Mainos
Mainos
Hyödynnä puutarhan runsas sato tuoreeltaan, kun kasvisten maku on raik­kaim­mil­laan.

1. Marja-aronia antaa lähes poikkeuksetta runsaan sadon joka vuosi. Jos mustikkasato jäi vähäiseksi, voi piirakka- ja säilöntämarjoja kerätä pihan aroniapensaista. Pihaistutuksissa käytetään marja-aronian ohella koristearoniaa, jonka marjat ovat pienempiä mutta syötäviä. Mehevät marjat kannattaa kerätä talteen, ennen kuin niihin mieltyneet rastaat ja muut pihapiirin linnut napsivat ne suuhunsa.

2. Lantun annetaan jatkaa kasvuaan syysmyöhään saakka. Se korjataan juuri ennen yöpakkasten tuloa. Naatit listitään ja mukulat varastoidaan 0–1 asteen lämpötilassa, missä ne säilyvät jopa kuusi kuukautta. Lanttu on parhaimmillaan tuoreena raakaraasteena sekä laatikoiden, kukkojen ja pataruokien aineksena.

3. Aroniat alkavat olla keruukypsiä syyskuun puolivälissä tai kuun lopulla, kun marjat ovat lähes mustia. Poiminta on helppoa, sillä marjat irtoavat kevyesti tertuista. Voit myös kerätä marjat terttuineen ja riipiä ne mukavasti puutarhatuolissa istuen. Aroniasta voi valmistaa mehua, hyytelöä ja hilloa, joita kannattaa kirpeyttää toisilla marjoilla ja hedelmillä, kuten omenalla tai ruusukvittenillä.

4. Lämpöä vaativan maissin viljely on hauskaa, vaikka sadon valmistumisesta ei joka vuosi olekaan takeita. Lämmin kasvupaikka, taimien esikasvatus ja kasvuharson käyttö edistävät sadon valmistumista. Eksoottisen näköinen maissi on lähes yhtä näyttävä kuin mikä tahansa pihan koristeheinä, ja sen voikin jättää koristamaan myöhäissyksyn pihaa. Kellastuvat röyhyt ja tuulessa kahisevat lehdet tekevät kasvista edustavan.

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen

5. Valkosipulin nosto on ajankohtaista viimeistään syyskuussa, kun naatit alkavat kellastua. Valitse korjuuseen mahdollisimman kuiva sää, jotta saat sipulit ylös puhtaina. Jos maa on kuraista, kannattaa valkosipulit huuhdella vesisuihkun alla ja levittää kuivumaan ilmavaan paikkaan.

6. Maa-artisokkasato on parhaimmillaan syys–lokakuussa, kun mukulat ovat kasvaneet täyteen kokoonsa.

Kommentit

Kysy, tai kerro miten onnistuit!
Kommentit (0)