Mainos
Mainos
Marja-aronia tarjoaa tasaisen varman sadon niinäkin vuosina, jolloin muut marjakasvit tuottavat pettymyksen. Se on terve pensas, jota halla, taudit tai tu­ho­hyön­tei­set eivät kiusaa.

Aronioiden nimityksissä on epäselvyyttä. Yksi syy on se, että viljelykasvien nimet uudistettiin vuonna 2004. Taimistoilla ja taimimyymälöissä nimet ovat enimmäkseen ajan tasalla, mutta kirjallisuudessa on luonnollisesti vanhojakin nimiä käytössä. Koska taimia saa nykyään tuoda Suomeen vapaasti muista maista, tämäkin lisää nimien kirjoa. Nimistön uudistus on kansainvälinen sopimus, mutta kaikki maat eivät sitä aina noudata.

Joka tapauksessa marja-aronian kantamuoto on Pohjois-Amerikan itäosissa luonnonvaraisena kasvava musta-aronia Aronia melanocarpa. Venäläinen kasvinjalostaja Ivan Mitchurin jalosti siitä 1900- luvun alkupuoliskolla suurimarjaisia ja satoisia lajikkeita teollisuuden käyttöön.

Yksi näistä lajikkeista on Suomessa saanut lajikenimen ’Viking’. Sen ohella ainakin lajikkeet ’Elata’ ja ’Karhumäki ’ ovat satoisia.

Marja-aroniaa näkee myös sen vanhalla nimellä Aronia mitschurinii ’Viking’. Joskus sitä myydään nimellä Aronia melanocarpa ’Viking.’ Viljelykasvien nimistön (Puutarhaliitto 2004) mukaan marja-aronia luetaan Aronia Prunifolia-ryhmään, jossa on useita lajikkeita.

Ei kannata hermoilla nimien kanssa. Sekä koristearonian että marja-aronian sukujuuret ulottuvat musta-aroniaan. ’Viking’ viittaa aina suurimarjaiseen marja-aroniaan.

Jos koristearoniaa myydään nimellä Aronia melanocarpa, viimeistään syksyllä selviää, onko kyseessä koristearonia vai musta-aronia. Musta-aronian ruska on keltainen, koristearonian punainen.

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen

Kasvata itse siemenestä

Kaikkia aronioita, myös risteytyksenä syntynyttä koristearoniaa, voi lisätä siemenestä. Siemenet tai kuivatut marjat kylvetetään syksyllä tai kevättalvella laatikoihin ja peitetään parin sentin hiekkakerroksella. Laatikot laitetaan ulos, jos lumipeitteestä on toivoa.

Siementen vaatima kylmäkäsittely onnistuu myös kosteassa kylmävarastossa. Kylmäkäsittelyaika on vähintään kolme kuukautta. Varaston lämpötilan pitää olla 0–5 astetta.

Kun kylvös siirretään lämpimään, se taimettuu noin viikon kuluttua. Taimet ovat istutuskelpoisia muutaman vuoden kuluttua kylvöstä. Puna- ja koristearoniaa voi lisätä myös rönsytaimista.

Aronian valtit

  • Komea kukinta
  • Varma ja runsas marjasato
  • Punainen ruska joka vuosi
  • Ei tauteja eikä tuholaisia
  • Erittäin helppohoitoinen.

 

Lähteet:

Blomqvist, Leif, Trädgårdens bär, Leif Blomqvist. Koivunen, Taina ja Saario, Meeri, Suomalainen piha ja puutarha, Gummerus. Suomalainen puutarha/Marjat ja hedelmät, Weilin & Göös. Alanko, Pentti ja Saario, Meeri, Pihan ja puutarhan marjat, Tammi

Kommentit

Kysy, tai kerro miten onnistuit!
Kommentit (0)