Unelmien Talo&Koti

”Emme ostaneet tänne mitään uutta” – Jaana ja Petteri sisustivat omakotitalonsa kokonaan kirppisten aarteilla ja vanhan kotinsa kalusteilla

”Emme ostaneet tänne mitään uutta” – Jaana ja Petteri sisustivat omakotitalonsa kokonaan kirppisten aarteilla ja vanhan kotinsa kalusteilla
Jaanan paras sisustusoivallus on talon sisäinen kierrätys: uuden ostamisen sijaan vaihtelua saa kalusteiden paikkoja muuttamalla. Loppuvuonna valkoisen, harmaan ja mustan sävyttämä koti saa havunvihreitä vivahteita.
Julkaistu: 1.12.2019

Kun Jaana perheineen muutti 1940 rakennettuun omakotitaloon, hänen pelkistetty sisustustyylinsä alkoi saada rönsyjä. Harmoninen väripaletti saa joulun alla havunvihreitä vivahteita.

Jaana Häyrinen, Petteri Syrjänen ja heidän tyttärensä Lotta, 4, asuvat vuonna 1940 rakennetussa omakotitalossa Raumalla. Perhepotretti otettiin kuistilla. Vaikka kylmä tila on lähinnä säilytys- ja läpikulkupaikka, sekin koristellaan juhlavaksi.
Kylmäkuistin penkkien alla on kierrätyspisteet lehdille, pahveille ja pulloille sekä paikat talous- ja vessapaperisäkeille.
Seinälle ja tauluhyllylle on kehystetty painokuvia ja postikortteja. Joukossa on muutama valokuvakin.
Keinutuoli on kirpputorilöytö ja luultavasti jonkun paikallisen puusepän tekemä. Huonekuusi on ihana mutta oikukkaaksi osoittautunut tunnelmantuoja.

Miten päädyitte nykyiseen kotiinne?

Tapasimme Petterin kanssa Helsingissä ja asuimme siellä jonkin aikaa. Petterin suunnitelmissa oli opiskella opettajaksi. Lopulta päädyimme ostamaan talon kotikaupungistani Raumalta, kun hän sai sieltä opiskelupaikan. Teimme melkoisen elämänmuutoksen. Kun tulot tippuivat, siitä seurasi hyvääkin: opin käymään kirppareilla, vaikka aikaisemmin välttelin niitä. Kaiken kaikkiaan elämänlaatumme parani, kun muutimme tänne.

Kalusteemme ovat vanhasta kodista tai kirppareilta. Omaan taloon ei ole tarvinnut ostaa mitään uutta.

Mitä olet hankkinut kirpputorilta?

Harrastus on melko tuore, mutta olen tehnyt jo hyviä löytöjä. Esimerkiksi molemmat keinutuolimme ovat kirppikseltä. Musta keinutuoli oli aika huonossa kunnossa, joten Petteri uusi sen jalakset ja maalasi sen uudelleen. Nykyiseen kotiimme muutimme syksyllä 2014. Kaikki kalusteet ovat joko vanhasta kodista tai kirppikseltä, mitään uutta emme ole ostaneet tänne.

Pitkulaisen olohuoneen toiseen päähän on sisustettu ”musta nurkkaus”, kuten perhe sitä kutsuu. Lipasto on kulkenut mukana kodista toiseen, ja keinutuoli on Petterin kunnostama. Pori Jazz -juliste tuo mieleen mukavia muistoja.
Keittiössä ei ole lainkaan yläkaappeja. Alakaapit tilattiin Ikeasta. Vahvana värivaihtoehtona oli harmaa. Tulevaisuudessa ikkunan kohdalle saatetaan avata pariovet.
Jaana tykkää vaihdella esineitä asetelmissaan.
Turkoosi tuoli on kirpparilta. Possu poseeraa läpi vuoden jossain kohtaa kotia.
Musta jatkettava ruokapöytä on Ikeasta. Jaana haluaisi vaihtaa sen vanhaan puupöytään. Ovi johtaa Lotan huoneeseen.

Miten olette remontoineet taloanne?

Yläkertaan teimme täyden remontin heti, kun olimme tehneet talokaupat. Teimme sukulaisten avustuksella kaiken muun paitsi sähkö- ja putkityöt itse. Alakertaa remontoimme hiljalleen, ja se on edelleenkin vähän kesken.

Millainen on sisustustyylisi?

Se on muuttunut vuosien varrella paljonkin. Aikaisemmin olin minimalistinen sisustaja eikä esimerkiksi seinillä ollut mitään. Tässä talossa tyylini on alkanut rönsyillä.

Kattaus on Jaanalle puoli ruokaa. Hän käyttää sen suunnitteluun enemmän aikaa kuin ruokalajien pohdintaan. Havut ja varvut tuovat kivasti väriä talviseen pöytään.
Isotäti on ommellut Lotalle pupun ja poron. Sänkypeiton on virkannut Lotan isoäiti omalle tyttärelleen eli Jaanalle 40 vuotta sitten. Iltasadut odottavat hyllyllä.
Talossa asuu myös kaksi koiraa, Iida ja Ebba. Heillä onkin osuutensa siihen, että kodin kaikki päälliset ovat pesunkestäviä.
Vanhempien parivuoteeseen on petattu H&M Homen vuodevaatteet.
Jaana osti ruutukankaan verhoiksi mutta päättikin ommella siitä teltan Lotalle. Maailmankartta on kirpputorilta.

Mistä sisustusväreistä pidät?

Kestosuosikkejani ovat olleet jo vuosia musta, valkoinen ja harmaa. Olen lisäillyt palettiin hieman vihreää ja sinistä, mutta edelleen melko neutraalit sävyt miellyttävät eniten.

Kun mieli tekisi hankkia jotain uutta, mietin, voisiko uutta ilmettä saada vaihtelemalla kalusteiden paikkoja.

Mikä on paras sisustusoivalluksesi?

Talon sisäinen kierrätys. Aina kun tekisi mieli hankkia jotain uutta, mietin ensin, voisiko kotiin saada uutta ilmettä vaihtelemalla kalusteiden paikkoja. Esimerkiksi makuuhuoneen valkoinen perintötuoli on ollut aiemmin olohuoneessa ja lapsen huoneessa ja makkarin matto on ehtinyt kiertää kaikki huoneet.

Mikä on lempipaikkasi kotona?

Keittiön ikkuna! Siitä on mukava seurata, kun lapsi ja koirat touhuavat pihalla. Tulevaisuudensuunnitelmissa on avata pariovet ulos keittiön ikkunoiden kohdalta.

Mitä haluaisit muuttaa kodissanne?

En haluaisi muuttaa mitään. Ainoa toive on saada remontti viimeisteltyä. Kiihkeimmistä remppavuosista on jo sen verran aikaa, että kaikki ikävät kokemukset ovat unohtuneet.

Noin sata neliöisen talon sisärempat on lähes tehty, joten seuraavaksi on tarkoitus laittaa talon julkisivu kuntoon. Ensi kesänä odottavat ulkomaalaus ja ikkunaremontti.

Katso lisää kuvia Jaanan Instagramista: @vahagoto.

3 kommenttia