Mainos

Syreenin hoito ja leikkaus

Mainos
Syreenin kukinta on upeaa katseltavaa. Lue vinkit syreenin istutukseen, hoitoon ja leik­kauk­seen.

Näin lisäät pihasyreeniä

Nopea tapa saada kukkiva pensas on irrottaa aikaisin keväällä juurivesoja vanhasta pihasyreenistä ja istuttaa ne uuteen paikkaan.

Syreeniä voi lisätä myös taivukkaasta. Oksa taivutetaan, ankkuroidaan maahan ja peitetään mullalla niin, että latva jää näkyviin. Parin vuoden kuluttua se on juurtunut ja valmis irrotettavaksi.

Pihasyreeni juurtuu myös puutumattomasta pistokkaasta, kun emotaimi on pistokasta otettaessa vahvassa kasvussa. Suojaa pistokkaat paahteelta esimerkiksi muovitunnelilla. Pilvinen sää edistää juurtumista.

Siemenlisäys vaatii kolmen kuukauden kylmäkäsittelyn. Siemenet kylvetään syksyllä maahan tai laatikkoon ja peitetään hiekalla.

Ravinteikas, läpäisevä maa

Syreenit viihtyvät parhaiten tuoreessa, ravinteikkaassa, runsasmultaisessa ja läpäisevässä maassa. Vaatimattomampikin maaperä kelpaa. Paras kukinta saadaan auringossa, mutta lievässä varjossa kukinta kestää pidempään, ja maa pysyy kosteampana.

Ruukkutaimen istutus

Paras istutusaika on kevät. Kaiva istutuskuoppa ainakin kaksi kertaa ruukun mittoja syvemmäksi ja leveämmäksi. Möyhennä maata ja täytä sillä kuoppaa sen verran, että voit istuttaa taimen samaan syvyyteen, missä se on kasvanut. Lisää mullan sekaan noin kolmannes kompostia tai palanutta hevosenlantaa. Kastele taimi hyvin ennen istutusta.

Ensimmäisenä kesänä huolehdi kastelusta. Komposti tai muu kate auttaa kosteuden säilyttämisessä ja rikkaruohojen kurissa pitämisessä.

Anna syreeneille joka kevät kompostia tai palanutta lantaa.

Leikkaa vain, jos on syytä

Syreenien kukkasilmut sijaitsevat vanhojen versojen kärjessä. Siksi niitä ei pidä turhaan leikata. Pensaan vanhuus ei ole riittävä syy leikkaamiseen, sillä vanhatkin pensaat kukkivat usein komeasti.

Huonossa maassa pensaat ränsistyvät ja kukinta heikkenee. Silloin niitä uudistetaan sahaamalla aikaisin keväällä pensaan tyveltä pari kolme huonointa oksaa.

Uusia oksia kasvaa tilalle. Seuraavana keväänä toimenpide uusitaan. Koko pensaan alasleikkausta ei suositella. Se saa aikaan paljon uusia versoja, mutta kukintaa joutuu odottamaan vuosikausia. Leikkauksen jälkeen pensaan juurelle kannattaa levittää tuhkaa ja kompostia.

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen

Yleisimmät syreenimme

Pihasyreeni

 • Lumoavan tuoksuinen pihasyreeni oli pitkään ainoa Euroopassa tunnettu syreeni. Se on kotoisin Balkanilta.
 • Pihasyreenistä on olemassa 2000 risteyttämällä saatua lajiketta. Niiden tuoksu ei yleensä vedä vertaa alkuperäisen pihasyreenin lumoavalle tuoksulle.

Jalosyreenit

 • Pihasyreenin jalostettuja lajikkeita kutsutaan jalosyreeneiksi.
 • Jalosyreenien komeat kukinnot ovat vailla vertaa ja kukinta kestää pitkään.
 • Jalosyreenit ovat kasvupaikan suhteen pihasyreeniä vaativampia, eivätkä menesty yhtä pohjoisessa.
 • Jos jalosyreeni on vartettu eikä omajuurinen, on juurivesat poistettava.

Puistosyreeni

 • Puistosyreenit ovat unkarinsyreenin ja villasyreenin risteymiä.
 • Puistosyreeneissä yhdistyvät unkarinsyreenin sinnikkyys ja Villosa-ryhmän syreenien komea kukinta.
 • Kukkien väri vaihtelee vaalean liilasta punaisen sävyihin ja lähes valkoiseen.

Unkarinsyreeni

 • Unkarinsyreeni menestyy Suomessa Inaria myöten.
 • Kasvaa luonnossa Transilvaniassa ja Unkarin Karpaateilla.
 • Suomessa viljellyt unkarinsyreenit ovat usein risteymiä, joissa on mukana puistosyreeniä.
 • Aidon unkarinsyreenin kukan teriön liuskat ovat pystyjä, kun ne puistosyreenillä siirottavat sivulle ja aukeavat kokonaan.

 

Video: Näin teet pihasyreenin harvennusleikkauksen

Kommentit

Kysy, tai kerro miten onnistuit!
Kommentit (0)