Mainos
Mainos
Sommittele puutarhan myöhäisistä kukkijoista lämpimän sävyisiä syyskimppuja tai selkeitä yhden lajin ko­ko­nai­suuk­sia. Yhdistä seuraksi kesän kypsyttämiä ko­ris­teel­li­sia marjoja ja hedelmiä tai linjakkaita lehtiä ja heiniä.

Koristeellista satoa

Yhdistä syyskimppujen seuraksi vaihtelevan muotoisia ja värisiä koristekurpitsoja ja lyhtykoison oransseja ”lyhtyjä”. Nosta kurpitsat suojaan pakkaselta, etteivät ne palellu. Pieneen kimppuun on yhdistetty keltaisen kehäkukan seuraksi maksaruohoa ja kellopeippiä.

Korillinen hehkua

Värikylläisistä kukista kannattaa sommitella suloisia kimppuja syksyn piristykseksi. Punaisten ja valkoisten kosmoskukkien sirot, hienoliuskaiset lehdet antavat asetelmalle keveyttä. Syksyllä kosmoskukat vain komistuvat ja uhmaavat pientä pakkastakin. Koriin tehdyssä matalassa asetelmassa niiden kanssa on yhdistetty daalioita ja kehäkukkia. Asettele kukat kosteaan Oasis-sieneen, niin ne kestävät pitkään kauniina.

Maljakkona kumisaapas

Kun puutarhatyöt alkavat olla mallillaan, voit uhrata saappaat kukkavaasiksi. Raikas, punavalkoinen kimppu toistaa saappaiden sävyä. Se on sommiteltu kiinanastereista, daalioista, syysleimuista ja komeamaksaruohosta. ’Herbstfreunde’-komeamaksaruoho kukkii talven tuloon saakka. Sillä on paksut, sinertävän sävyiset lehdet ja vaaleanpunaiset kukinnot, jotka kestävät maljakossa useita viikkoja.

Syyssato kimpuksi

Auringonkukkien voimakkaan keltaiset kukat ovat näyttäviä sekä kimppuina että yksittäin korkeissa ja kapeissa maljakoissa. Poimi syyskimpun aineksia kasvitarhasta, tien pientareelta, niityiltä ja perennapenkistä, niin saat hauskoja ja omaperäisiä kimppuja. Sadonkorjuuaikaan auringonkukan kumppaneina on vihreitä tillin kukintoja ja punertavaposkisia päärynöitä. Kimppua kehystävät komeat kuunliljan lehdet. Pistä päärynöiden läpi rautalanka, niin saat ne sidottua kukkien lomaan.

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen

Syksy on hehkuvien ruskan värien aikaa. Yhdistele syyskimpuissa rohkeasti erilaisia voimakkaita värejä.

Pullon hengettäret

Korista kauniit lasipullot kukin omalla lajillaan. Loppukesästä roosan ja valkoisen sävyissä kukkiva yksivuotinen maloppi on kylvettävä varhain avomaalle. Voimakkaan sininen laventeli hurmaa ihanalla tuoksullaan.

Pyöreitä muotoja

Lumimarjan marjat muistuttavat pieniä lumipalloja. Ne säilyvät napakoina kevääseen. Vihreälehtinen muratti on lumimarjoille selkeä seuralainen. Asettele varret Oasis-sieneen ja nosta astiat terassille, parvekkeelle tai portaille.

Vadillinen marjoja

Oranssinpunaisina pöytäasetelmassa hehkuvat pihlajanmarjat kruunaavat kattauksen syksyisen tunnelman. Suihkuta marjoihin hiuslakkaa, niin ne pysyvät pitkään kauniin näköisinä.

Korista kynttilänjalat syksyä enteilevillä daalioilla. Suojaa puutarhassa kukkivat daaliat ensimmäisiltä hallaöiltä, niin ne ilahduttavat pitkälle syksyyn.

Yksinäiset daaliat

Daaliat palkitsevat kasvattajansa moninkertaisesti syyskesän upealla kukinnallaan. Pulleat, lukemattomissa värisävyissä ja muodoissa hehkuvat kukat eivät leikkona kaipaa kavaljeeria. Vaihda vesi päivittäin ja nosta daaliat yöksi viileään, niin ne säilyvät pitkään maljakoissa.

Kommentit

Kysy, tai kerro miten onnistuit!
Kommentit (3)
Sanna Mulari
19.01.2017

Kiitokset vinkeistä!
Keltaiset hait todella joutaa nyt kukille,sillä käytössä uudet punaiset kumpparit!
Olisi kiva nähdä kuvia saapas vaaseista/kukkaruukuista juurikin keltaisista hai saappaista! Haita keltaisinaon ollut paljon käytössä,mutta aran värin vuoksi monella jääneet jo komeron täytteeksi ja olisi hyvä keksiä niille uusiokäyttöä!

Meilläkotona.fi -toimitus
09.01.2017

Jos haluat käyttää kumisaappaita puutarhan istutuksissa, kannattaa tietenkin valita jo käytöstä poistetut saappaat. Toki voit tehdä saappaiden pohjaan reikiä ja se kannattaakin tehdä, jos saapasistutus on taivasalla. Saappaisiin mahtuu aika paljon multaa, mutta vähemmällä multamäärällä pääset, jos laitat saappaisiin ensin vaikkapa soraa, hiekkaa tai kiviä ja sitten vasta multaa, johon kasvit istutat. Tai voit laittaa kasvit ihan ruukussakin soran päälle varren sisään niin, että kasvit näkyvät kuitenkin kauniisti ulospäin ja ruukku piiloutuu saappaan varteen. Talvella saappaissa voi tosiaan pitää vaikka oksia. Jos haluat väri-iloittelua, istuta keltaisiin saappaisiin liilan värisiä kukkia, sillä vastavärit korostavat toisiaan. Kesäkukista löytyy runsaasti sinisen ja liilan sävyjä, vinkkejä esimerkiksi jutustamme: http://www.meillakotona.fi/puutarha/kasvit/14-x-sopot-siniset-ja-liilat-...

sanna Mulari
08.01.2017

Miten kauan nuo saappaat kestävät vaaseina,ja voiko niissä pitää kukkia/oksia talvella.pitääkö niihin tehdä reiät liian veden pois pääsemiseksi. Mitä kukkia voisin laittaa keltaisiin hai-saapppaisiin?