Mainos

Vinkkejä perusmuurin vedeneristykseen 

Mainos
Perusmuuri eli sokkeli estää kosteuden nousemisen talon ra­ken­tei­siin. Perusmuurin remontti alkaa murtumien kor­jaa­mi­sel­la.
  • Kellarin seinien kosteusongelma onnistutaan usein kätkemään piiloon riskirakenteilla – sisäpuolisilla lämmöneristyksillä, paneloinneilla, muoveilla ja levytyksillä.
  • Talon perusmuurin remontti ja maaperän kuivatus on aina tärkeää suunnitella oikein. Samalla on huolehdittava pystysuuntaisesta salaojituksesta.
  • 1950-luvun talon kellarikerroksen betonisten ulkoseinien sisäpinnat eristettiin usein maakosteutta vastaan kaksinkertaisella kuumabitumisivelyllä. Jos näin eristettyjen seinien ulkopintaan laitetaan bitumieristys, perusmuurin kuivuminen ulospäin estyy. Kun ulkopintaan sen sijaan asennetaan salaojittava perusmuurilevy tai maarakenteisiin sopiva lämmöneriste taikka näiden kahden yhdistelmä, rakenteista ulospäin haihtuva kosteus pääsee poistumaan joko perusmuurilevyn muodostamasta ilmaraosta tai lämmöneristeen läpi salaojittavaan sorakerrokseen.
Juttu jatkuu mainoksen jälkeen
  • Salaojittavaa kosteus- ja lämmöneristyslevyä käytettäessä kostea höyry virtaa seinärakenteen lämmetessä huokoisen levyn läpi sen viileään ulkopintaan ja valuu siitä vetenä kohti salaojaputkea. Tällaisen liimakäsitellyn EPS-solumuovilevyn ja kaivumassatäytön väliin ei tarvita salaojitussoraa, mutta levyn pintaan on asennettava suodatinkangas.
  • Ellei käytetä salaojittavaa kosteus- ja lämmöneristelevyä vaan perusmuurilevyä ja lämmöneristettä tulee lämmöneristeen ja kaivumaan välissä olla toimimisen varmistamiseksi riittävä kerros salaojitussoraa, joka johtaa maanpinnalta mahdollisesti vajoavan veden salaojaputkiin.
  • Taloa ympäröivä maanpinta tulee kallistaa kolmen metrin matkalla vähintään 1/20 kallistuksella kellarinseinästä poispäin.

Asiantuntija: professori Unto Siikanen

Kommentit

Kysy, tai kerro miten onnistuit!
Kommentit (0)