Meidän Talo

10 vinkkiä ulko-oven valintaan – älä katso vain hintaa ja ulkonäköä, sillä ovien eristeissä ja rakenteissa on eroja

10 vinkkiä ulko-oven valintaan – älä katso vain hintaa ja ulkonäköä, sillä ovien eristeissä ja rakenteissa on eroja
Parhaat ovet ovat energiatehokkaita ja kestävät vääntyilemättä kovaa kulutusta ja voimakkaita lämpötilanvaihteluita. Näillä vinkeillä ulko-oven valinta osuu oikeaan!
Julkaistu: 10.9.2018

Ulko-oven valinta: aukon koko

Jos vaihdat vanhan oven uuteen, turvallisinta on valita samankokoinen ovi. Joskus oven koon vaihtaminen on kuitenkin järkevää.

Oviaukon koko ilmoitetaan desimetreinä. Vakiokoko 10 × 21 on 100 cm leveä ja 210 cm korkea. Karmin mitat ovat 10–20 millimetriä pienemmät. Muitakin vakiomittoja on, mutta toki oven voi tilata myös omien mittojen mukaan. Karmin syvyys valitaan asennusseinän paksuuden mukaan: vakiomitat ovat 115, 130, 170 ja 210 mm. Valitse avautumissuunta ja kätisyys niin, että ovea on luonteva käyttää.

Alavus Tusa Arcticin eristeenä on grafiittia sisältävää EPS:iä. U-arvo on hyvä 0,77. Värin voi valita vapaasti. Siihen saa kiinteän tai avautuvan levikkeen lisämaksusta. Perushinta 850 euroa.

Ulko-oven valinta: runko

Tiheäsyinen massiivimänty on yleisin oven runkomateriaali. Rakenteellisesti tärkeissä paikoissa käytetään myös kerto- tai liimapuupalkkeja. Monessa ovessa on jäykisteenä alumiinilevy tai -levyjä, joissakin teräksinen u-palkki.

Kaski Classic FE-107:n perusväri on valkoinen, tilauksesta viisi muuta väriä. U-arvo on alle 1, mutta vaihtoehtona on myös Thermo-malli, jonka U-arvo on 0,7. Perusoven hinta on 775 euroa.

Ulko-oven valinta: eriste

Eristeiden paksuus on pintalevyjen verran ovilehden paksuutta ohuempi. Esimerkiksi 70 mm:n ovilehti pitää sisällään vähän yli 60 mm paksut eristeet. Eristeenä käytetään yleensä paisutettua polystyreenimuovia (EPS) tai polyuretaanilevyä. Silti varsinaisena eristeenä toimii ilma. Niin mineraalivillan kuin kovan eristeen teho perustuu suureksi osaksi siihen, että eriste vangitsee sisältämänsä ilman liikkumattomaksi. Tehokkaasti eristetyt ovet ovat tavallisesti myös paksuimpia.

Jeld-Wen Character Digits -oven ikkuna on muokattavissa talon numeroksi. U-arvo on alle 1. Perusväri on valkoinen, kuusi muuta väriä on valittavissa lisämaksusta. Hinta alkaen 1 280 euroa.

Ulko-oven valinta: pinta

Useimpien ulko-ovien pinnoitteena käytetty HDF-levy (High Density Fiberboard) on sideaineilla jäykistetty erittäin tiheä puukuitulevy. Se on helposti työstettävää ja säänkestävää. Levypaksuus on 3–6 mm. Lähes kaikki valmistajat tarjoavat myös puupintaisia ovia. Yleensä niissä on HDF-levyn päälle liimattu jalopuuviilu, mutta markkinoilta löytyy myös lakatulla jalopuupaneelilla päällystettyjä ovia. Arvokas rakenne näkyy suoraan hinnassa.

Skaala Skandia UO101S Alfan takuu kattaa, että ovi pysyy suorana vähintään 10 vuoden ajan. U-arvo on alle 1. Perusvärit sekä tiikki- tai tammiviilupinta. Perushinta 1 400 euroa.

