Todellinen kirppishirmun aarreaitta! Mila ja Ilkka remontoivat tyhjillään seisseestä funkiskuutiosta Kettupolun paratiisin
Sisustus
Todellinen kirppishirmun aarreaitta! Mila ja Ilkka remontoivat tyhjillään seisseestä funkiskuutiosta Kettupolun paratiisin
Talo ei herättänyt ihastusta ensi näkemältä, mutta villiintynyt piha hurmasi Mila ja Ilkka Valkosen. Pariskunta on remontoinut 1930-luvun talostaan suloisen pesän, jossa on omaa rauhaa ja tilaa viljelyksille.
Julkaistu 16.3.2020
Unelmien Talo&Koti
Talo oli ostohetkellä valkoinen, nyt se on saanut alkuperäistä muistuttavan mustan värin. Mila olisi halunnut tervata pinnat, mutta se olisi vaatinut ulkolaudoituksen vaihtamisen. Nyt pinnassa on Virtasen 4 Öljyn Maali. Loviisan Kuninkaankylässä sijaitsevassa talossa on noin 100 neliötä. Tontilla on tilaa myös parille lampaalle sekä kymmenen kanan ja yhden kukon parvelle.

Mila ja Ilkka Valkonen ovat remontoineet 1930-luvun taloaan määrätietoisesti mutta maltillisesti. Näin he ovat välttyneet vikatikeiltä ja virhevalinnoilta. Keittiökaapit he hankkivat vähitellen, kun budjettiin ja suunnitelmaan sopivia osui kohdalle. Varsinkin Mila rakastaa koluta kirpputoreja.

– Olen keräillyt vanhoja tavaroita 12-vuotiaasta asti. Kun muutimme tänne, talo tuntui karkkikaupalta, sillä se oli täynnä vanhaa tavaraa.

Koska talosta löytyi mieletön määrä aarteita, Mila ajatteli, ettei kirpputorille ole enää asiaa. Häneen oli iskenyt tavaraähky, ja hän alkoi myydä pois talon tyyliin sopimatonta tavaraa.

Keittiön puuhellalla on tärkeä rooli, sillä talo lämpiää pääosin puilla. Mila löysi sulavalinjaisen Schaub-Lorenz-jääkaappi-pakastimen sopuhintaan virolaisesta kodinkoneverkkokaupasta.
Pöytä ja valaisin ovat kirppislöytöjä. Eriparituolit tulivat talon mukana samoin kuin suksisauvat, jotka päätyivät verhotangoiksi ikkunaan.
Puusohva on kulkenut Milan mukana vuosia. Pinnassa on alkuperäinen ootraus.

Taloa oli modernisoitu osittain. Mila ja Ilkka halusivat kuitenkin kuoria esiin alkuperäistä pintaa. Ystävien ja sukulaisten kauhistukseksi he repivät pois hienon tammiparketin saadakseen esiin vanhat lautalattiat. Työ osoittautui haastavaksi, koska parketin alle oli liimattu lastulevyä.

– Saimme lopulta kauniit laudat esiin ja maalasimme lattian helmenharmaaksi.

Mila ja Ilkka ovat tapetoineet huoneet talon ikään ja henkeen sopivilla hengittävillä paperitapeteilla. He kiinnittivät ne pinkopahvien päälle.

