Mainos

Ammattilaisen ohjeet: nurmikko

Mainos
Miten nurmikko kylvetään? Entä millaista hoitoa ja lannoitusta nurmi tarvitsee? Asian­tun­ti­jam­me kertoo, miten saat kauniin ja kestävän pi­ha­nur­mi­kon.

1. Miten perustan nurmikon?

Ihanteellinen kasvualusta on läpäisevää ja ravinteikasta peltomultaa tai karkeaa hietaa. Se pidättää vettä ja ravinteita. Maata tasoitetaan ja kuohkeutetaan 20 sentin syvyyteen. Samalla se peruslannoitetaan ja kalkitaan. Savipitoista maata voi parantaa sekoittamalla siihen hiekkaa, turvetta ja kompostia.

Multakerroksen tulisi olla 20 sentin vahvuinen, jotta nurmikko kasvaa hyvin. Mitä syvempi kasvualusta, sitä vähemmän nurmikko vaatii kastelua. Pohjamaan tulee noudattaa valmiin pinnan kaltevuuksia. Mullan pinta tasoitetaan rautaharavalla ja samalla kerätään pois juuret, kivet ja rikkaruohot. Maa jyrätään tai tiivistetään jaloin ennen kylvöä.

2. Milloin nurmikko kylvetään?

Siemenet kylvetään kosteaan, lämmenneeseen maahan. Paras kylvöaika on elokuussa, jolloin maa on lämmin ja yökosteutta on runsaasti. Roudan sulamisesta kesäkuun puoliväliin on myös suotuisa jakso. Tällöin nurmikko taimettuu nopeasti. Keskikesän poutajaksoina nurmikon kylvö edellyttää ahkeraa sadetusta.

3. Miten nurmikko kylvetään?

Nurmikko kylvetään tyynellä säällä. Siemenpussin kyljessä annettua kylvösuositusta kannattaa noudattaa. Siemenet jaetaan kahteen erään ja alue kylvetään kahteen kertaan ristikkäisiin suuntiin kulkien. Näin siemen riittää koko alalle ja kylvötuloksesta saadaan tasainen. Kylvös tiivistetään maahan nurmikkojyrällä tai mullataan haravoimalla. Tasaisesta kosteudesta on huolehdittava koko nurmikon taimettumisen ajan.

4. Miten valitsen siemenseoksen?

Myynnissä on erilaisia siemenseoksia, joista jokainen löytää sopivan pihansa kasvuoloihin ja omiin käyttötarkoituksiinsa. Aurinkoinen piha edellyttää erilaista siemenseosta kuin varjoinen. Kovaan käyttöön ja kulutukseen on kehitetty omat seoksensa. Pohjois-Suomeen soveltuvat erilaiset siemenseokset kuin etelärannikolle.

Nurmikkosiemenseokset sisältävät yleensä kolmea eri kasvia, millä varmistetaan nurmikon menestyminen eri olosuhteissa. Tärkeimmät nurmikkokasvimme ovat puisto- ja punanata, niittynurmikka ja nurmirölli.

Siemenpussin kylkeen kiinnitetty vakuustodistus ilmoittaa siemenseoksen sisältämät nurmikkokasvit sekä siemenen vähimmäisitävyyden ja -puhtauden. Se kannattaa säilyttää, sillä sen perusteella siemenerä pystytään tarvittaessa jäljittämään.

5. Missä nurmikkosiemen tuotetaan?

Suomen olosuhteet eivät sovellu nurmikkokasvien tuotantoon. Kaksi kolmasosaa nurmikkosiemenestä tulee meille Tanskasta, viidesosa Hollannista ja loput muun muassa Ranskasta ja Kanadasta.

Uuden lajikkeen jalostus kestää Keski-Euroopassa noin viisitoista vuotta. Lajikkeet ovat laajasti soveltuvia, mutta niistä monet eivät menesty Suomen oloissa heikon talvenkestävyyden vuoksi. Lajikkeiden soveltuvuutta testataan MTT:n virallisissa lajikekokeissa eri puolilla Suomea tai olosuhteitamme vastaavissa oloissa.

