Mainos
Mainos
Lautalattian vaa­len­ta­mi­nen käy näppärästi lipeällä. Li­peä­kä­sit­te­ly tarvitsee tehdä vain kertaalleen, minkä jälkeen lattian pinta suojataan öljyvahalla.

Ennen vanhaan lattioita kuurattiin lipeällä ja hiekalla, jolloin ne saatiin puhtaan ja uuden puun näköiseksi. Lipeäkäsittely on tehnyt uutta tuloaan ja se onkin jälleen melko trendikäs tapa käsitellä lattia vaaleaksi.

Lipeää käsiteltäessä on aina syytä käyttää kumisia suojahanskoja ja suojalaseja. Liuos levitetään lattiaan keinokuitusiveltimellä. Menekki tällä tuotteella on noin yksi litra viittä neliötä kohden, joten levityksen voi tehdä kerralla niin sanotusti reilulla kädellä. Lattialle riittää yksi käsittelykerta, jonka jälkeen sen annetaan kuivua rauhassa kolme vuorokautta.

Tarvikkeet:

  • sanko
  • sekoituskeppi
  • suojalasit
  • kumihanskat
  • lipeäliuos.

Näin teet lattian lipeäkäsittelyn

1. Hio lattian pinta ennen käsittelyä. Uudelle puulle riittää käsinhionta 120 karkealla paperilla. Hionta tehdään aina puunsyiden mukaisesti, muuten lattiaan tulee varmasti naarmuja. Verkkohiomapaperin voit välillä ”rapsaista ”puhtaaksi, joten pärjäät yhdellä arkilla melko pitkään. Imuroi pinta huolellisesti hiomisen jälkeen.

2. Ravista lipeäliuospurkkia voimakkaasti ja kaada liuos erilliseen astiaan. Sekoitustikulla pidät lipeän tasalaatuisena, koska raskas ainesosa eli kalkki painuu melko pian sekoituksen jälkeen astian pohjaan. Lipeäliuosta kannattaa sekoittaa joka kerta, kun pensseliä kastetaan.

3. Käytä aina lipeää käsitellessäsi suojahanskoja ja silmäsuojaimia. Levitä lipeä lattiaan pensselillä reiluna kerroksena.

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen

4. Kun lipeäkäsittely on kuivunut 2–3 vuorokautta, lattian pintaan muodostuu kalkkipölyä. Saat sen irrotettua parhaiten jatkovarteen kiinnitetyn hankauslevyn avulla. Imuroi pölyt huolellisesti ennen öljyvahan levitystä. Työvaiheessa kannattaa pitää muovisia kenkäsuojia, jotta lattiaan ei jää kengänjälkiä.

5. Valkoiseksi sävytetty öljyvaha suojaa lipeäkäsittelyä, kirkastaa vaalean sävyn ja tekee lattian helppohoitoiseksi. Käsittele ensin lattian reunat jäykällä luonnonharjassiveltimellä ja isot alueet jatkovarteen kiinnitetyllä mikrokuitutelalla. Levitä öljyvahaa ohuita kerroksia telalla muutaman laudan leveydeltä poikittaissyiden suuntaisesti. Tasaa sen jälkeen telan jäljet puunsyiden suuntaisesti pitkittäisin vedoin. Anna kuivua rauhassa. Käsittely suositellaan tehtäväksi kahteen kertaan. Välissä lattian annetaan kuivahtaa noin vuorokausi. Lopputuloksena lattia on kuin uusi!

Lipeä voi syövyttää ihoa ja vaurioittaa silmiä. Käytä siksi aina suojakäsineitä ja -laseja, kun käsittelet lipeää!

Kommentit

Kysy, tai kerro miten onnistuit!
Kommentit (2)
marjut toivanen
03.10.2016

Mäntylattia on menossa työn alle ja juuri tuollaista vaaleutta haluan,mutta voiko valkolakalla saada samanlaisen tuloksen????
Juuri äsken juttelin tekijän kanssa ja tuntuu siltä että tästä ei tule mitä haluan.Mulla riittäisi jos sanotaan että ei saa niin vaaleaa.Pyysin tekemään mallivedoksen esim .mäntylankulle.Osaatteko ohjata minua vähän!?t.Marjut

Riitta
28.01.2016

Voiko lipeäkäsittelyn tehdä myös pyöröhirsiseiniin? Saunaankin? Tiedän että työlästä on.