Ulko-oven valinta: lasi

Lähes kaikkien ikkunallisten ovien lasit ovat nykyisin kolminkertaisia selektiivilaseja. Lasi on pinnoitettu metallioksidikerroksilla, jotka heijastavat pitkäaaltoista lämpösäteilyä, mutta päästävät läpi lyhytaaltoisen näkyvän valon. Selektiivilasi estää lämmön karkaamisen talvella ja auringonpaisteen kuumentavan vaikutuksen kesällä.

Kolmikerroslaseissa on kaksi tiivistä väliä, jotka on yleensä täytetty vaarattomalla argonkaasulla, joka eristää ilmaa tehokkaasti.

Pihla UO163 -oven U-arvo on 0,86, ja Thermo-mallin 0,74. Mallin saa myös pariovena tai kiinteällä levikkeellä. Monta väriä. Hinta alkaen 885 euroa.

Ulko-oven valinta: tiivisteet

Ovissa on kimmoisuutensa erittäin hyvin säilyttävät silikonitiivisteet. Käytännössä kaikissa ympärivuotiseen käyttöön tarkoitetuissa ovissa on tuplatiivisteet, eli yksi eristenauha on ovessa ja toinen karmissa. Asennuksessa on tärkeä varmistaa, että tiivisteet asettuvat paikoilleen.

Kuusamo Kitka T5 -ovessa on uretaanilakalla viimeistelty tammipaneelipinta. U-arvo on alle 1, takuu kattaa suorana pysymisen 10 vuoden ajan. Saatavana myös mäntypaneelipintaisena. Hinta alkaen 2 500 euroa.

Ulko-oven valinta: u-arvo

U-arvo eli lämmönläpäisykerroin kertoo rakenteen lämmöneristyksen tehokkuuden. U-arvo saadaan laskemalla, kuinka paljon yhden neliömetrin kokoinen pinta päästää läpi energiaa, kun lämpötilaero on yksi aste. Pienempi kerroin tarkoittaa parempaa eristystä. Kerroin esitetään muodossa W/m2 K. Ympäristöministeriön asetus rakennuksen energiatehokkuuden parantamisesta korjaus- ja muutostöissä vuodelta 2013 määrää, että uusien ikkunoiden ja ulko-ovien U-arvon on oltava 1,0 W/m2K tai parempi. Energiataloudellisesti erinomaiset ulko-ovet pääsevät jo U-arvoon 0,6.

Vihanto Koralli -ovea jäykistää teräksinen u-palkki ja se on eristetty neoporilla eli grafiittia sisältävällä EPS-levyllä. Oven U-arvo on alle 0,8. Väri asiakkaan toiveen mukaan, hinta alkaen 1 000 e.

Ulko-oven valinta: turvallisuus

Ulko-oven valinta on myös turvallisuuskysymys. Valitse ovi, johon saat helposti haluamasi lukituksen ja mahdolliset murtosuojausta parantavat lisävarusteet. Kaikissa markkinoilla olevissa ulko-ovissa on valmiina lukkorunko, karmiin asennettu vastarauta ja saranat.

Tiivi KR-902D -oven saa kuudessa vakiosävyssä. Asiakas voi myös valita värin toiveidensa mukaan. U-arvo on alle 1, ja oveen saa kiinteän tai avattavan levikkeen. Hinta alkaen 2 800 euroa.

Ulko-oven valinta: lisävarusteet

Lukkopesä, painikkeet ja valinnaisvarusteet kuten varmuuslukko, murtosuojarauta, ovisilmä ja lehtiluukku pitää hankkia erikseen. Älylukot ja tehokas murtosuojaus ovat tätä päivää, ja ne käyvät suoraan tai pienin muutoksin yleisiin oviin.

Teknisten ominaisuuksien lisäksi on tärkeää, että ovi soveltuu talon ulkonäköön. Väri sekä ovien ja ikkunoiden yhtenäinen ylälinja luovat viimeistellyn vaikutelman.

Asennus

Kätevä emäntä tai isäntä voi asentaa ulko-oven itsekin, sillä työ vaatii lähinnä kärsivällisyyttä ja tarkkuutta. Useimmat valitsevat kuitenkin ammattilaisasennuksen. Asennus materiaaleineen ja tarvikkeineen maksaa 300–600 euroa.

Kommentoi »