Mainos

Tiesitkö tämän Helena Tynellistä?

Mainos
Lasista tuli vastikään edesmenneen Helena Tynellin elä­män­teh­tä­vä. Työskentely kuumassa hytissä lumosi muotoilijan ensi käynnillä.

Taideteollisessa korkeakoulussa opiskellut Helena Tynell (os. Turpeinen) napattiin vuonna 1943 töihin valaisinvalmistaja Taitoon. Pian mullistui myös yksityiselämä: Helena avioitui yrityksen vetäjän, valaisinmuotoilija Paavo Tynellin kanssa.

Lasiin Tynell tutustui ensimmäisen kerran, kun oli katsomassa Taidon valaisinten lasiosien valmistusta kuumassa lasihytissä Kaukjärven tehtaalla. Juuri lasiesineiden kanssa hän tulikin tekemään työuransa.

Riihimäen Lasin muotoilijaksi Tynell siirtyi vuonna 1946 ja jatkoi tehtävässä 30 vuotta. Parhaiten Tynellin tuotannosta tunnetaan hänen suunnittelemansa rennon rempseät maljakot Aitanlukko (1968), Pala (1964) ja Aurinkopullo (1962). Värikkäät maljakot olivat suosittuja joka kodin lahjatavaroita – ja tätä nykyä ne ovat huippusuosittuja keräilyesineitä. Sarjavalmistettujen esineiden rinnalla hän suunnitteli myös uniikkilasia.

Äkillinen paussi suunnittelutyöhön tuli vuonna 1976, kun Riihimäen Lasi lopetti käyttö- ja taidelasin valmistamisen. Onneksi Tynell oli ennättänyt tehdä yhteistyötä saksalaisen lasivalaisinten valmistajan kanssa. Ura jatkui seuraavien noin kymmenen vuoden ajan Saksassa Bega-Limburgin valaisimien muotoilijana.

Helena Tynell kuoli 97-vuotiaana 18.1.2016.

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen

1960-luvulla Tynellin lasiesineisiin tulivat mukaan vahvat värit.

1960-luku oli Helena Tynellin uralla tuotteliasta aikaa. Silloin syntyivät muun muassa suositut Aitanlukko (1968) ja Emma (1968).

Uniikkipullot olivat mukana Stockmannin tavaratalossa vuonna 1974 esillä olleessa Pullo poikineen -näyttelyssä. Kulmikas, massiivinen lasimaljakko on Paalutalo vuodelta 1966.

Kommentit

Kysy, tai kerro miten onnistuit!
Kommentit (0)