Mainos

Talon rakentaminen talvella: 10 vinkkiä

Mainos
Jos päätät kesäsesongin sijaan rakentaa syksyllä tai talvella, saat to­den­nä­köi­ses­ti tarjouksia ja hyvää työvoimaa helpommin. Tal­vi­ra­ken­ta­mi­nen onnistuu, kun otat pyryn ja jään vaikutuksen huomioon.

Suomen talvessa ääriolosuhteet voivat vaihdella nopeasti. Myrskyt, pakkaset sekä vesi- ja lumisateet vaikeuttavat rakentamista. Samalla erilaisten kosteusvaurioiden ja rakennusvirheiden riskit kasvavat. Myös nykyvaatimusten mukaiset lämmöneristeratkaisut tuovat uusia vaatimuksia talvirakentamiseen.

On tärkeää suunnitella, mitä työvaiheita milloinkin tehdään, ja valita sopivat suojaustavat. Kannattaa myös harkita töiden jakamista sopivalla tavalla talven molemmille puolille.

10 vinkkiä talvirakentajalle

1. Sopimukset on laadittava ja työvaiheet suunniteltava talviaikaiseen rakentamiseen.

2. Sopimukseen on hyvä kirjata, mitkä talvirakentamisen lisäkustannukset kuuluvat rakennuttajan, mitkä urakoitsijan ja mitkä mahdollisen talopaketin toimittajan vastattavaksi.

3. Eri työvaiheille on valittava sopivat suojaustavat.

4. Huolehdi työmaan kulkuväylien hiekoittamisesta.

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen

5. Jäätyneelle maapohjalle ei saa rakentaa. Salaojitustyöt ja kiviainestäytöt kannattaa tehdä nopeasti kaivutöiden jälkeen.

6. Käytettävien kiviainesten pitää olla kuivia ja lumettomia.

7. Valmiin perustuksen alapuoliset maakerrokset eivät saa jäätyä, eikä betonivalu, ennen kuin se on saavuttanut jäätymislujuuden.

8. Lämmöneristeet ja muut materiaalit on suojattava vedeltä ja lumelta.

9. Rakennusta ei saa lämmittää eikä sisäilman kosteutta lisääviä töitä aloittaa, ennen kuin tiivis höyrynsulku on asennettu rakenteiden sisäpinnoille.

10. Kattotöissä on tärkeää saada vesikate mahdollisimman nopeasti aluskatteen päälle, jotta lumikuormat eivät riko rakenteita.

Kommentit

Kysy, tai kerro miten onnistuit!
Kommentit (0)