Mainos

Haaveissa kaunis nurmikko? Lue parhaat vinkit nurmikon hoitoon

Mainos
Nurmikko vaatii säännöllistä hoitoa säilyäkseen kauniina. Leikkaus, kastelu, kalkitus ja lannoitus takaavat nurmen hy­vin­voin­nin.

Nurmikkoa perustettaessa tulisi miettiä, millaiseen käyttöön se tulee, millainen kasvupaikka on – ja paljonko jaksat nurmeasi hoitaa.

Nurmikko ei sovi kaikkialle puutarhaan. Puiden alla on kuivaa ja varjoista, joten ruohikko harvenee väistämättä. Hyviä vaihtoehtoja ongelmapaikkoihin ovat peittoperennat. Älä perusta nurmikkoa myöskään jyrkkään luiskaan.

Näin saat tasaisen upean nurmikon

Ota tavoitteeksi tasaisen turkkimainen vihermatto vain, jos olet valmis käyttämään aikaasi säännölliseen lannoitukseen, leikkaamiseen, kasteluun, ilmastointiin ja haravointiin.

  • Perusta luksusnurmikolle mieluiten 30-senttinen multapatja.
  • Kasvupaikan pitää olla aurinkoinen tai puolivarjoinen, sillä varjoisassa puutarhan kolkassa nurmikko sammaloituu väistämättä.
  • Käytä laadukkainta Extra-käyttöluokan siemenseosta, jonka sisältämät heinälajit ovat kapealehtisiä ja tiheäkasvuisia. Ne kestävät matalaksi leikkaamisen, mutta vaativat kastelua kuivina kausina.
  • Kulutuksensieto on heikko, joten kata kulkureitit esimerkiksi laatoilla. Vältä myös nurmikolla liikkumista talvella.
  • Apuriksi käy myös pystyleikkuri, joka tekee nurmikon pintaan viiltoja. Terät katkovat heinäkasvien rönsyjä ja tekevät pinnasta tasaisen tuuheaa.

Siirtonurmikko

Valitse siirtonurmikko, kun haluat nopeasti tasaisen ruohomaton. Siirtonurmikolla voi kävellä jo parin viikon kuluttua, kylvönurmikolla siihen menee useita viikkoja. Asenna nurmimatot limittäin niin, että saumat ovat tarkasti kohdallaan eikä niiden väliin jää rakoa tai ruohoa.

Nurmirullia voi asentaa keväästä syksyyn, mutta kuumimpaan ja kuivimpaan aikaan ne vaativat ahkeraa kastelua. Siirtonurmi kuivaa herkästi ennen kuin se on kunnolla juurtunut. Kuivaksi päässeet nurmimatot kutistuvat, ja nurmikosta tulee laikkuinen. Kastele niin, että maa kastuu kymmenen sentin syvyyteen.

Näin nurmikostasi tulee kulutusta kestävä

  • Kun puutarhassa on vilskettä ja vilinää, nurmikko kuluu väistämättä. Nurmikolle onkin syytä perustaa kasvualusta, joka läpäisee vettä ja säilyttää rakenteensa tiivistymättä.
  • Katteet suojaavat heinäkasvien kasvupisteitä ja parantavat kulutuksenkesto. Levitä savimaan pinnalle vuosittain hiekkaa. Hiekkamaalle sopii kompostimulta, jonka seasta kannattaa poimia vain suurimmat kokkareet. Levitä katetta ilmastoinnin yhteydessä ohut, 1,5 sentin paksuinen kerros.
  • Käyttönurmikolle ja pelikentälle suositeltavat siemenseokset sisältävät sitkeitä, nopeakasvuisia ja kulutusta kestäviä heinälajeja ja -lajikkeita.

Nurmikon kylvös

Taimettuminen vie 1–3 viikkoa riippuen sääoloista. Voit kylvää nurmikon heti keväällä, kun maa on kuivahtanut ja lämmennyt. Muita otollisia aikoja on pohjoisessa elokuun alkupuolisko ja etelässä elokuu. Kun kylvät siemenet syyskuun puoliväliin mennessä, ne ehtivät normaalisyksyinä taimettua ja vahvistua riittävästi talven varalle. Voit jättää kylvön myös niin myöhäiseen syksyyn, että ruoho itää vasta keväällä.

