10 x näin saat hyvän huussin
Rakenna ja remontoi
10 x näin saat hyvän huussin
Huussin käyttömukavuuteen vaikuttaa mallin, sijoituspaikan ja hajuttomuuden lisäksi moni muukin asia.
Julkaistu 27.2.2016
Meidän Mökki

1. Ergonomia

Mieti sopiva korkeus istuimelle, jotta lapsiperheen pienemmätkin pääsevät tarpeilleen. Tyhjennyssäiliön korkeudellakin on väliä, jotta ei tarvitse kyykistellä selkä mutkalla.

2. Hajuttomuus

Pistävä haju kertoo, että jotain on pielessä. Massa voi olla liian märkää, koska kuiviketta on liian vähän tai suotonesteputki puuttuu tai on tukossa.

3. Hygienia

Sijoita käsienpesupaikka mahdollisimman lähelle huussia. Hanallinen säiliö on kätevä.

4. Koko

Laske huussin käyttäjämäärä ja valitse sen mukaan sopivan kokoinen malli. Asiantunteva myyjä osaa auttaa.

5. Kuivike

Käytä kuivikkeena karkeaa ja imevää materiaalia. Osa käyttää sahanpurua, osa taas oksahaketta tai karkeaa havupuunkuorirouhetta sekä hapanta turvetta sopivassa suhteessa. Lehtipuuhake voi houkutella hyönteisiä.

6. Malli

Kuivakäymälöitä on erottelevia, haihduttavia, kompostoivia, jäädyttäviä ja polttavia. Jokaisessa on omat hyvät ja huonot puolensa. Osa vaatii enemmän huoltoa, osa vähemmän.

7. Nesteet

Suoraan maahan laskevat suotonesteet saastuttavat ja alkavat haista. Nesteiden käsittely vaihtelee huussimalleittain, ja ne voidaan esimerkiksi haihduttaa tai ottaa talteen.

8. Sijoittelu

Rakenna huussi hiukan aurinkoiselle ja avaralle paikalle, varsinkin kompostoivat ja haihduttavat mallit. Ei kaivon, naapurin rajan eikä usein mökinkään läheisyyteen. Rinteeseen rakennettu huussi on melko yksinkertainen perustaa, ja sen tyhjennys onnistuu seisaaltaan.

9. Tuuletus

Tuuletusputken tulisi olla suora ja lähteä heti istuimen vierestä. Joissain malleissa tuuletus edellyttää sähköä.

10. Väri

Sinisen sisävärin uskotaan pitävän kärpäsiä loitolla.

Lue lisää:

Kommentoi »