Mainos

7 vinkkiä mökkipihan valaisemiseen

Mainos
Oikeaan aikaan ja oikeassa paikassa palavat valot luovat tunnelmaa ja tur­val­li­suut­ta energiaa haas­kaa­mat­ta. Pihan va­lai­se­mi­seen ei kannata käyttää kovin kirkkaita polttimoita, kuten työ­maa­ha­lo­gee­ne­ja.

1. Valoa pitää olla siellä, missä sitä tarvitaan ja silloin, kun sitä tarvitaan.

2. Hämäräkytkimillä, liiketunnistimilla ja ajastimilla voidaan varmistaa valon riittävyys energiaa tuhlaamatta.

3. Hämäräkytkimeen säädetään kirkkausraja, jolloin valo syttyy. Liiketunnistin sytyttää valon, kun se havaitsee jotain tunnistusalueella.  Ajastin toimii kellonaikojen mukaan.

4. Talviasuttava mökki lähellä muuta asutusta voidaan varustaa hämäräkytkinvalaisimella, jolloin se näyttää asutulta. Korpimökillä on turha tuhlata sähköä. Hämäräkytkimen voi myös liittää sisäkatkaisimeen, jolloin valoja voi ohjata sisätiloista.

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen

5. Liiketunnistimella ohjattu alaisin pitää suunnata siten, ettei valo loista ikkunoista sisään. Äkillinen kirkas valo sokaisee pimeällä kuin salama. Tunnistusalueella liikkuvat eläimet voivat sytyttää valoja pitkin yötä.

6. Liiketunnistin sopii paikkoihin, joissa valoa ei tarvita jatkuvasti. Tällaisia paikkoja ovat esimerkiksi autokatos, takapiha ja varasto.

7. Kulkuväylille sopivat hämärätunnistimella ohjatut valot. Käytetyimmille väylille valot kannattaa sijoittaa muutaman metrin välein. Laita valot myös maastollisesti hankaliin paikkoihin.

Kohdevaloilla voi korostaa yksityiskohtia. Hämäräkytkin sopii niiden ohjaamisen hyvin.

Asiantuntija: valaistussuunnittelija Pirjo Hovi-Hairisto

Lue lisää:

Näin suunnittelet mökin ulkovalaistuksen

Video: Ulkovalojen asennus ammattilaisen opeilla

Ulkovalaisimissa on eroja: lue vinkit valintaan

 

Kommentit

Kysy, tai kerro miten onnistuit!
Kommentit (0)