Mainos
Mainos
Tärkeintä aidan suun­nit­te­lus­sa on, että aidan malli, materiaali ja väritys sopivat talon ja koko asuinalueen ilmeeseen kaikkina vuo­de­nai­koi­na. Jos et halua pensasaitaa, tee puutarhan aita puusta tai metallista.

Aita voi rajata pihan, estää kulkua ja suojata pihaa tuulelta, melulta ja katseilta. Se voi toimia myös pelkästään koristeena. Aidan ei tarvitse olla samanlainen koko tontin mitalta.

Käyttötarkoitus vaikuttaa aidan korkeuteen. 1,2–1,5 metrin korkeus riittää antamaan näkösuojaa istujalle. Aidan tulee olla vähintään 1,8-metrinen, jotta se suojaa myös seisovaa henkilöä katseilta. Yleensä korkeus kannattaa valita naapurien aitojen mukaan, jotta yleisilmeestä tulee yhtenäinen.

Lauta-aita vaatii huoltomaalauksen muutaman vuoden välein. Metallinen runko ja maahan uppoavat metalliosat pidentävät puuaidan ikää. Metalliaita pärjää lähes ilman huoltoa.

Aita vaikuttaa helposti karsinamaiselta, kovalta ja kolkolta. Puuvartiset kasvit aidan läheisyydessä antavat rakenteelle pehmeyttä. Yhdistele aitaa ja pensaita myös samassa linjassa, mikäli aidan ei tarvitse olla tehokas kulkueste.

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen

Teräksestä saa hyvin erilaisia aitoja, jotka ovat kestäviä ja pitkäikäisiä. Teräksisistä elementtiaidoista eli kolmilanka-aidoista pystyt rakentamaan korkeita, ilmeeltään keveitä aitoja. Verkkoaidat sopivat puolestaan sellaisenaan köynnösten tueksi. Muista myös takorautaiset, koristekuviolliset aidat ja portit.

Nappaa ideoita talon yksityiskohdista. Esimerkiksi tonttia kiertävä tiiliaita on helposti ilmeeltään raskas ja muurimainen. Puuosat antavat sille keveyttä. Metallin ja kiven yhdistelmät sopivat esimerkiksi modernin talon pihaan.

Aidassa olevat köynnössäleiköt ovat mainio ratkaisu paikoissa, missä pensaat vievät liikaa tilaa. Kiinnitä erillinen säleikkö noin 10 sentin etäisyydelle lauta-aidasta. Se hidastaa puutavaran lahoamista. Lisäksi säleikön voi kaataa maalauksen ajaksi versoja leikkaamatta.

Kommentit

Kysy, tai kerro miten onnistuit!
Kommentit (0)