Mainos
Mainos
Tyrni tekee satoa, kun kasvatat puu­tar­has­sa­si sekä emi- että he­deyk­si­löi­tä. Kun tyrniä leikkaa pienestä taimesta lähtien, se haaroittuu ja pysyy matalana.

Kauniit lehdet ja vitamiinipitoiset, hyviä rasvoja sisältävät marjat ovat lisänneet tyrnin suosiota puutarhakasvina. Leikkaamiseen on saatu uusia, hyväksi havaittuja ohjeita kotimaisen tyrnihankkeen myötä.

Näin onnistut tyrnin kasvatuksessa

Kasvupaikka

Valoisa ja aurinkoinen. Kohtalainen tuulisuus edistää pölytystä.

Maa

Multava, läpäisevä ja salaojitettu. Kasvukaudella maan pinnalla seisova vesi voi vaurioittaa juuristoa jo parissa päivässä.

Lannoitus

Peruslannoitus kompostoidulla lannalla, kompostimullalla tai vähätyppisellä lannoitteella. Suosi eloperäisiä, maan humuspitoisuutta nostavia lannoitus- ja maanparannusaineita. Ravinnetasapaino on kunnossa, kun pensas jaksaa kasvattaa marjoja ja tanakoita versoja.

Kalkitus

Juuristossa elävä typensitojabakteeri toimii parhaiten, kun maan pH on 6–7.

Kastelu

Kastele runsaasti istutuksen jälkeen ja myöhemmin kuivina kausina. Kuivuus aiheuttaa raakileiden karisemista.

Kattaminen

Kata maa esimerkiksi lehtipuun hakkeella tai kuitukankaalla.

Pölytys

Pölytys on välttämätön. Sijoita emipensaiden joukkoon hedekasveja. Kukinta on toukokuussa.

Leikkaus

Marjakasvina viljelty tyrni vaatii istutus-, hoito- ja nuorennusleikkauksia. Myös hedekasvit kannattaa uudistaa aika ajoin. Leikkaa maalis–huhtikuussa ennen kasvuunlähtöä. Marjovien versojen leikkaaminen satoaikaan.

Jos tyrni hujahtaa suureksi, se sopii heikosti satokasviksi. Marjojen kerääminen vaikeutuu, satomäärä heikkenee, ja pensas kaljuuntuu sisä- ja alaosistaan.

Jos satoikäinen tyrni uhkaa kasvaa korkeaksi, katkaise marjova latva sadonkorjuun aikaan. Poimi marjat tuoreeltaan tai pätki oksat pakkaseen. Vuorokauden pakastamisen jälkeen marjat ja lehdet irtoavat oksista, kun hakkaat pussia pöytää vasten. Erottele jäiset lehdet marjoista marjojen puhdistusseulalla. Käsittely sujuu nopeasti, joten voit laittaa marjat takaisin pakastimeen.

Lisäys

Juurivesoista, siemenistä ja pistokkaista. Talvipistokkaat juurtuvat kesäpistokkaita paremmin, venäläiset lajikkeet taas suomalaisia helpommin. Irrota juuriversot huhti–toukokuussa. Leikkaa puutumattomat kesäpitsokkaat heinäkuussa ja puutuneet talvipistokkaat helmi–huhtikuussa.

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen

Talvenkestävyys

Venäjältä tuodut siperialaiset lajikkeet eivät ole kestäneet Suomen talven lämpötilan vaihteluja. Sen sijaan niin kutsutut Moskova-lajikkeet ovat pärjänneet meillä paremmin. Niillä on suuret marjat ja vain vähän piikkejä. Ne eivät kuitenkaan ole yhtä taudinkestäviä kuin luonnonvaraiset tyrnit.

Kotipuutarhoissa hedepensailla on ollut talvehtimisongelmia. Lämpötilan noustessa plussan puolelle ne ovat heränneet kasvuun ja saaneet vaurioita pakkasten palattua.

Uusi latvialainen hedelajike ’Lord’ on selvinnyt hyvin lämpötilan vaihteluista. Myös villityrnistä jalostettu lajike ’Tarmo’ on talvehtinut hyvin.

