4 x herkulliset papulajikkeet
Piha ja puutarha
4 x herkulliset papulajikkeet
Pavut ovat helppoja kasvattaa, ja ne sisältävät runsaasti proteiineja. Lajeja ja niiden lajikkeita on tarjolla satoja, ja erilaiset muoto- ja värimuunnokset tuovat viljelmille viehättävää vaihtelua.

1. Ruusupapu tunnetaan meillä etenkin koristekasvina, vaikka se tuottaa kauniiden kukkien ohella myös komeita palkoja. Myös kukat ovat syötäviä. Älä säikähdä karheaa palkoa, sillä keittäminen saa pinnan silenemään. Poista palosta sitkeät päät ja saumoissa olevat säikeet. Jos pavut ehtivät pullistua ennen korjuuta, käytä ruoanvalmistukseen pelkät siemenet. Kerää pavuista talteen myös seuraavan vuoden siemenet. Siementen pitää olla kovia ja lajikkeelle tyypillisesti värittyneitä.

2. Osa pensaspapujen lajikkeista on kertasatoisia, eli niiden sato muodostuu lähes yhdellä kertaa. Osa taas tuottaa satoa syksyyn saakka. Korjaa palot ennen kuin siemenet alkavat pullistaa kuorta. Pensaspapu on kylmänarka muiden Phaseolus-suvun lajien tapaan. Kasvusto voi vioittua jo nollan tuntumassa.
3. Salkopapu kasvattaa sivuversoja, joten se tuottaa satoa niin kauan kuin lämpimiä päiviä riittää. Kerää palot keskenkasvuisina, jolloin niiden sisällä olevat siemenet ovat litteitä. Parhaimmat lajikkeet, kuten kuvan ’Goldfield’, ovat säikeettömiä. Ne säilyttävät mureutensa kauan, mikä pidentää korjuuaikaa. Litteäpalkoisia papulajikkeita kutsutaan leikkopavuiksi, keltaisia taas vahapavuiksi.
4. Härkäpapu on edellistä pavuista poiketen virnakasvi (Vicia), jonka siemeniä syödään monissa maissa raakana. Kylmänkestävä laji voi selviytyä muutaman asteen hallasta. Voit käyttää satoa eri kehitysvaiheissa. Alle viisisenttiset pavut voit keittää palkoineen. Keskenkasvuiset, pehmeät siemenet kypsyvät nopeasti, ja ne voi syödä kuorineen. Kun pavut kiinteytyvät, keittoaika pitenee ja pavut kuoritaan kypsennyksen jälkeen. Tuleentuneet, kuivatut pavut vaativat liotuksen ja pitkän keittoajan ennen käyttöä.
Kommentoi »