Avotakka

1970-luvun safarituoli on taas trendikäs – Ben af Schulténin klassikkomalli vetää vintagemarkkinoilla

1970-luvun safarituoli on taas trendikäs – Ben af Schulténin klassikkomalli vetää vintagemarkkinoilla
Nostalginen safarituoli on palannut trendikalusteiden joukkoon. Viime vuosina moni yritys on ottanut safarituolin mallistoonsa, mikä on herättänyt kiinnostuksen myös vanhempiin malleihin.
Julkaistu: 29.7.2019
Safarituolien esikuvia ovat kevytrakenteiset kenttätuolit, joita armeijat käyttivät jo Rooman imperiumin aikaan. Tuolit pystyi purkamaan nopeasti osiin, joten niitä oli helppo kuljettaa joukkojen mukana.
Ei ihme, että tuolimalli löysi tiensä Afrikan savanneilla järjestetyille safareille, joille matkustettiin ihailemaan ja metsästämään suurriistaa. Safareilta tuolimalli kulkeutui 1900-luvun alussa Eurooppaan, jossa funktionalistimuotoilijat mieltyivät sen materiaaleja säästäviin ratkaisuihin. He muokkasivat tuolista kotien sisustuksiin sopivia versioita.
Ben af Schulténin nojatuoli N111.
Safarituolit ovat nousseet yhä uudelleen suosikin asemaan. 2010-luvulla moni yritys on ottanut safarituolin mallistoonsa, mikä on herättänyt kiinnostuksen myös vanhempiin malleihin. Suomalaisista vintage-safarituoleista halutuin on muotoilija Ben af Schulténin nojatuoli N111 (aluksi tuotenumerolla 411) vuodelta 1974. Artekin suunnittelijana työskennellyt af Schultén suunnitteli sarjaan myös harvinaisemmaksi jääneen lepotuolin N117 (1976) sekä ruokapöydän ääreen sopivan N113 pikkutuolin (1979).
Esimerkiksi Bukowskisilla af Schulténin safarituolien hinnat ovat liikkuneet noin 400 eurossa.
Tuoleja valmistettiin aluksi Noormarkun Käsityöt -yrityksessä, jota Artekin voimanainen Maire Gullichsen ja muotoilija Bertel Gardberg olivat perustamassa. Puuosat sorvattiin koivusta lukuun ottamatta kaarevia käsinojia, jotka jyrsittiin muotoonpuristetusta koivulaminaatista. Kun Noormarkun Käsityöt ajautui talousvaikeuksiin, siirtyi tuolien valmistus 1977 Huonekalutehdas Korhoselle.
Kommentoi »