Mainos
Mainos
Maukkaita tomaatteja voi kasvattaa itse avomaalla, kas­vi­huo­nees­sa tai par­vek­keel­la. Tomaatti tarvitsee me­nes­tyäk­seen paljon vettä ja ravinteita.

Näin onnistut tomaatin esikasvatuksessa

Kylvö

Kylvä maalis–huhtikuussa muoviruukkuihin kaksi siementä. Peitä kylvös ohuesti hiekalla tai turpeella. Merkitse lajikkeet. Käytä kasvualustana taimimultaa tai kasvuturvetta. Pidä kylvökset kosteana ja suojaa ne harsolla taimettumiseen asti. Voit myös kylvää useampia siemeniä matalaan kasvatusastiaan.

Idätyslämpötila

Sopiva idätyslämpötila on 22–25 astetta. Siementen idettyä siirrä taimet valoisaan, noin 18-asteiseen paikkaan, esimerkiksi ikkunalaudalle. Aloita lannoitus miedolla liuoslannoitteella, kun taimissa on kaksi lehtiparia.

Taimien istutus ja kouliminen

Taimien kasvaessa poista heikompi yksilö. Kun juuret ulottuvat ruukun seinämiin, istuta taimi suurempaan ruukkuun. Kun taimissa on kaksi lehtiparia, kouli eli siirrä jokainen taimi omaan ruukkuunsa juuria vahingoittamatta. Alin lehtipari tulee aivan mullan tasalle, ja se nypätään pois istutuksen jälkeen. Ruukun käydessä pieneksi siirrä taimi jälleen suurempaan ruukkuun.

Taimien karaisu

Karaiset taimet ennen ulos istuttamista ulkoiluttamalla niitä pari tuntia päivässä reilun viikon verran aluksi varjossa, myöhemmin auringossa. Istuta ne ulos tai kasvihuoneeseen, kun yölämpötila on vähintään 8 astetta.

Kasvualusta

Hyvä kasvualusta on ravinteikas, fosforipitoinen, kompostilla parannettu ja kalkittu puutarhamaa, jonka pH on 6–7. Tomaatti vaatii aurinkoisen, lämpimän ja tuulilta suojatun paikan.

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen

Tomaatin hoito ja lannoitus

Hellekausina tomaatti tarvitsee paljon vettä, samoin kasvun ollessa voimakkainta heinä–elokuussa. Tomaatti ei kuitenkaan pidä märästä maasta vaan tarvitsee tasaisen kosteuden. Maa ei saa kuivua, muuten hedelmät voivat halkeilla. Kasvun edistyessä poista runkotomaatin alalehtiä.

Tomaatti vaatii myös paljon lämpöä, valoa ja ravinteita. Runkotomaatteja kasvatetaankin yleensä kasvihuoneessa tai kausihuoneessa. Anna tomaatille kasvukaudella hedelmä- ja marjakasveille tarkoitettua tai muuta vähätyppistä kastelulannoitetta kerran viikossa. Jos latvat ovat voimakkaan vihreät ja ne sykeröityvät, se on merkki liiasta lannoituksesta.

Tomaatti ei sovi viljelykiertoon. Se menestyy parhaiten, kun uudet taimet istutetaan vuosi toisensa jälkeen samaan paikkaan. Kasvusto pysyy terveenä, kun sitä lannoittaa kompostilla, jossa on tomaatin omaa kariketta. Kasvualustaan voi jo syksyllä sadonkorjuun jälkeen lisätä kompostia, sarvilastuja, luujauhoa ja kompostoitua kananlantaa.

Tomaatit kypsyvät parin kuukauden kuluttua istutuksesta. Kasvi tarvitsee paljon vettä ja ravinteita.

Esimerkkejä tomaattilajikkeista

Avomaalle

  • ’Tanskan Vienti’/’Bonner Beste’: pyöreähedelmäinen runkotomaatti. Suosittu, aikainen ja luotettava lajike kotipuutarhurille.
  • ’Diplom F1’: Aikainen, suurihedelmäinen, taudinkestävä. Luomusiementuotantoa.
  • ’Outdoor Girl’: Aikainen pensastomaatti. Pyöreät, lähes keskikokoiset, punaiset ja maukkaat hedelmät.

Kasvihuoneeseen

  • ’Gardeners’ Delight’: Rungollinen, suurihedelmäinen kirsikkatomaatti. Maailman parhaimman tomaatin maineessa. Voimakaskasvuinen.
  • ’Moneymaker’: Keskiaikainen, satoisa ja maukas vanha englantilainen lajike. Kiinteät, syvänpunaiset hedelmät. Voimakaskasvuinen.
  • ’Cuor di Bue’: Vanha italialainen runkotomaatti. Suuret, makeat, kiinteät ja sydämenmuotoiset hedelmät.

Parvekkeelle

  • ’Balconi Yellow’: Erittäin makea kirsikkatomaatti. Hedelmä keltainen. Pensastava kasvutapa, varkaita ei poisteta.
  • ’Chocolate Cherry’: Aromikas, satoisa kirsikkatomaatti. Tummanpunaisissa hedelmissä suklaanruskeita juovia.
  • ’Hundreds & Thousands’: Sadoittain makeita, rypäleenkokoisia hedelmiä. Sopii amppeliin ja ruukkuun. Pitkä satokausi.

 

Lue lisää:

12 herkullista tomaattilajiketta

Kasvatatko tomaattia kasvihuoneessa? Katso vinkit

Miksei tomaateista tule punaisia? Lue täältä syyt

 

Kommentit

Kysy, tai kerro miten onnistuit!
Kommentit (0)