Meidän Mökki

Ulkoa ikiaikainen, sisältä hauskasti moderni! 150-vuotias sauna sai täysremontissa upean haapapäreistä luodun lastuseinän

Ulkoa ikiaikainen, sisältä hauskasti moderni! 150-vuotias sauna sai täysremontissa upean haapapäreistä luodun lastuseinän
Hirsistä veistetty sauna on ollut nykyisellä paikallaan vuodesta 1870 saakka. Rakennuksen ulkonäöstä ei arvaisi, että sisältä löytyy moderni löylyhuone vaikuttavine päreseinineen. Kokonaisuuden kruunaa lauteilta avautuva näkymä lammelle.
Julkaistu: 1.7.2021
Petran ja Lassen hirsirunkoinen sauna on rakennettu vuonna 1870. Neliöitä on 15. Ennen käytäviä polku Lavoslammen rantaan oli vaikeakulkuinen.

Laiturilta katsottuna vastarannan metsän sävy on epätodellisen vihreä. Tässä näkymässä Lasse Karjalainen vietti lapsuusvuotensa. Poikasena hän haaveili paikasta vastarannalla, siellä jonne aurinko tuntui aina paistavan.

Kun poikavuosista oli vierähtänyt tovi, oli aika toteuttaa pitkäaikainen haave. Lasse toi Petran Lappeenrantaan, Pulsan kylälle. Ensin pari suunnitteli vain mökkipaikkaa. Loppujen lopuksi kylältä löytyivät niin koti, mökki, rantasauna kuin Petralle työpaikkakin Pulsan aseman sisustusliikkeen sekä majoitus- ja kahvilatoiminnan luotsaajana.

Saunatuvan sisustus koostuu keveistä kalusteista. Tarvittaessa ohjaajantuolit taitetaan kasaan ja annetaan tilaa rottinkisille nojatuoleille.
Saunavieraat, yleensä lapset, ovat aina tervetulleita.

Mökki on hieman ylempänä kuin hirsinen saunarakennus. Se on vanha navetta, joka siirrettiin tänne perheen mökkikäyttöön.

– Meille yrittäjille on mökkimatkan nopeus tärkeää. Pääsemme käytännössä hetkessä ruohokentän poikki patikoituamme lomatunnelmaan, Petra kertoo.

Petra ja Lasse Karjalainen eivät pelkää heittäytyä työläisiin projekteihin, kuten rakennusten siirtotöihin. Usein he näkevät toivottomassakin tapauksessa mahdollisuuden. Mutta rannan saunarakennus on ollut samalla paikalla aina. Remonttikin oli kohtuullinen pienten neliöiden vuoksi. Rakennus remontoitiin purkamalla ensin kaikki vanha pois sisätiloista – vain hirsirunko jäi ennalleen.

– Sauna oli sisätiloiltaan 1980-lukulainen. Hieman epäkäytännöllinen eikä niin silmää hivelevän kaunis, Petra kertoo.

Ulkopuolelta karsittiin ylimääräiset rakennelmat pois. Yksi uloke oli 80-luvulla rakennettu lautakamari. Se ei sopinut vanhan hirsirakennuksen pariksi. Osa alimmista hirsistä vaihdettiin korvaushirsiin. Sisätilojen purkamisen jälkeen alkoi niiden uudelleen rakentaminen.

Jykevä kiuas lämmittää saunan ja veden. Tilansäästösyistä Petra ja Lasse päätyivät kiukaan ja padan yhdistelmään.
Luonnonmateriaalista tehdyt lyhdyt sopivat tunnelmaan.
Vaaleat haapapäreet luovat mukavan kontrastin tummalle katolle ja moderneille lauteille. Ne eivät tummu nopeasti, ja saunasuojakäsittely pitää niiden pinnan kauniina pitkään. Petra halusi käyttää saunan sisustuksessa vain aitoja materiaaleja. Saunasangot ovat sinkkisiä. Lasiovi avaa näkymiä ja tuo valoisuutta.
Haapapäreistä tehty seinä luo oman tunnelmansa. Se on ladottu pärekaton tapaan.

Lasse asensi saunan seinälle päreet samaan tapaan kuin pärekattokin rakennetaan. Menetelmää oli jo kokeiltu kotisaunassa.

– Saunan päreseinän takana on laudoitus kiinnitystä varten. Kuivat haapapäreet asennetaan tukiseinään limittäin, ja kiinnitys tapahtuu naulaamalla.

Petralla oli rakennuksesta ulkopiirros pöydällä, mutta sisustussuunnitelmia ei paperille piirretty. Näkymä lammelle avattiin seinään asennetun ikkunan kautta. Lauteilta voi ihastella ohi lipuvia joutsenia ja vaihtuvia vuodenaikoja.

– Hirren raskautta kevennettiin lasin avulla. Ikkunan lisäyksen ohessa vaihdettiin saunan ovi lasiseen, ja nyt tilat avautuvat toisiinsa. Suurimman osan remonttibudjetista nielaisivat lattia ja ikkuna, Petra kertoo.

Saunatuvasta riisuttiin miltei kaikki irti lähtevä. Koristeeksi sai jäädä jo eläkkeellä oleva kamiina.

Lavoslampi on niin suuri, että se voisi olla järvikin. Vaikka toisaalta sen voi hyvin ylittää uimalla. Saunan paikan on joku päättänyt jo vuonna 1870. Petran ja Lassen mielessä ei ole koskaan käynyt ajatustakaan paremmasta sijainnista. Se on ja pysyy tässä.

Saunapäivänä vesi kannetaan pataan lammesta. Laiturilla otetaan aurinkoa, rentoudutaan ja parannetaan maailmaa mittarin viisarin siirtymistä odotellessa. Lämpö saa rauhassa kohota ainakin 80 asteeseen. Kiukaan iso kivimassa takaa riittävän kosteat ja pitävät löylyt.

– Kohokohta on pulahdus Lavoslampeen löylyjen välissä. Parhaimmillaan se tehdään vähän hyiseen veteen – kymmenasteinen lammen syli raikastaa kummasti, Petra huokaa.

Lasse ja Petra rakastavat päämäärättömiä matkoja autolla. Retkiä ei suunnitella tarkkaan, sillä se veisi niistä jännityksen. Matkan jälkeen rantasaunan lämpö on kutsuvin. Sauna on suunniteltu samalla tavoin, ennakkoon liikaa miettimättä. Työn edetessä on helppo vaihtaa suuntaa, silloin lopputulos on jännittävin.

Petra nostaa lammesta muutaman sangollisen pesuvettä.
Saunan kiskoilla liukuva ovi pidetään kauniina kesäpäivinä auki.
Kommentoi »