Satavuotias saunamökki sai uuden elämän Milan verstaana. Remonttia ei paljon tarvittu, riitti, että heilutteli maalisutia. Huonekalut ovat löytöjä varastoista.
"Keramiikan tekeminen on mahtavaa hommaa, koska siinä voi olla remonttireiska ja taiteilija vuorotellen."
Keramiikan dreijaus on Milan intohimo. Hän valmistaa käyttökeramiikkaa Ketunpesä Handmade -yrityksessään. "Minua inspiroivat vanhan ajan mummola ja luontoäiti", Mila sanoo.
Keinutuoli on lahja anopilta. Vanha sohva koki renessanssin, kun talosta löytyi siihen täydellisesti sopiva matto. Tapetti on Pihlgren ja Ritolan Jugend-kausi. Keräily on Milan rakas harrastus. Nykyään hänen tavoitteenaan on tosin vähentää tavaraa ja jarrutella keräilyä.
Afrikka-aiheinen juliste olkkarin seinällä muistuttaa mieluisista matkoista vieraisiin maihin. Korituoli odottaa talvi-iltoja, jolloin Milalla on aikaa ottaa neuletyöt esiin.

Viime syksynä Mila meni elämänsä ensimmäistä kertaa kansalaisopiston keramiikkakurssille. Se oli ollut pitkään hänen salainen haaveensa.

– Hurahdin hommaan niin täysin, että hankin oman uunin ja dreijan. Keramiikkaa alkoi syntyä siihen malliin, että ystävät ja Instagram-seuraajat alkoivat kysellä sitä ostettavaksi. Niinpä perustin Ketunpesä Handmade -yrityksen, jossa valmistan kestävää käyttökeramiikkaa käsityönä.

Vanha tuoli on roskislöytö. Kiinnosteen Runotyttö-taulu pääsi navetan ylisiltä löytyneisiin kehyksiin.
Mila on kerännyt tarjottimelle asetelman mieleisistä esineistä.
Eteisen tapetti on Pihlgren ja Ritolan Viinirypäle. Mila valitsi sen muistoksi mummolasta, jonka tuvassa oli samaa tapettia. Oviaukosta oli aikaisemmin käynti keittiöön. Penkissä säilytetään kenkiä ja harrastusvälineitä.
Mikä sopisikaan Kettupolun suloiseen pesään paremmin kuin tällainen ovikyltti? Kuvataiteilija Salla Vuorenmaa toteutti eteisen ovikyltin tilaustyönä.
Makkarin sängyt ja senkki löytyivät talosta. Mila hankki taljan paikalliselta lammastilalta ja sai arkun vanhemmiltaan. Tapetti on Pihlgren ja Ritolan Ken kiuruista kaunein. Läpileikkaus kanasta on vanhaa opetusrekvisiittaa.

Yrityksen nimi tulee siitä, että perhe asuu entisellä kettutarhalla. Asuinrakennus ei herättänyt ihastusta ensi näkemältä, sillä se oli ehtinyt seistä pari vuotta tyhjillään. Sitä vastoin pariskunta hullaantui villiintyneeseen pihaan.

– Täältä löysimme omaa rauhaa, tilaa viljelyksille ja parille lampaalle sekä turvalliset seikkailumaastot lapsille. Lupiinimeren alla piileksi vanhoja perennoja, kuten pioneja, peurankelloja, myskimalvaa, kanadanpiiskua ja ruusuja. Niitä olen vähitellen siirrellyt sopiviin paikkoihin.

Mila on kerännyt rakkaimmat vintageaarteensa yläkerran porrasaulan vitriiniin. Monet esineistä hän on saanut äidiltään ja isovanhemmiltaan.
Lumi, 7, ja Vilja, 10, jakavat yläkerran pikkukamarin. Huonekalut ovat kirppislöytöjä. Äiti on tehnyt molemmille tytöilleen unisiepparit. Tapetti on Pihlgren ja Ritolan Juhannusruusu.
Vilja osti raitakissan omilla rahoillaan, jotka hän tienasi käsityömyymälästä. Tytöt ovat perineet äitinsä taiteellisuuden ja tekevät hänen rinnallaan keramiikkaa.
Hauskanmallinen kaappi kätkee sisäänsä tyttöjen kirjoja ja leluja. Vilja on saanut keppihevosen synttärilahjaksi Lumi-siskolta.

Katso lisää kuvia Milan Instagram-tililtä: @ketunpesä.

1 kommentti