11 x vanhojen peltipurkkien nostalgiaa
Sisustus
11 x vanhojen peltipurkkien nostalgiaa
Vanhat peltipurkit ovat hauska ja hyödyllinen keräilykohde. Ne ovat käteviä säilyttimiä ja näpsäköitä yrttipurkkeja. Kokoelmasta on myös silmäniloa.
7.7.2016
 |
Unelmien Talo&Koti
Lastenhuoneen pikkusälä, kuten askartelutarvikkeet, kynät ja pienet rakennuspalikat, säilytetään värikkäissä karkkipurkeissa. Kannet ovat vauhdissa kadonneet, mutta väliäkös sillä. Suloiset emalimukit käyvät samaan tarkoitukseen.
Fazerin kukkopurkki on päässyt vaihteeksi kukkamaljakoksi. Vettä ei kannata panna suoraan peltipurkkiin, ettei se ruostu, vaan kukat on hyvä asetella ensin lasiin tai pieneen lasipurkkiin.
Tässä perheessä tykätään säilötyistä tomaateista. Kevätkylvöjen aikaan purkkeja tarvittiin taimikasvatuksessa. Myöhemmin kesällä yrtit paistattelevat päivää tomaattipurkeissa parvekkeella.
Vanha kalastajatorppa päätyi nykyiselle omistajasuvulle 1930-luvulla. Kahvia ja ryynejä on säilytetty kautta aikain peltipurkeissa keittiön hyllyllä. Uusi sukupolvi ei kokenut tarpeelliseksi muuttaa käytäntöä.
Monet elintarvikevalmistajat ovat alkaneet tehdä uusvanhoja purkkeja tuotteilleen. Hauska idea on myös laittaa yrtit lasisiin sirottimiin, joihin on tehty nimikyltit kohokirjoittimella.

Peltipurkit ovat kivoja tuomisia matkoilta. Sisältö on mukava nautiskella kotosalla, ja eksoottinen purkki tuo matkan muistot mieleen myöhemminkin. Juustotikkupurkki on matkannut Australiasta asti.

Kuva: Minna Mercke Schmidt

Mökillä on turvallista säilyttää kuivat ruoka-aineet tiiviissä purkeissa. Vanhanajan kahvi- ja jauhopurkit ovat omiaan tähän tarkoitukseen. Ne myös näyttävät hauskoilta mökkikeittiön avohyllyillä.
Pauligin punaiset kahvipurkit olivat mökillä jo valmiina, kun uusi sukupolvi otti kesäpaikan käyttöönsä. Ne inspiroivat tuoreita mökkiläisiä niin, että sisustuksesta tuli kauttaaltaan punasävyinen.
Avohyllyille asetellut tavarat luovat nostalgista tunnelmaa 1930-luvulla rakennetun omakotitalon keittiöön. Ne ovat edelleenkin päivittäisessä käytössä. Tapetti on ruotsalaisen Lim & Handtryckin Gudmundstjärn Tapettitalosta.
Peltipurkkien keräilyssä voi olla paikallaan keskittyä yhteen teemaan. Tässä yhdistävä tekijä on siniturkoosi väri. Keittiön syvennykseen pinottua purkkitornia ei voi ohittaa ihastelematta, ja sieviä ovat myös elämää nähneet peltitarjottimet taustalla.
Kesäpaikan kuivamuona säilytetään peltipurkeissa hyllyillä ja kaapin päällä. Joukossa on sekä uudempaa että vanhempaa purkkituotantoa, ja osa oli mökissä jo valmiina. Myös Yleisradiolle kuulunut vanhan ajan palosammutin löytyi talosta.

Lue lisää:

Kommentoi »