12 × valoa pihalle – inspiroivat ulkovalaistusideat kulkuväylille ja tunnelmointiin
Ulkovalaistus
12 × valoa pihalle – inspiroivat ulkovalaistusideat kulkuväylille ja tunnelmointiin
Kulkureiteille, kasvien korostamiseen vai sisäänkäynnin merkiksi? Valoa tarvitaan moneen kohtaan myös ulkona. Poimimme inspiroivimmat ideat pihoille ja puutarhoihin.
8.11.2023
 |
Meidän Talo

1. Valaise väylä

Lisää pihasi turvallisuutta merkitsemällä pääkulkureitit selkeästi valolla. Valitse valaisin, jossa valonlähde on suunnattu alaspäin. Valo saa olla pehmeää, jolloin se ei häikäise kulkijaa. Marsetin Lab B60 -pollarivalaisimessa valonlähde on kotelon sisällä. 993 €, valaisinmestari.fi.

2. Kuljeta mukana

Aurinkokennolla tai tarvittaessa USB-kaapelilla ladattava lyhty on elävää tulta turvallisempi ja vapaammin sijoitettava tunnelman tuoja. Koska valon kirkkaus on säädettävissä, lyhty on helppo napata mukaan lisävaloksi metsäpolulle tai halkovajaan. Airam Oasis solar -lyhty 37,50 €, netrauta.fi.

3. Piristä pihaa

Jos kaipaat lisävaloa puutarhaasi ja kaapelien upottaminen tuntuu liian järeältä toimenpiteeltä, maapiikillä asennettavat valaisimet on helppo ratkaisu. Himmennettävä Markslöjd Plant Garden 24 -valaisin 149 €, Ellos.fi. Muuntaja myydään erikseen.

4. Turvaa kulkijaa

Jos kulkureittisi myötäilee talon julkisivua, valitse varrellinen, alaspäin suuntautuva seinävalaisin. Se ei häikäise ja valoteho suuntautuu reitille, kauemmas julkisivusta. Marsetin Soho-ulkovalaisin alkaen 1 180 €, nordiskagalleriet.fi.

Valaisimen valintaan vaikuttaa käyttötarkoituksen lisäksi myös se, haluatko valonlähteen selkeästi esille vai piiloon.

5. Valaise askeleita

Kun valolla on useampi tehtävä, kuten valaista kulkureitti ja antaa valoa iltauijille, suuntaa valo selkeästi. Valaisimen korkeus ja sijoittelu ovat myös avainasemassa. Iskunkestävä Artemiden Piroscafo 570 €, finnishdesignshop.fi.

6. Luo tunnelmaa

Valolla on yhteen kokoava vaikutus, jolla voit lisätä sisustuksellisuutta ja tunnelmaa terassin tai puutarhan pöytäryhmään. Pehmeän valon äärellä viihdytään pitkään, eikä näppärän kokoinen pöytävalaisin vie paljoa tilaa kattaukselta. Konstsmiden Monaco-pöytävalaisin 122,11 €, lysman.fi.

7. Nosta esiin

Hyödynnä pimenevät illat. Korosta puutarhasi parhaita puolia ja tuo kohokohdat esiin valolla. Itse asennettavat Garden Lights Limosa -pylväsvalaisimet ovat helposti siirrettävissä puutarhan kukoistuksen mukaan. Alkaen 76,90 €, gardenlights.fi.

Jos puutarhassasi on eri luonteisia kohtia, korosta tyyliä valaisimilla. Aurinkokennovalaisimia, joissa on maapiikki, on helppo lisätä kiinteiden ulkovalaisinten joukkoon.

8. Säväytä soihduilla

Haluatko pihaasi juhlatunnelmaa vai idän eksotiikkaa? Maapikillä ja aurinkokennolla varustettu valaisin on helppo asentaa mihin päin puutarhaa tahansa. Solar Cello led-liekkisoihdut 19,95 €/2 kpl, K-rauta.

9. Tervetuloa meille!

Helpota talosi hahmottamista ja tulijan suunnistamista merkitsemällä tärkeät kohdat, kuten sisääntulo, selkeästi valolla. Nuuran Miira-seinä­valaisin 409 €, finnishdesignshop.fi.

10. Matki sisätilaa

Miksi et toisi ruokahuonetta katetulle terassille? Ruokapöytää valaisevat, ulkokäyttöön suunnitellut riippuvalaisimet tuovat tilaan huonemaisemman tunnelman. Fermob Mooon -kattovalaisin, tiedustelut sisustaulkona.fi.

11. Sisusta ulkotilaa

Kaunis pihavalaisin on myös katseenvangitsija ja sisustuksellinen tunnelman luoja. Etenkin pienessä pihassa kokonaisuus säilyy rauhallisena, kun käytät samaa valaisinmallia terassilla ja istutusten lomassa. Vibian Dots 4702 -ulkovalaisin 607,60 €, insmatcaldes.com.

12. Merkitse tasoerot

Mieti jo pihan rakenteita suunnitellessasi myös valaistusta ja tutustu valaisinten ominaisuuksiin huolellisesti. Konstsmiden Cremona-pollarivalaisimessa valon avautumiskulma eli se, kuinka laajalle alueelle valaisin valaisee, on säädettävissä 0–90 astetta. Samaa valaisinta voi käyttää sekä pistemäisenä että laajemman valon tarpeisiin käyttötarkoituksen ja sijoituspaikan mukaan. 149 €, netrauta.fi.

Valaisimen muoto ja väri mukailevat rakennusta ja sen lähiympäristön pelkistettyä tyyliä. Talosta ja pihasta valaisimineen syntyy näin eheä ja harmoninen kokonaisuus.

Meidän Talo ja Finnish Design Shop kuuluvat samaan A-lehdet-konserniin.

Kommentoi »