Mainos

7 vinkkiä mökin ulkovalaisimien valintaan

Mainos
Mökin ul­ko­va­lai­si­mis­sa on valinnan varaa tun­nel­ma­va­lois­ta tehokkaisiin va­lon­heit­ti­miin ja maahan upo­tet­ta­vis­ta malleista va­lo­pyl­väi­siin.

1. Yleissuunnitelma auttaa sijoittamaan sopivantehoiset valot oikeisiin paikkoihin. Hyvin suunnittelemalla saat mökkipihasta, autopaikasta ja keskeisistä kulkureiteistä harmonisen ja turvallisen kokonaisuuden.

2. Missä paikoissa ulkovalaisimet ovat tarpeen turvallisuuden kannalta, missä haluat korostaa niillä tunnelmaa? Esimerkiksi saunaan ja huussiin johtavia polkuja käytetään myös hämärässä. Rakennusta voi puolestaan korostaa pilarivalolla tai valonauhoilla.

3. Saunarantaan kannattaa sijoittaa tehokas valaisin, jotta voit iltaisinkin pulahtaa turvallisesti uimaan. Myös laituri kannattaa valaista, jotta kulku veneeseen sujuu kompuroimatta.

4. Ulkokäyttöön sopivat ainoastaan ulkotiloihin valmistetut valaisimet. Avoimeen tilaan sijoitetun valaisimen pitää olla suojausluokaltaan vähintään IP44, suoralta sateelta esimerkiksi räystään alle suojattu valaisin saa olla luokitukseltaan IP23.

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen

5. Jos mökillä oleskellaan myös talvisin, valaisinpylväiden pitää olla niin korkeat, etteivät ne hautaudu hankeen. Sopiva korkeus on 70–100 cm.

6. Led-valot ovat ylivoimaisia energiankulutukseltaan ja kestävyydeltään. Ledit toimivat myös ulkona, sillä niiden valoteho ei heikkene kylmässä.

7. Aurinkoenergialla toimivat valaisimet ovat käteviä, mutta harkitse kokonaisen aurinkosähköjärjestelmän eli paneelin ja akun hankkimista. Järjestelmään voi liittää useita led-valoja.

Monista valaisinmalleista on erilaisia versioita. Mieti, mikä on paras ratkaisu omalle mökillesi. Näin saat pihapiiriisi yhtenäisen kokonaisuuden.

Asiantuntija: toimitusjohtaja Tuomas Raejärvi, Sähkötalo Oy

Lue lisää:

Suunnittele toimiva pihavalaistus mökkipihaan

28 vinkkiä pihavalaistuksen suunnitteluun

Video: Näin ammattilainen asentaa ulkovalot

 

Kommentit

Kysy, tai kerro miten onnistuit!
Kommentit (0)