Mainos
Mainos
Terassin rakentaminen ei ole ra­ket­ti­tie­det­tä, kunhan on hyvät ohjeet. Tiiviin ja rou­ti­mat­to­man maan pe­rus­tuk­sek­si riittää pi­la­ri­hark­ko­pe­rus­tus.

Muokkasimme oman terassimme Puuinfon terassiohjeista, jotka löytyvät useimmista rautakaupoista. Rakennelma on tarkoitettu omakotitalon kylkeen, joten kaiteet ovat kolmeen suuntaan. Yhden kaiteen lisäyksellä se voidaan rakentaa muuallekin.

Terassi on kooltaan 2 x 6 metriä ja portaat 1 500 mm leveät.

Valitsimme materiaaliksi vihreää kestopuuta ja ruostumattomasta teräksestä valmistettuja ruuveja.

Terassin perustus

Jos alusta on tiivis ja routimaton, perustukseksi riittää pilariharkkoperustus. Tee pilarit myös rakennuksen seinustalle tukevuuden vuoksi.

1. Aseta betoniset pihalaatat terassin kulmiin. Varmista pitkän laudan ja vatupassin avulla, että kaikki laatat ovat samalla korkeudella. Pilariperustuksen jänneväli saa olla enintään 3 metriä, joten 2 x 6 -metrisessä terassissamme on kuusi pilaria. Niitä voi toki laittaa enemmänkin.

2. Asenna pilariharkot pihalaattojen päälle piirroksen mukaisesti.

3. Täytä pilarin ontto keskusta betonimassalla ja upota harjateräspätkät siihen.

Video: Näin teet terassin perustukset savipohjaiseen maahan

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen

Terassin runko

4. Aseta rungon ulkokehän lankut paikoilleen ja naulaa ne kiinni toisiinsa. Suoraan pilarien päälle tulevat lankut on hyvä eristää betonista huopakaistaleella.

5. Merkitse rungon välipalkkien paikat ja ruuvaa palkkikengät kiinni ulkokehän päätylankkuihin. Ruuvaa rungon välipalkit palkkikenkiin.

6. Aseta kaiteiden pystytolpat paikoilleen ja kiinnitä runkoon kulmaraudoilla.

Terassin kansilaudoitus

Tarkista rungon ristimitta ennen kansilaudoituksen asennusta, jotta varmistut rungon suoruudesta. Mittaa etäisyys rungon vasemmasta etukulmasta oikeaan takakulmaan ja sen jälkeen oikeasta etukulmasta vasempaan takakulmaan. Siirrä tarvittaessa runkorakennetta etureunasta niin, että molemmat mittauslukemat ovat samoja, jotta runko on ristimitassaan.

7. Aloita kansilautojen asennus etureunasta. Tee lautoihin tarvittavat lovet kaidetolppien kohdalle. Sopiva lautojen väli saadaan asettamalla timpurin kynä kansilautojen väliin. Muista, että kosteat painekyllästetyt laudat kutistuvat kuivuessaan. Jätä niiden väliin vähintään kolmen millin rako. Lautojen päädyissä, esimerkiksi jatkoksen kohdalla suositellaan ruuvin reikien poraamista, koska näin estetään lautojen halkeaminen ruuvauskohdista.

Terassin portaat

8. Sahaa portaiden reisilankut oikean mittaisiksi ja kiinnitä ne toisiinsa hukkapätkillä. Asenna betoniset pihalaatat maahan portaiden reisilankkujen alle tukemaan porrasrakennetta.

9. Ruuvaa portaiden runko kiinni terassin runkoon ja kiinnitä portaiden kansilaudoitus ja otsalaudat paikoilleen.

Terassikaide

10. Katkaise ala- ja yläjuoksut oikean pituisiksi ja aseta ne terassin kansilaudoituksen päälle.

11. Katkaise pystyrimat ja aseta ne paikoilleen kuvan mukaisesti.

12. Aseta toiset ala- ja yläjuoksut paikoilleen pystyrimojen päälle ja ruuvaa kiinni.

13. Katkaise päätyrimat ja ruuvaa ne kaide-elementin päihin. Ruuvaa kaide-elementti päätyrimoista kulmatolppiin. Katkaise kaiteen päällyslauta oikean pituiseksi ja ruuvaa paikalleen.

Muista, kun teet terassin kestopuusta

  • Kyllästetyn puun kanssa pitäisi käyttää kiinnikkeitä, jotka kestävät puun sisältämien metallisuolojen ja kosteuden aiheuttaman korroosion.
  • Säälle alttiissa kantavissa rakenteissa pitäisi käyttää ruostumattomasta tai haponkestävästä teräksestä tehtyjä kiinnikkeitä.
  • Kuumasinkityt kiinnikkeet voivat haurastua nopeammin kuin kestopuu.
  • Metalliosissa kannattaa käyttää vain samaa materiaalia. Sinkityt ja ruostumattomat kiinnikkeet eivät saisi olla kosketuksissa toisiinsa.

Kommentit

Kysy, tai kerro miten onnistuit!
Kommentit (2)
Anonyymi
13.05.2016

Itse jättäisin puukaiteen tekemättä kun netistä (ledfe.fi) saa mitta-tilattua huoltovapaan alumiini kaiteen, niin ei tartte enää maalailla ja rakentaa uutta kaidetta joka kymmenes vuosi kun se vanha ränsistyny puukaide on lahonnu. Ainakin se ledfeniminen verkkokauppa myy alumiinisia rimakaiteita ynnä muuta jos ei tykkää lasista ta jos lasikaide vaan tulee lian kalliiks.

Anonyymi
08.05.2016

Kolmrn metrin jännevälillä tärisee melkoisesti...