Mainos
Mainos
Makuuhuone kaipaa omat valaisimet niin lukemiseen kuin loikoiluun. Tässä kuusi vinkkiä oi­kean­lai­seen makuuhuoneen va­lais­tuk­seen.

1. Älä haali vain kivannäköisiä valaisimia, vaan kartoita tarkoin, minkälaista valaistusta kussakin tilassa kaipaat. Olohuoneen ja keittiön tarkoituksenmukaisiin valaistusratkaisuihin jaksetaan usein panostaa, kun taas makuuhuone jää herkästi vähemmälle huomiolle. Käytä aikaa sen miettimiseen, miten voit luoda sinnekin eri valotunnelmia ja toimivan valaistuskokonaisuuden.

2. Makuuhuoneen yleisvalona toimii usein katosta riippuva valaisin. Sängyllä makaavaa se kuitenkin häikäisee, jos valonlähde on näkyvillä, kirkas ja suodattamaton. Kokeile, riittäisikö hieman vähemmän tehokas valonlähde. Voimakkaan valon suuntaaminen katon tai seinän kautta tilaan on kaunein ratkaisu, sillä epäsuora valo on pehmeää.

3. Lukuvalon pitää olla helposti kohdistettava ja häikäisemätön. Erityisen näppärää on, jos valaisimessa on himmennin, jolla valon voimakkuutta saa säädeltyä vaikka tunnelma- ja yövaloksi.

4. Vaatekaapit on syytä valaista riittävästi joko kohdevalaisimella tai jopa kaapin sisältä. Jos huoneessa on työpiste tai meikkipöytä, sijoita se luonnonvalon maksimoimiseksi mahdollisimman lähelle ikkunaa. Hanki pöytävalaisin, jota voit helposti kohdistaa ja siirtää.

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen

5. Kiinnitä valaisimen valinnassa erityistä huomiota häikäisemättömyyteen. Suosi valaisimia, joiden valonlähde ei näy suoraan. Värikäs, läpikuultava varjostin puolestaan saattaa tehdä yllättävän tempun ja värjätä huoneen häiritsevästi valollaan.

6. Valon sävyllä on suuri merkitys: muuten kaunis viileä saattaa tuntua makuuhuoneessa kalsealta. Huomaa, että valon väri voi tehdä myös kummia seinien ja tekstiilien sävyille.

Olennaiset opit makuuhuoneen valaistuksesta

  • Jos teet remonttia ja pääset vaikuttamaan suunnitteluun, ota avuksesi asiantuntija. Hän voi keksiä täysin uusia ratkaisuja, joita ei enää jälkeenpäin saa tehtyä. Mieti tarkkaan esimerkiksi kattorasioiden paikat. Katkaisijoita olisi hyvä olla myös lähellä sänkyä.
  • Suosi valonlähteinä ledejä. Ne maksavat enemmän kuin monet muut lamput mutta ovat energia-
pihejä ja pitkäikäisiä. Lisäksi ne 
valaisevat täydellä teholla heti syttyessään.
  • Valaisinten määrässä enemmän 
on parempi. Eri tarpeisiin ja tunnelmiin valitut valaisimet muodostavat yhdessä kauniin, kerroksellisen valaistuksen.

Kommentit

Kysy, tai kerro miten onnistuit!
Kommentit (0)