Lajikekokeiden viherpeittävyyden perusteella Siemenkauppiaitten yhdistys on laatinut nurmikkosiementen käyttöluokituksen. Se kuvaa nurmikkoseoksen soveltuvuutta eri käyttökohteisiin, talvenkestävyyttä, uusiutumiskykyä ja tiheyttä. Kun nurmikkosiemenpakkaukseen on merkitty käyttöluokka Extra, 1 tai 2, merkitsee se, että siemenerään sisältyvien lajikkeiden soveltuvuus Suomen ilmasto-oloihin on tutkittu.

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen

6. Milloin kannattaa valita siirtonurmi?

Siirtonurmea kannattaa käyttää silloin, kun on juhlat tulossa ja piha pitää saada nopeasti kuntoon. Se on paikallaan myös silloin, kun nurmikon on kestettävä kulutusta alusta asti. Pohjamaa muokataan, parannetaan ja lannoitetaan samalla tavoin kuin kylvönurmikkoa tehtäessä. Siirtonurmikkoa on kasteltava päivittäin parin viikon ajan, kunnes se on juurtunut kunnolla.

7. Milloin nurmikkoa lannoitetaan?

Nurmikko lannoitetaan keväällä kasvun alettua. Lannoite levitetään tasaisesti kuivaan kasvustoon. Kastelu nopeuttaa ravinteiden liukenemista maahan. Kesällä voi antaa lisälannoitusta, jos nurmikko näyttää vaalealta. Nopeasti vaikuttavia lannoitteita annetaan vähän kerralla ja useammin, pitkävaikutteisia harvoin ja isompina annoksina. Pakkaukseen painettu käyttöohje kannattaa lukea huolellisesti ennen lannoitusta.

8. Kuinka usein nurmikkoa leikataan?

Nurmikko leikataan niin usein, että se pysyy kasvussa. Mitä useammin nurmikkoa leikataan, sitä tuuheampi siitä tulee ja sitä paremmin se kestää kulutusta. Kotipihalla sopiva leikkuukorkeus on 4–5 senttiä. Nurmikkoa ei saa leikata liian lyhyeksi. Jos ruohon pituudesta leikataan kerralla enemmän kuin kolmasosa, se menettää vihreytensä ja toipuu hitaasti. Leikkuuterien pitää olla terävät, jotta leikkuujäljestä tulee tasainen. Helteellä nurmikko jätetään pitemmäksi tai jopa kokonaan leikkaamatta. Lyhyt ruoho palaa helposti ruskeaksi, ja sen vihertyminen kestää pitkään.

9. Mitä muuta hoitoa nurmikko vaatii?

Syksyllä lehdet haravoidaan nurmikolta, sillä lumen alle jäävä lehtimassa edistää talvituhosienten leviämistä. Lehtipuhaltimen käyttö ei ole suositeltavaa, sillä se ei ilmastoi nurmikkoa samalla tavoin kuin lehtiharava.  Juuriston hapensaantia parannetaan ilmastoimalla tiivistynyttä kasvualustaa tarvittaessa useamman kerran kesässä. Maahan painellaan reikiä puutarhatalikolla, reiät täytetään hiekalla ja samalla nurmikolle levitetään hiekkaa.

10. Vaikuttaako ilmastonmuutos nurmikkoon?

Talvien lämpeneminen on vähentänyt talvituhoja Etelä-Suomessa. Nurmikon lepokausi on lyhentynyt, ja pimeä, lämmin ja sateinen kitukasvun kausi jatkuu jopa tammikuuhun asti. Varsinaisten lumi- ja jäätalvien aiheuttamia jääpolteongelmia esiintyy nykyään Jyväskylän pohjoispuolella. Nurmikko talvehtii vihreänä, jolloin sitä voidaan lannoittaa pidempään loppukesällä. Vähäsateiset, tuuliset keväät kuivattavat nurmikkoa. Kuivumista voi ehkäistä peittämällä pälvipaikoilla pilkistävät nurmikkokaistaleet lumella. Kulunut pitkä ja kuiva lumitalvi oli suotuisa nurmikoille. Jääpolte ei vaurioittanut nurmikoita, mutta lumihometta esiintyi jonkin verran.

Asiantuntija: tuotepäällikkö Erkki Hakamäki, S.G. Nieminen

Lue lisää:

Näin valitset sopivan ruohonleikkurin

Video-ohje: Näin onnistuu nurmikon paikkaus

Sammaleen poisto nurmikolta ja pihakivistä

Kommentit

Kysy, tai kerro miten onnistuit!
Kommentit (0)