Mainos
Mainos
Pensaiden leikkaus kannattaa tehdä kes­ki­ke­säl­lä, kun kasvien kunto on yleensä hyvä ja riehakas kasvu tasaantunut.

Kun alkukesän kukkivat pensaat sirottelevat terälehtiään, on aika kääriä hihat ja tarttua saksiin. Kesällä pensaiden haavat parantuvat vilkkaan aineenvaihdunnan ansiosta nopeasti. Monille pensaille kesäleikkaus onkin suotuisampi kuin kevätleikkaus.

Harvenna kukinnan jälkeen

Keväällä tai alkukesästä kukkivat lajit muodostavat kukkanuppunsa jo syksyllä. Jos edellisvuotisilla versoilla kukkivia lajeja harvennetaan kevättalvella, kukinta on tulevana kesänä vaatimaton tai jää pois kokonaan. Harvennus tehdäänkin kukinnan jälkeen, muutaman vuoden välein ja tarpeen mukaan.

Pensaiden kasvua on hyvä ajatella pitkäjänteisesti. Oksistoa ei saisi karsia liian rajusti vaan maltillisesti korkeintaan kolmasosa. Kukinnan jälkeen pensaasta poistetaan ristikkäin kasvavat ja toisiaan hankaavat oksat. Lisäksi voidaan poistaa muutama vanha, kukkinut oksa kokonaan tyvestä asti. Näin tulee tilaa ja voimaa elinvoimaisemmille versoille. Esimerkiksi syreenit ja onnenpensaat harvennetaan ilmaviksi kesällä kukinnan jälkeen.

Typistä vuorimänty vuosittain

Hoitoleikkauksessa oksat poistetaan aina kokonaisina, mahdollisimman läheltä tyveä tai runkoa. Poikkeuksena on vuorimänty.
Tavallinen vuorimänty (Pinus mugo) kasvaa melko korkeaksi ja harvaksi, mikäli sitä ei typistä vuosittain. Vuosikasvainten lyhentäminen saa versot haarautumaan ja pensas pysyy matalampana ja tuuheampana. Vuosikasvaimista katkaistaan puolet tai vähän yli juhannuksen tienoilla.

Siisti pensasaidat alkukesällä

Lehtevät, leikatut pensasaidat trimmataan ensimmäisen kerran alkukesällä. Ainakin ora- ja tuomipihlaja-aidat vativat toisen leikkauksen heinä–elokuussa. Uutta kasvua jätetään muutama sentti.

Muotoon leikatut pikkupuut, kuten pallomaiset orapihlajat, kaipaavat siistimistä leikattujen pensasaitojen tapaan myös kesällä. Rungollisista, vartetuista ruusuista ja riippapuista poistetaan mahdolliset villiversot.

Monihaaraisen aitakasvin leikkaus

Monihaaraista kasvia leikataan päältä ja sivuilta siten, että uutta kasvua jätetään päälle 5–10 senttiä ja sivuille pari senttiä. Jos pensasta siistitään loppukesästä, uutta kasvua jätetään vain pari senttiä.

Runkomaisen aitakasvin leikkaus

Runkomaista kasvia leikataan vain sivuilta, kunnes aita on saavuttanut halutun korkeuden. Sen jälkeen aitaa voidaan leikata päältäkin.

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen

Näin leikkaat pensasaidan

Leikkaa puut harkiten

Koristepuita ei yleensä leikata lainkaan. Jos ilmenee aivan pakottava tarve leikata, mieti tarkkaan miten ja milloin sen teet. Pieni leikkaushaava paranee nopeammin kuin suuri. Toisin sanoen muotoa ohjailevat leikkaukset tehdään puun ollessa nuori.

Vaahteran (Acer spp.) sekä kirsikan, tuomen ja luumun (Prunus spp.) sukuiset kasvit leikataan kesällä juhannuksen jälkeen. Samoin koivut (Betula spp.), lepät (Alnus spp.), jalopähkinät (Juglans spp.) ja hevoskastanjat (Aesculus spp.) Kesäleikkaus on keväistä suositeltavampi, sillä näiden kasvien nestevirtaukset ovat voimakkaimmillaan keväällä.

Hedelmäpuista kirsikka ja luumu siistitään mieluiten heinäkuussa, mutta vain jos se on välttämätöntä. Kuivia oksia voi toki poistaa milloin tahansa.

Tarhaomenapuusta on syytä poistaa niin sanotut vesiversot. Ne kasvavat yleensä oksissa piiskamaisesti suoraan ylöspäin. Usein rypäs vesiversoja ilmaantuu suuren oksan leikkaushaavan ympärille. Jos ne poistetaan keväällä, omenapuu riehaantuu kasvattamaan uudet tilalle jo saman kesän aikana. Siksi ne on parempi poistaa tai typistää vasta, kun kiihkein kasvun kausi on tasaantunut.

Mieluiten kesällä leikattavat kasvit ja puut

 • aroniat Aronia spp.     
 • heidet Viburnum spp.
 • kaljukultasade Laburnum alpinum
 • hernepensaat Caragana spp.
 • idänvirpiangervo Spiraea chamaedryfolia
 • jasmikkeet Philadelphus spp.
 • kirsikan ja luumun sukuiset kasvit Prunus spp.
 • kuusamat Lonicera spp.
 • marjaomenapensas Malus toringo var. sargentii
 • mongolianvaahtera Acer tataricum subsp. ginnala
 • norjanangervo Spiraea ’Grefsheim’
 • onnenpensaat Forsythia spp.
 • pähkinäpensas Corylus avellana
 • syreenit Syringa spp.
 • tuoksuvatukka Rubus odoratus
 • vaahteran sukuiset kasvit Acer spp.

Jasmikkeiden vanhimpia oksia poistetaan säännöllisesti kukinnan jälkeen heinäkuussa. Myös aikainen kevätleikkaus on mahdollista, vaikka se vie osan kukinnoista.

Norjanangervosta ja virpiangervosta leikataan kukkineet oksat pois kesä–heinäkuussa.

Kommentit

Kysy, tai kerro miten onnistuit!
Kommentit (0)