Mainos

Maalämpö tai ilma-vesilämpöpumppu lämmönlähteeksi

Mainos
Maalämmön ja ilma-ve­si­läm­pö­pum­pun kanssa eläminen on par­haim­mil­laan vaivatonta ja edullista.

Asentajalta kannattaa silti pyytää perusteellinen perehdytys, sillä järjestelmä saattaa vaatia hienosäätöä.

Näin onnistut lämmitysjärjestelmän valinnassa:

  • Selvitä mahdolliset kaavan asettamat rajoitukset. Onko pakko liittyä kaukolämpöön? Saako lämpökaivon poraamiseen luvan?
  • Selvitä rakennuspaikan tarjoamat mahdollisuudet ja rajoitukset. Onko lämpökaivon poraus mahdollinen ja kannattava? Voidaanko lämmönkeruuputkisto asentaa pintamaahan vaakatasoon energiatehokkaasti? Voidaanko lämpöä kerätä vesistöstä? Onko polttopuun kerääminen, varastointi ja poltto mahdollista ja järkevää? Sijaitseeko tontti esimerkiksi etelärannikolla, jossa ilma-vesilämpöpumpusta saadaan hyvä hyötysuhde?
Juttu jatkuu mainoksen jälkeen
  • Harkitse omat mieltymykset ja tottumukset. Haluatko mahdollisimman huolettoman järjestelmän vai haluatko iltaisin touhuta lämmitysaskareiden parissa? Esimerkiksi puun hankkiminen, siirtäminen ja polttaminen vaatii paljon työtä. Lämmitysjärjestelmä kaipaa myös huoltoa.
  • Selvitä haluamasi talotyypin muodostamat edut ja rajoitukset. Harkitse, mikä on talon sopiva koko, lämmöneristävyys, haluamasi energialuokka ja E-luku.
  • Harkitse valitsemasi lämmitysjärjestelmän ympäristövaikutuksille sopiva taso. Esimerkiksi puu on uusiutuva energianlähde, mutta polttaminen aiheuttaa pienhiukkaspäästöjä, jotka voivat olla ongelmallisia etenkin tiheällä kaava-alueella.
  • Harkitse investointikustannusten ja käyttökustannusten järkevä tasapaino. Esimerkiksi pieneen energiatehokkaaseen taloon voi valita edullisesti rakennettavan lämmitysjärjestelmän, kuten sähkölämmityksen, joka käyttää kalliimpaa energiaa.

Kommentit

Kysy, tai kerro miten onnistuit!
Kommentit (0)