Mainos
Mainos
Leppoisan moderni puutarha on luotu rentoa oleskelua varten. Pihalla saa lepäillä omassa rauhassa ja viettää ystävien kanssa hauskoja iltoja pelien ja juhlien merkeissä.

Millainen on helppohoitoinen piha? Onko siellä paljon kasveja vai pelkästään nurmikkoa? Jos haluat helpon puutarhan, valitse kasvit kasvuolojen mukaan ja ryhmittele eri toiminnot selkeästi. Kun puutarha on suunniteltu helppohoitoiseksi, se antaa aikaa elämästä nauttimiseen. Harmoninen ympäristö luo levollisen ja myönteisen ilmapiirin.

1. Rakenna piharakennus

Jos tontti on tilava, sinne voi mahduttaa erillisen rakennuksen, jota voidaan käyttää vierasmajana sekä työskentely- tai oleskelupaikkana. Puutarha tulee liki aivan uudella tavalla, kun sitä voi ihailla piharakennuksesta käsin.

2. Huolehdi helppokulkuisuudesta

Suuret pihalaatat ovat tulossa entistä suositummiksi pienien betonikivien ja mosaiikkimaisten kiveysten sijaan. Isolla laatalla saadaan selkeää ja helppohoitoista pintaa. Se myös näyttää rauhalliselta ja tuo kasvillisuuden hienosti esiin. Kun suunnittelet pihan tärkeimmät kulkureitit, tee niistä niin leveitä, että kaksi ihmistä mahtuu kulkemaan vierekkäin. Näin varmistat, että liikkuminen on mahdollisimman vaivatonta. Helppokulkuisuus vaikuttaa viihtyisyyteen.

3. Herätä huomiota havupensailla

Jos kasvillisuus on matalaa, sitä voi piristää pylväsmäisillä havupensailla. Myös kartion ja pallon muotoiset havukasvit ovat hauskoja yksityiskohtia. Havuista on iloa läpi vuoden, sillä ne tuovat väriä myöhäissyksyn harmauteen ja talven valkeuteen.

4. Suojaa puutarha puilla

Pihan ilme säilyy avarana, kun puut istutetaan pihan reunoille. Ne antavat näkösuojaa ja luovat suotuisan pienilmaston, jotta kuivattavat ja kylmät tuulet eivät pääse puhaltamaan pihaan. Kuvan pihalle on valittu japaninvaahteroita ja himalajankoivuja, mutta voit istuttaa niiden sijaan esimerkiksi tavallisia koivuja ja mongolianvaahteroita, jotka ovat meillä talvenkestäviä.

5. Suunnittele suihkulähde

Kuvan puutarhan keskeisimmällä paikalla on neliön muotoinen vesiallas, jonka keskeltä kohoaa kuparista taivuteltu veistos. Se kuvaa japaninvaahteraa, joita on myös istutettu pihan reunamille. Jokaisen oksan päässä olevasta lehdestä lirisee vesi. Veistos antaa käsistään kätevälle idean suihkulähteen tekoon, oman mallin mukaan.

6. Toista samaa muotoa

Vesialtaan säännöllinen muoto toistaa pihan symmetristä ilmettä ja suoria käytäviä. Tässä pihassa geometrisyys toistuu kaikessa. Vesialtaan suoralinjaisuus ei haittaa, kun sen keskeltä kohoaa kaunis, veistoksellinen suihkulähde. Leveä reunus viimeistelee altaan ilmeen ja helpottaa huoltotöitä.

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen

7. Pehmennä ilmettä kasveilla

Geometristä allasta pehmentää istutusalue, jossa sirot koristeheinät on istutettu lähimmäksi veden peiliä. Näin niiden hennot muodot toistuvat kauniisti vedestä ja ruosteenpunainen sävy sointuu suihkulähteeseen.

8. Jätä nurmikolle vain vähän tilaa

Helppohoitoista puutarhaa tavoittelevan kannattaa jättää nurmikolle mahdollisimman vähän tilaa, sillä se on pihan elementeistä kaikkein työläin. Nurmikko tarvitsee viikottaisen hoidon, jotta se näyttäisi hyvältä.

9. Valitse värikkäitä kasveja

Jos haluat avaran pihan, istuta matalia kasveja mutta valitse erivärisiä lajeja. Näin saat vaihtelevan ja värikkään ilmeen pihaasi. Limenvihreät, kuparinruskeat, sinertävänvihreät ja purppuranpunaiset kasvit punoutuvat yhteen värikkääksi matoksi. Jos käytät varpumaisia kasveja, kuten kanervia, maan tulee olla hapanta.

10. Hanki puutarhaan hauskoja patsaita

Tee itse tai hanki puutarhaasi patsaita, joilla korostat kaunista kasvillisuutta tai herätät hilpeyttä muuten vain. Sieltä täältä pilkottava hauska patsas saa hymyn huulille.

11. Muista penkit

Vesialtaan lähelle kannattaa asettaa penkki tai useampia, sillä veden äänistä ja heijastuksista nauttiminen rentouttaa taatusti.

12. Nauti puutarhasta sateellakin

Säät voivat olla joskus oikukkaita. Siksi on hyvä, jos pihaan kuuluu huvimaja tai muu oleskelupaikka, jonne voi vetäytyä suojaan. Hyvällä säällä taas piharakennuksen terassilla voi järjestää isotkin juhlat.

Koko seinän korkuiset ikkunat ja ovet avaavat katsojan eteen puutarhan kuin suurena maalauksena. Sateinenkaan sää ei haittaa, kun sitä voi seurata kastumatta. Leveän sisäänkäynnin ansiosta ilma kiertää piharakennuksen sisällä, joten siellä ei tule tukahduttavan kuumaa helteilläkään.

Kommentit

Kysy, tai kerro miten onnistuit!
Kommentit (0)