Mainos

11 vinkkiä juhlien järjestämiseen

Mainos
Järjestä merkkipäivät ja muut juhlat niin sujuvasti ja rennosti, että nautit itsekin. Madalla kynnystä: kaiken ei tarvitse aina mennä pe­rin­tei­sel­lä kaavalla ja olla tiptop.

1. Juhlien teema ja budjetti

Mieti, millaiset juhlat haluat ja paljonko voit käyttää niihin aikaa ja rahaa. Pysy suunnitelmassa. Jos tilaisuuden luonne on rento, älä ala viime metreillä hifistellä kekseihin kuviokuorrutuksia. Raha ei ole este: joka budjetilla voi pitää juhlat. Miten olisi grillausilta tai piknikki nyyttäriperiaatteella? Kerro selkeästi kutsussa, minkä henkisistä kemuista on kyse ja anna vastaamiselle määräpäivä.

2. Kutsu vieraat ajoissa

Lähetä kutsut vaivattomasti viestinä kännykkään, sähköpostiin tai Facebookiin viimeistään kuukautta ennen. Varaa ensin juhlatila ja kaikki ulkopuolinen apu, sillä ne ovat kovin buukattuja varsinkin kesäisin, samoin vuokra-astiat, kalusteet ja teltat.

3. Aikatauluta

Varo ylioptimismia ajankäytössä. Kirjaa ainakin juhlaviikon hommat lukujärjestyksen tapaan ruudukkoon tai tee lista, jonka jaat otsikoilla Kuukautta ennen, Viikkoa ennen, Edellispäivänä... Näin valmistelu jakautuu tasaisesti ja pysyy mukavana, asiat eivät unohdu ja syntyy hallinnan tunne. Kaiken minkä voi tehdä ajoissa, kannattaa hoitaa pois alta. Kokoa noutopöytä mahdollisimman valmiiksi jo edellisenä päivänä ja kerää esiin kaikki tarvittava.

4. Lainaa ja vuokraa

Pyydä astioita, tuoleja, vaaseja ja termospannu lainaan ystäviltä ja naapureilta. On vain hauskaa, että lautaset ovat eriparisia. Astioita vuokraavat martat, ateriapalvelut ja astiavuokraamot. Kysele myös alueesi Facebook-kirpputoriryhmästä.

5. Pyydä vieraita osallistumaan

Voit hyvin toivoa lahjaksi palveluksia, joita kukin toteuttaa kykyjensä mukaan: juhlameikin, valokuvauksen tai soittolistan kokoamisen. Kustannuksetkin kevenevät, jos pyydät tuomaan kuohuvaa juhlaväen käyttöön. Tilaa cooleriin jäätä lähiravintolasta tai Suomen jääpalasta.

Raha ei ole este: joka budjetilla voi pitää juhlat.

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen

6. Rajoita ruokalistaa

Turvaudu kerrankin ateriapalveluun tai lähiravintolaan. Jo kakun tilaaminen leipomosta tai tutulta helpottaa. Jos teet itse, suosi ruokia, joita voit pakastaa jemmaan tai valmistaa hyvissä ajoin. Mutkaton juhlaruoka isollekin porukalle on ruokaisa keitto hyvän leivän kera tai salaattibuffetti, johon voit ostaa aineksia valmiina ja osan valmistaa ajoissa marinoitumaan. Laatikkoruuatkin ovat helppoja ja riittoisia. Netistä löytyy laskureita menekin arviointiin.

7. Käytä valmiita korttipohjia

Netistä saa ladata graafisten suunnittelijoiden luomia kauniita korttipohjia kutsuihin ja menukortteihin. Hae sanoilla free printable design.

8. Raivaa tilaa

Pihajuhlat säästävät siivoukselta. Jos pidät pirskeet kotona, varaa siistimiseen aikaa. Tai palkkaisitko siivoojan itsellesi lahjaksi? Perussiisteyskin ehkä riittää, mutta raivaa kaikki turha. Karsi kalusteita varastoon tai naapuriin ja varsinkin avokeittiöstä kaikki ylimääräinen, kuten leivänpaahdin ja pannut. Tyhjennä eteisestä omat vaatteet. Varaa tarpeeksi tilaa ja istumapaikkoja.

9. Unohda piperrys

Siisti koti ei juuri koristeita kaipaa. Keskity perusasioihin eli kukkiin ja kynttilöihin, joita on juhlavaa polttaa kesälläkin. Viimeistele kauniilla musiikilla. Halutessasi voit koristella rennolla kädellä: vetäise lahjapaperi kaitaliinaksi, maalaa viinipulloja vaaseiksi ja somista lasipurkkeja lyhdyiksi. Minimalistiseen kimppuun riittää hieno puun oksa, yksi näyttävä kukka ja hieman viherrystä, kukkakaupan ja luonnon antimia yhdistäen. Muista suuret linjat. Vältä työläitä detaljeja, joita harva edes huomaa.

10. Laita pöytä koreaksi

Panosta noutopöytään, sillä vieraat ovat paljon sen ympärillä. Liina saisi ulottua lattiaan asti: voit käyttää edullista lakanakangasta, tylliä tai vuorikankaita. Korkea kukka-asetelma ja eri tasoihin kerrostetut vadit nousevat komeasti esiin. Kokoa pöytä loogisessa ottojärjestyksessä ja varaa helppokäyttöisiä ottimia. Servietit ja aterimet voi laittaa rennosti pystyyn vaikka Aalto-vaasiin.

11. Pyydä apua

Kaikkea ei voi tehdä yksin – ammattilainenkaan. Pyydä ja ota vastaan apua, varsinkin juhlapäivän kiireisiin. Järjestä niin, että olet valmis vastaanottamaan etuajassa tulevat vieraat ja että sinun ei tarvitse säätää mitään kesken juhlien. Hanki siis kahdeksan tuntia palavia tuikkuja ja varaa viileään valmiita täydennyslautasia; lisävateja saat vuoraamalla tarjottimia paperilla. Värvää reipas sukulaistyttö huolehtimaan tuliaiskukista ja herkkupöydästä, keräämään tiskit ja roskat ja täydentämään kuohulaseja ja kahvikuppeja. Niin voit itse keskittyä nauttimaan.

Asiantuntijat: visuaalinen suunnittelija Lotta Norokytö, Tapahtumajärjestäjä Hey Look ja ruokatoimittaja ja -kirjailija Elina Jyväs

Lue lisää:

Video: Askartele romanttiset kutsukortit

Vinkit pihajuhlien järjestämiseen

Tee itse juhlakoristeet

Kommentit

Kysy, tai kerro miten onnistuit!
Kommentit (0)