Mainos

Vinkit mökin talvivaurioiden tarkistukseen

Mainos
Vaihtelevat ja ankaratkin sääolot voivat aiheuttaa mökille monenlaista vahinkoa. Keväällä mökkikauden alkaessa on hyvä tarkistaa tal­vi­vau­rioi­den vakavuus.

Yleissilmäys

Kierrä mökki ja piharakennukset ulkoapäin. Tarkista, ettei tontilla ole käynyt kutsumattomia vieraita. Myrsky on voinut kaataa puun ikävin seurauksin, tai suuri oksa on saattanut pudota lumen tai tuulen voimasta ja vaurioittaa rakennetta. Entä kuinka laituri on kestänyt lunta ja jäätä?

Sähköt

Eläimet ovat voineet jyrsiä sähkökeskuksen kaapeleita. Jos niissä näkyy jotain epäilyttävää, soita ammattimies paikalle. Sähköjärjestelmää ei saa ryhtyä itse näpelöimään tai korjaamaan. Lisäksi ulkona sijaitseva sähköpääkeskus on voinut kastua. Kuivata se siinä tapauksessa pitämällä kaapin ovea auki.

Ikkunat ja ovet

Kokeile, miten ikkunat ja ovet avautuvat. Jos ne tuntuvat jumittavan eikä saranoiden säätäminen auta, voit höylätä karmeja kevyesti.

Turvallisuus

Tarkista, että palo- ja häkävaroittimet sekä kaasulaitteet toimivat toivotunlaisesti.

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen

Vesi- ja viemärijärjestelmä

Tuleeko mökkiin vedet, ja viekö viemäri ne pois? Jos routa ja pakkanen ovat tehneet tepposet, pikainen soitto putkimiehelle on paikallaan. Tyhjennä vesikaivo ja puhdista sisäpinnat ennen kuin otat sen juomavesikäyttöön.

Tulisijat

Tutki hormit ja takat huolellisesti. Jos löydät halkeamia, soita nuohooja tutkimaan asia ennen tulisijan sytyttämistä.

Kattorakenteet

Kevät on märkää aikaa, ja rakenteet ovat vaarassa kastua. Varmista, että vesikourut ovat puhtaita oksista ja roskista ja että sulamis- ja sadevedet kulkevat ongelmitta vähintään kolmen metrin päähän seinustoista. Tarkista myös, että vesikate läpivienteineen ja savupiippu hattuineen ovat ehjiä. Muista turvavaljaat katolla työskennellessä.

Kurkistus kattorakenteisiin sisältäpäin on paikallaan, jos se on mahdollista. Näet silloin parhaiten, jos katto on alkanut vuotaa ja rakenteita on märkinä. Mahdolliset talvivauriot pitää korjata ensi tilassa, näin vahingot eivät laajene ja säästät huomattavasti korjauskustannuksissa.

Kommentit

Kysy, tai kerro miten onnistuit!
Kommentit (0)