Kasvinsuojelu

Luonnonvaraiset tyrnit ovat hyvin terveitä. Viljelylajikkeilla on muutamia tauteja.

Suomen tyrniviljelmillä on Stigmina-sieni aiheuttanut versolaikkutautia. Versoihin ilmestyy laajoja laikkuja, jotka aiheuttavat usein koko pensaan kuivumisen. Kotimaiset lajikkeet eivät ole altistuneet taudille, mutta Siperiasta peräisin olevat lajikkeet ovat sille alttiita.

Fusarium-sieni aiheuttaa lakastumistautia. Se alkaa juuristosta ja etenee ylöspäin kuihduttaen koko kasvin. Suomessa tautia ei ole tavattu tyrnillä. Taudin välttämiseksi tyrniä ei pidä istuttaa maahan, jossa on kasvatettu mansikkaa, perunaa tai tomaattia.

Kirvat, perhostoukat, kaskaat ja punkit vaivaavat tyrniä yleensä melko vähän. Kirvojen mesikaste muodostuu kasvualustaksi nokihärmäsienille. Tuhohyönteisten torjuntaan sopivat mäntysuopa- ja toluliuos.

Sadonkorjuu

Elokuun lopulta syyskuun puoliväliin. Käsinpoiminta 1–2 litraa tunnissa pihdeilllä tai käsin. Leikkuukorjuu on suosittu ammattiviljelmillä.

Esimerkkejä tyrnilajikkeista

Kotimaisia emilajikkeita

Lajikkeet ovat piikikkäitä ja pienimarjaisia.

  • ’Terhi’:  Hyvä talven- ja taudinkesto. Sato ja marjan koko hyvä. Pallomainen, pitkäikäinen pensas, kestää voimakasta leikkaamista. I–V. FinE.
  • ’Tytti’: Hyvin samankaltainen kuin ’Terhi’. I–VI. FinE.
  • ’Kulta’: Nuokkuvaoksainen ja keskikorkea pensas, joka sopii koristekasviksi. FinE.
  • ’Siipyy’: Pyöreä ja hillittykasvuinen pensas. Soveltuu koristepensaaksi. FinE
  • ’Raisa’: Voimakaskasvuinen.Vaatimaton sato, ei suositella marjatuotantoon. Voi saastua versolaikkutautiin. I–V.

Kotimaisia hedelajikkeita  

Suositeltavia Suomen oloihin myös ulkomaisten emilajikkeiden pölyttäjiksi.

  • ’Tarmo’: Pyöreä, parimetrinen pensas. I–VI. FinE.
  • ’Rudolf’: Noin 1,5 metrin korkuinen, voimakaskasvuisempi kuin ’Tarmo’. I–IV. FinE.

Venäläisiä lajikkeita

Satoisia ja suurimarjaisia, mutta useimmat kestävät heikosti talvisia lämpötilan vaihteluja ja altistuvat versolaikkutaudille. Moskovan yliopiston lajikkeet, kuten ’Ljubitelskaja’ ja ’Trofimovskaja’, ovat kestävimpiä.

Saksalaisia lajikkeita

Soveltuvat huonosti ilmastoomme. Hedelajikkeista ’Pollmix 5’ ja emilajikkeista ’Sirola’ näyttävät kuitenkin tuleentuvan tarpeeksi aikaisin. ’Friesdorfer Orange’ on osittain itsepölyttyvä lajike. Istuta sitä vähintään kaksi pensasta.

Viljelyssä on myös ruotsalaisia, virolaisia ja latvialaisia lajikkeita sekä kotimaisia luonnonkantoja. Lajikkeista saadaan lisätietoa muutaman vuoden kuluttua, kun kotimainen tyrnihanke etenee.

 

Lähde: Kauppinen, Sanna (toim.), Tyrnin viljely, Hanketuloksia Suomesta ja tutkimustuloksia maailmalta

Lue lisää:

Näin hoidat tyrniä oikein

Miten torjun tyrnin toukat?

Voiko tyrnin istuttaa ruukkuun?

Kommentit

Kysy, tai kerro miten onnistuit!
Kommentit (0)