18 näyttävää huonekasvia, joita et ehkä vielä tunne – ihastutko pistaasiin, isoleopoldinkukkaan tai sittenkin kilpikonnakuvioiseen primulinaan?
Piha ja puutarha
18 näyttävää huonekasvia, joita et ehkä vielä tunne – ihastutko pistaasiin, isoleopoldinkukkaan tai sittenkin kilpikonnakuvioiseen primulinaan?
Uusia lehtiä näkyvissä! Huonekasvien valikoima on laajentunut viime vuosina valtavasti. Esittelemme 15 viherkasvia ja kolme kukkivaa kaunistusta, jotka saavat viherpeukalon innostumaan.
28.2.2022
 |
Viherpiha

1. Monivärinen marmorimaija

Marmorimaija (Calathea lancifolia) ’Insigne’ on viehättävä monesta suunnasta, sillä lehtien yllä on sähäkkä kuviointi ja alla dramaattinen puna. Marmorimaija nauttii tasaisesta kosteudesta ja sumuttelusta.

Jutun kasvien ruukut ovat kuvausrekvisiittaa Udumbara-keramiikkastudiolta, ellei kuvan alla toisin mainita.

2. Uusi imarre!

Harvoin nähty ’Davana’-lajike trendikkäästä kultaimarteesta (Phlebodium aureum) kääntää hopeanvihreät lehtensä somasti kurtuille. Tätä kasvia ei kannata päästää kuivumaan. Kokeile leikata lehtiä myös leikkokukkien kaveriksi vaasiin.

3. Kasviryhmän valopilkku

Vaaleina aaltoilevat lehdet ja upeasti erottuvat suonet takaavat, että isoleopoldinkukka (Aphelandra squarrosa) ’White Wash’ huomataan.

4. Erilaiset anopinkielet

Keihäsanopinkieli Sansevieria cylindrica 'Rhino' kasvattaa hauskoja, paksuja pötkylöitä, ja anopinkieli Sansevieria 'Moonshine' omaa hienostuneen vaaleanvihreän sävyn. Edessä anopinkieli 'Star Canyon Granite' kirjavine lehtineen. Kurkkaa myös anopinkielen hoito-ohjeet.

5. Kilpikonnakuvioinen primulina

Primulina 'Pretty Turtle' muistuttaa paksuine, karvaisine lehtineen soilikkia (Streptocarpus), ja siten nimi soilikki saattaa virheellisesti löytyä myös tämän tai muiden uusien primula-lajikkeiden myyntikylteistä ja -tarroista. Soilikki se ei kuitenkaan ole, vaan kasveja yhdistää vain sama kasviheimo Gesneriaceae.

6. Ripaus heleää limeä

Köynnösvehkat ovat kuuluneet jo muutamia vuosia kaikkein trendikkäimpien huonekasvien joukkoon. Herttaköynnösvehka (Philodendron scandens) 'Brasil' ilahduttaa lehden keskellä juoksevalla pirteällä juovalla. Kestävä ja helppohoitoinen kasvi.

Ruukku Ikea.

7. Pistaasipähkinä huonekasvina

Pistaasipähkinän (Pistacia lentiscus) hieno, puumainen muoto ja pikkuruiset harmaanvihreät lehdet tekevät siitä kiehtovan ilmestyksen. Näitä ei usein suomalaiskodeissa näe. Kasvista on tehty maailmalla myös upeita bonsaita!

8. Komeasti kaartuva

Yökaktus (Selenicereus chrysocardium) hurmaa jo pelkästään lehdillään, mutta kukan nähdäkseen pitää jaksaa valvoa yöllä.

9. Kaunislehtinen muori

Uurremuorinkukka (Peperomia capetara) 'Rosson' lehdet ovat päältä täyteläisen syvänvihreät, mutta alta kauniin punertavat. Varo mädännyttämästä paksulehtistä kasvia liikakastelulla. Katso myös juttumme muorinkukan hoidosta.

10. Helppohoitoista piristystä kasviryhmään

'Nanouk'-juoru (Tradescantia albiflora) viihtyy vähäisessäkin valossa, mutta jos haluat sen säilyttävän lehtiensä vaaleanpunakirjavan värin, aseta sen runsaaseen valoon. Kuten 'Nanouk', myös rehevä pilkullinen begonia 'Cane Hotspot' on veikeä ja helppohoitoinen lisä viherkasviryhmään. Kasvi saattaa myös kukkia!

Ruukut vintagea.

11. Veistoksellinen kaktus

Yönkuningatar (Selenicereus grandiflorus) viihtyy läpäisevässä kasvualustassa ja runsaassa valossa. Voit kasvattaa kaktusta joko amppelissa tai tukemalla sen pystyyn.

12. Kuin koralli!

Kalliotyräkki (Euphorbia lactea) tuo kasvikokoelmaan jännittävää twistiä. Yläosan väritys voi olla vihreä, vaaleanpunainen tai vaalea, kuten kuvassa.

Ruukku kuvausrekvisiittaa.

13. Herkkä mutta niin kaunis

Näillä leveyksillä huonekasvina kasvatettava kamelia (Camelia japonica) nauttii kesästä ulkona puolivarjossa, mutta talvella se pärjää parhaiten viileässä, noin 10–15-asteisessa huoneessa. Kuivattaa ja pudottaa herkästi nuppunsa, mutta jos saat kasvisi kukkaan, ihastut ikihyviksi. Myös kiiltävät lehdet ja kasvutapa ovat koristeelliset.

Ruukku Ikeasta.

14. Kasvikokoelman silmäterä

Voi, jestas, miten hienot lehdet ja kukat! Medinilla magnifica 'Lambada' tarjoaa kuitenkin haastetta hoitajalleen. Se nauttii valosta ja lämmöstä, eikä suhtaudu vähäiseenkään vetoon suopeasti. Pidä jatkuvasti kosteana.

15. Rehevä soihtuköynnös

Tyylikäs soihtuköynnös (Aeschynanthus) 'Mona Lisa' on viehättävä vihreänäkin, mutta jos kasvi kukkii, kukat loistavat tiiviinä kimppuina versojen päissä. Kukintaa edistää se, jos kasvi saa viettää lepokautta viileässä huoneessa.

Jutun kasvien hankintapaikat

Viherpaja, Vantaa: marmorimaija, pistaasi, anopinkieli 'Moonshine', herttaköynnösvehka, yönkuningatar, kamelia.

Pukinmäen puutarha, Helsinki: keihäsanopinkieli 'Rhino', anopinkieli 'Star Canyon Granite', yökaktus, juoru 'Nanouk', medinilla.

Plantagen: isoleopoldinkukka, primulina, uurremuorinkukka, kalliotyräkki, begonia ’Cane Hotspot’ soihtuköynnös.

Myyntipaikkojen valikoimat vaihtelevat. Jos ihastuit tiettyyn kasviin, kannattaa tarkistaa, onko sitä saatavilla mainitussa paikassa.

Kommentoi »