Kun siemenet ovat kostuneet, pidä kylvös tasaisen kosteana. Hyödynnä kasvuharsoa pienellä pihalla. Harso edistää siementen itämistä ja vähentää kastelutarvetta. Suurimman hyödyn peite tuottaa kolealla säällä.

Nipsaise uuden nurmikon pituudesta pari senttiä, kun se on kasvanut 8–10-senttiseksi. Laske leikkauskorkeus vähitellen 3–5 senttiin. Pätkäise pituudesta kerralla vain kolmasosa. Pidä leikkurin terät iskussa, sillä tylsät terät murskaavat kasvisolukkoa. Se kuluttaa suotta heinäkasvien elinvoimaa.

Kukat ja rikkaruohot

Vanha ja kitulias pihanurmikko tarjoaa hyvän lähtökohdan kukkanurmelle. Harventuneessa ruohikossa viihtyvät esimerkiksi tuhatkauno, vuokot, kiurunkannus, sipulikukat ja monet luonnonkasvit. Istuta tai kylvä kukkivia kasveja lämpäreiksi ja anna niiden vallata tilaa vähitellen. Unohda haravointi ja lannoitus, mutta jätä sen sijaan ruohikolle kasvinjätteitä ja puiden lehtiä. Anna kasvien kypsyttää siemenensä ja kylväytyä. Riko maan pintaa taimien ympäriltä, jotta siemenet pääsevät multaan.

Paras tapa pitää nurmikko rikkaruohottomana on huolehtia sen elinvoimasta. Sammal johtuu monista tekijöistä, kuten varjoisasta paikasta, tiiviistä maasta, ravinteiden puutteesta ja maan happamuudesta. Paikkaa aukkopaikat ja kitke rikat käsin. Jos voikukka, piharatamo tai muut ei-toivotut kasvit ovat päässeet reuhahtamaan päälajiksi, uusi ruohikko kokonaan.

Vältä kapeita väyliä. Kapeat nurmikaistaleet ovat työläitä hoitaa ja lisäksi reunojen kanttaaminen vie paljon aikaa.

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen

Leikkaus

Leikkaa säännöllisesti. Nurmiheinästä kasvaa sitä matalampi ja tuuheampi, mitä useammin leikkaat sitä. Poista pituudesta kerralla vain kolmasosa. Liian raju pätkäisy heikentää kasvuvoimaa.

Tee leikkaaminen helpoksi. Suunnittele nurmikon muoto selkeäksi, jotta leikkaaminen sujuu ilman ylimääräisiä peruutteluja ja kurvailuja. Upeimman leikkuujäljen saksii kelaleikkuri, jonka terät ovat hyvässä kunnossa. Pienelle viheriölle riittää käsikäyttöinen kelaleikkuri.

Tarjoa suojaa. Anna nurmikon kasvaa poutakaudella korkeaksi, jos heinäkasvien pitää selvitä ilman kastelua. Korkea ruohikko suojaa heinäkasvien tyveä ja kasvupistettä ja auttaa heiniä säilyttämään vihreytensä. Laske leikkuukorkeus normaaliin vähitellen, kun sateet alkavat.

Vahvista nurmikkoa. Anna nurmikon kasvaa välillä normaalia pidemmäksi, sillä se vahvistaa nurmiheiniä ja parantaa niiden kuivuudensietoa. Esimerkiksi syksy on hyvä aika antaa nurmikon rehottaa ja kerätä voimia. Leikkaa nurmikko kuitenkin viisisenttiseksi talven alla ja haravoi silppu pois. Se vähentää talvituhosienten vaurioita.

