Mainos

Loppukesän perennat hehkuvat

Mainos
Korkeat, värikkäät loppukesän perennat ja auringossa välkehtivät heinät ovat nyt kau­neim­mil­laan. Kasvien energinen ilotulitus värittää syyskesään taittuvaa kasvukautta.

Kultapallot, nauhukset ja sinipiikkiputket ovat komeimmillaan elokuussa.

Päivänhatut

Päivänhatut houkuttelevat päiväsaikaan perhosia, iltaisin niiden kullankeltaiset kukat tuovat valoa hämärään hetkeen. Vajaan metrin mittainen sädepäivänhattu kukkii pitkään ja pysyy pystyssä tukematta, mutta talvimärkyydelle arkana lajina se vaatii kuohkean ja hyvin salaojitetun maan.

Hohdekukat

Hohdekukkia ei juuri noteeraa alkukesän puutarhassa, mutta kun ensimmäinen lämpimän punainen, keltainen tai oranssi kukinto aukeaa, silmiään ei saa kasvista irti. Jos pihassasi on aurinkoinen paikka ja siinä kosteutta hyvin pidättävää humuspitoista maata, hohdekukka viihtyy siinä varmasti. Kuihtuneiden kukkien poisto pidentää kukinta-aikaa.

Sinipiikkiputki

Moni syksyn komea kukkija tuo sekä väriä että perhosia puutarhaan. Säväyttävä sinipiikkiputki antaa mettä ja siitepölyä myös kimalaisille, jotka kuljettavat niitä pesiinsä toukkien ravinnoksi. Keski- ja Kaakkois-Euroopasta kotoisin oleva perenna esittelee piikkejä muistuttavia kukintojaan heinäkuulta syyskuulle. Laji menestyy aurinkoisella kasvupaikalla, kuivassa hiekkapitoisessa maassa. Samanlaisessa paikassa viihtyy myös komeamaksaruoho, joka tässä vasta odottelee kukkien värittymistä hehkuvan punaisiksi.

Villanukkajäkkärä

Villanukkajäkkärää ei yksinkertaisesti voi ohittaa hipaisematta sen pehmeän hopeanukkaisia lehtiä ja versoja. Pensasmaisen perennan puhtaanvalkoiset kukatkin hohtavat kutsuvasti illalla. Kukinta jatkuu syyskuun lopulle, ja senkin jälkeen kuivuneet kukat koristavat kasvia.

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen

Elefanttiheinä

Hennosti tuulessa huojuvat ja kuiskaavat heinät tuovat suloista keveyttä värikkäiden loppukesän kukkijoiden lomaan. Jopa kahden metrin korkuiseksi kurottava elefanttiheinä ’Uppsala’ on aurinkoisen ja puolivarjoisen paikan tähti. Anna sille, kuten muillekin norsuheinille, runsaasti tilaa ja istuta puolen metrin syvyyteen, niin saat nauttia sen punaruskeaksi värittyvästä kasvustosta ja hopeanhohtoisista röyhykukinnoista pitkälle syksyyn.

Preerian kasveja

Jos haluat luoda illuusion lämpöä uhkuvasta intiaanikesästä, istuta puutarhaasi Pohjois-Amerikan preerialta kotoisin olevia perennoja. Niiden liekehtivät värit ja auringon säteitä muistuttavat kukinnot saavat penkin leimuamaan viileänäkin alkusyksyn päivänä. Puolivallaton, luonnonläheinen ilme on luotu istuttamalla ’Moerheim Beauty’ –syyshohdekukkaa, ’Fanal’-leikkokärsämöä, ’White Swan’ –punahattua ja ’Goldtau’-nurmilauhaa vapaamuotoisiin, aaltoileviin kuvioihin, joissa kasvit tuntuvat kietoutuvan toinen toistensa syliin.

Kommentit

Kysy, tai kerro miten onnistuit!
Kommentit (0)