Mainos
Mainos
Ryytisalvia on no­pea­kas­vui­nen, help­po­hoi­toi­nen ja herkullinen maustekasvi. Yrtin pensastava kasvutapa ja harmahtavat lehdet tekevät siitä viehkeän ja mo­ni­käyt­töi­sen.

1. Lisää salviaa siemenistä tai pistokkaista. Kylvä salvian siemenet suoraan pottiin. Ripottele yhteen ruukkuun muutamia siemeniä, jotta taimesta kasvaa tuuhea. Kirjavalehtisen ’Icterina’ -lajikkeen lisäys onnistuu vain pistokkaista muiden lajikkeiden tapaan.

2. Leikkaa talvehtinutta salviaa keväällä. Lyhennä versoja ja poista kuivuneet osat.

3. Kalkitse maa puutuhkalla tai kalkilla. Voit myös sekoittaa pintamultaan murskattuja kananmunankuoria, jotka nostavat pH:ta vähitellen.

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen

4. Istuta taimi kohopenkkiin. Kata penkki esimerkiksi kuitukankaalla, mustalla muovilla tai eloperäisellä katteella, kuten hamppurouheella (kuvassa). Kate helpottaa kitkemistä ja parantaa maan lämpöoloja.

5. Istuta ruukussa kasvanut salvia syksyllä maahan. Märkä maa ja kasvuston päällä oleva jääpeite tuhoavat herkästi juuriston. Suojaa versosto myös pakkaselta ja kuivattavalta kevätahavalta. Voit myös talvettaa salvian viileässä paikassa.

6. Ota pistokkaita talvehtineesta kasvista. Leikkaa kasvista noin 10-senttisiä versonpätkiä, joissa on jokunen lehtipari. Poista alalehdet ja lehtien korvakkeet ja tökkää pistokas ilmavaan multaan. Voit myös juurruttaa pistokkaan vesilasissa.

Kommentit

Kysy, tai kerro miten onnistuit!
Kommentit (1)
Zaide
12.03.2016

Salvia on huono itämään. Olen säilyttänyt siemeniä pari kolme viikkoa jääkaapissa ja sitten kylvänyt suoraan kasvupaikalle, kun maa on lämmennyt. Hyvin toimii !