Unelmien ullakko – katso 14 ideaa, joilla teet vintin sisustuksesta toimivan
Sisustus
Unelmien ullakko – katso 14 ideaa, joilla teet vintin sisustuksesta toimivan
Vinttihuoneen vinokaton alta löytyy tunnelmaa, mutta sen sisustaminen voi olla myös hankalaa. Katso, miten haaste on selätetty näissä kodeissa ihana vinttitunnelma säilyttäen.
10.1.2020
 |
Meillä kotona
Aina harjakaton alle ei mahdu lisäkerrosta tai edes makuuparvea, mutta lisää huonekorkeutta saattaa löytyä! Tämän makuuhuoneen katto kohosi korkeuksiin, kun turhat levyt poistettiin välistä. Hulppean huonekorkeuden, kattokruunun, tekstiilien ja taidokkaiden värivalintojen ansiosta tunnelma on kuin ylellisessä hotellihuoneessa.
Afrikkalaisilla tekstiileillä ja koristeilla sisustettu viehättävä vintti tuo mieleen satukirjojen ullakot. Niiden jännittävät esineet ja vaatevarastot ovat loputon riemun lähden niin lapsille kuin aikuisillekin. Vinttiä sisustaessa on lupa leikitellä. Hulluttelisitko väreillä vai sisustaisitko koko vintin merirosvolaivan tyyliin?
Uskoisitko, että tämä valoisa, lähes galleriamainen tila oli aiemmin pölyinen ja pimeä ullakko? Kun turhat väliseinät poistettiin ja pinnat maalattiin valkoisiksi, lapsiperhe sai ison tilan, jonka vain savupiippu jakaa kahteen osaan. Esiin jätetyt kattoparrut ja iso kattoikkuna luovat tilan persoonallisen tunnelman.
Liki satavuotiaan kaksikerroksisen puutalon vintiltä löytyy perheen vanhempien huone. Harjakattoa madallettiin, jotta tilasta tuli intiimimpi. Rautasängyt ovat suloisesti eri paria. Vanhaan taloon ei haluttu kiinteitä komeroita vaan vaatesäilytys ratkaistiin toisin. Sängyn alta pilkottavissa matkalaukuissa säilytetään harvemmin käytettäviä vaatteita.
Nauti ullakon uniikista ilmeestä. Jos mahdollista, jätä rouheat rakenteet ja kauniit pinnat näkyviin.
Tavallisen katon suuntaisen kattoikkunan lisäksi viistoon kattoon voi tehdä ikkunan kattolyhtynä. Pienikin kattolyhty avartaa tilaa ja tuo matalahkoon vinttikerrokseen lisää valoa ja käyttömukavuutta. Mietitpä uniikkia ikkunaa uuteen tai vanhaan taloon, käytä suunnittelussa ja toteutuksessa asiansa osaavia ammattilaisia.
1800-luvun lopulla rakennettu merenrantatalo raikastui perusteellisessa pintaremontissa. Yläkerrassa on makuuhuoneiden välissä tilava aula, joka tapetoitiin Marimekon graafisella pallokuosilla. Sinne on sisustettu rento oleskelutila, jossa on kiva tavata kavereita ja pelata lautapelejä.
Vintillä avautuu ihan oma maailmansa. Joskus myös aivan konkreettisesti: isot saavat kumarrella, jos huonekorkeus ylittää aikuisen pituuden juuri ja juuri harjan kohdalla. Voit korostaa ullakon uniikkia tunnelmaa myös värillä. Tämä valkoinen tila vanhoine hirsiseinineen on kuin tonttujen talvinen talo.
Sijoita vinttikerroksen viiston katon alle sänky, säilytystilat, amme, sohva, työpöytä tai muu toiminto, joka ei vaadi seisomista.
Parhaimmillaan tila ohjaa sen suunnittelua. Seinää kohti madaltuva kolo on kuin tehty säilytykselle, vieläpä tyylikkäälle sellaiselle. Jos et halua pitää vaatteita esillä, rajaa tila liukuovilla tai verhoilla.
Remontissa löytyy joskus yllätyksiä ja sitten tulee oivalluksia. Tämä makuuparvi on sellainen. Upea tila paljastui vuotavaa kattoa korjatessa. Portaiden ja uusien pintojen avulla piilossa ollut hukkatila saatiin parhaaseen mahdolliseen käyttöön.
Viiston katon suojaan rakennettu kylpyhuone erottuu massasta. Rouhean luksuksen avaintekijät ovat upea hirsiseinä, hulppea huonetila, runsas luonnonvalo, kattoikkuna sekä jalallinen kylpyamme tähtitaivaan alla.
Kukapa ei haluaisi nukkua vinttikerroksen suojaan rakennetussa vaaleanpunaisessa unisopessa. Rauhallinen ullakko on mitä mainioin makuutilan paikka, onpa sänky ihanasti viiston katon suojassa tai komeasti keskellä lattiaa.
Vanhan hirsitalon vintille on rakennettu perheen nukkumatilat. Pikkupojan mustavalkoinen huone on sisustettu ajattomaksi ja aikaa kestäväksi. Tyyli sopii aina leikki-ikäisestä teiniin.
Vanhempien makuuhuone sijaitsee yläkerrassa vinokaton alla. Aivan naapurista löytyvät myös lastenhuoneet. Avara tila on maalattu lattiasta kattoon valkoiseksi, mutta päätyseinien hirret on jätetty näkyviin samoin kuin katon ja lattian tukirakenteet.
Vinttikerros on täydellinen lasten valtakunta. Aikuisille liian matala huone voi olla pienille juuri sopiva. Jo pelkkä makuuparvi voi tarjota lapsille tilan, jossa he voivat kulkea kumartelematta. Viiston katon alle jäävä kolonen on mainio paikka sängylle tai löhösohville.
Kommentoi »