Kastelu

Päätä jo nurmikon perustamisvaiheessa, aiotko kastella sitä. Jos haluat säästää vettä, valitse etenkin aurinkoiseen ja kuivaan paikkaan kuivuutta kestävä siemenseos. Ilmastointi parantaa heinäkasvien poudansietoa, sillä kuohkeassa maassa juuret pääsevät kasvamaan syvälle maahan vedenhakuun.

Jos kastelet ruohikkoa, voit pitää sen matalana pitkinä poutajaksoinakin. Älä leikkaa kuivuudesta kärsivää nurmikkoa lyhyeksi, sillä se voi palaa ruskeaksi poutakaudella. Kuivuudesta kärsivän ruohikon tunnistat sinertävästä väristä. Arvioi veden tarvetta myös tallaamalla nurmikolle. Jos tallauskohta jää lakoontuneeksi, ruohikko vaatii kastelua.

Nurmikon lannoitus

Tarpeeksi typpeä. Kastelu, läpäisevä maalaji ja leikkuusilpun kerääminen lisäävät kaikki nurmikon lannoitustarvetta. Typenpuutteesta kärsivä viheriö harvenee, jolloin rikkakasvit pääsevät hyödyntämään kasvutilan. Valitse joko pitkävaikutteinen kevätlannoite tai ravitse nurmikkoa useaan kertaan kesän aikana. Kivennäislannoitteiden lisäksi voit käyttää eloperäistä lannoitetta, kuten kananlantaa. Levitä lannoite samalle alueelle kahteen kertaan eri suuntiin, niin saat annosteltua ravinteet tasaisesti. Sirottele rakeet ennen sadetta tai kastele nurmikko lannoituksen jälkeen.

Nopeaa apua. Nestemäiset lannoitteet vaikuttavat nopeasti, sillä niiden sisältämät ravinteet ovat liukoisessa muodossa ja ne päätyvät juuriston ulottuville kastelun yhteydessä. Pienellä alueella levitykseen käy kastelukannu. Myynnissä on myös lannoitekanistereita, jotka liitetään letkuun pikaliittimellä.

Kalkitus. Suurin osa nurmiheinistä viihtyy lievästi happamassa tai neutraalissa maassa, jonka pH on 6–6,5. Puun tuhka sopii erinomaisesti nurmikolle.

Viherlannoitus

Älä kylvä pelikentälle valkoapilaa, joka on märkänä niljakasta ja tahraavaa. Apila on kuitenkin omiaan luonnonmukaiselle pihalle, sillä se houkuttelee pölyttäviä pörriäisiä. Typpeä keräävän palkokasvin ansiosta ruohikko pärjää ilman lannoitusta. Apilan eduiksi voi laskea myös helppohoitoisuuden ja varjoisuuden sietokyvyn.

Kun jätät osan nurmikosta rehottamaan, lisäät samalla puutarhan monimuotoisuutta. Korkea heinikko tarjoaa suojapaikkoja tuholaisten luontaisille vihollisille.

Haravointi

Nurmikon haravointia on pidetty yhtenä tärkeimpänä hoitotyönä, sillä se poistaa kuitukerroksen eli kuolleen ruohikon. Olosuhteista riippuu, onko kuitukerroksesta haittaa. Joskus kerros kertyy hautovan paksuksi ja tiiviiksi kerrokseksi, joka haittaa juuriston kasvuoloja. Tällöin haravoinnista on apua.

Myös puiden lehtien haravointitarve riippuu nurmikosta. Elävässä maassa on lieroja, jotka vievät lehtisilppua mukanaan maahan. Jos olet aiemmin haravoinut lehdet pois, jätä niitä aluksi vain ohueksi kerrokseksi. Huiski lehdet puun alustoilta ympäri pihaa niin, että lehtiä on kevyenä katteena kaikkialla. Etenkin pitkänä ja lämpimänä syksynä lierot ahkeroivat ja pilkkovat lehtiä ja vievät käytäviinsä. Myös lehtien silppuaminen ruohonleikkurilla edistää lehtien hajoamista.

Nämä apuvälineet tekevät nurmikon hoidosta helppoa

Kommentit

Kysy, tai kerro miten onnistuit!
Kommentit (0)