Mainos

Puu joka pihalle: katsura

Mainos
Itä-Aasiasta kotoisin oleva katsura tekee vaikutuksen elegantilla ole­muk­sel­laan ja upealla ruskallaan.

Syksyisessä puistossa saattaa nenään tulvahtaa yllättäen paahdetun sokerin tuoksu. Kulje sitä kohti ja etsi keltaista puuta, jolla on lähes pyöreät, herttamaiset lehdet. Kyseessä on ruskaan pukeutunut katsura. Joidenkin mielestä katsuran lehtien tuoksu muistuttaa vaniljaa, toisten mielestä piparkakkua. Joka tapauksessa tuoksu erottuu ryhdikkyydessään muista syksyn aromeista.

Katsuran värikkyys on omaa luokkaansa. Se kukkii aikaisin keväällä lehdettömänä. Emikukkien karmiininpunaiset luotit saavat puun punertamaan. Lehdet vaihtavat väriä. Ne puhkeavat keväällä purppuranpunaisina, muuttuvat sitten ruosteenpunaisiksi ja ovat kesällä kirkkaan vihreät. Syysväri on voimakkaan keltainen, mutta se voi muuttua myös purppuraiseksi, vaaleanpunaiseksi tai aprikoosin väriseksi.

Katsura tuo puutarhaan eksotiikkaa

Katsura on upea maisemapuu ja sopii yksittäispuuksi. Hiukan kauempaa katsottuna sen hieno, säännöllinen kasvutapa pääsee parhaiten esiin, ja puuta voi ihailla kokonaisuutena. Syksyllä sen upeat ruskan värit sopivat piristämään havukasvien ryhmää.

Toisaalta katsuran sydämenmuotoiset lehdet ja punaiset lehtisuonet ja -ruodit ovat niin kauniita, että niitä pitäisi saada katsoa ihan läheltä. Siispä sopiva paikka olisi kulkureittien tai oleskelupaikkojen vieressä.

Kuivuutta huonosti sietävänä katsura sopii myös metsäpuutarhaan, missä muut puut suojaavat sen lehvästöä kuivattavilta tuulilta.

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen

Varaa tilaa katsuran latvukselle

Katsura kasvaa Suomessa useimmiten 5–8 metriä korkeaksi puuksi. Sillä on taipumusta kasvaa myös monirunkoiseksi pensasmaiseksi puuksi. Latvus kehittyy miltei yhtä leveäksi kuin korkeaksi, joten varaa puulle kasvutilaa.

Etsi puulle suojaisa ja lämmin paikka, jossa se ei joudu kylmän pohjoistuulen armoille. Katsura on arka keväthalloille, joten notkelmat ja kuopat ovat huonoja paikkoja, vaikka ne olisivat suojaisia. Esimerkiksi aurinkoinen tai puolivarjoisa rinne on hyvä vaihtoehto.

Katsura on parasta istuttaa keväällä. Silloin se saa mahdollisimman pitkän juurtumisajan ennen talven tuloa. Kesän kuluessa taimi ehtii myös sopeutua kasvupaikkaansa.

Pikkulehtikatsura, Cercidiphyllum japonicum

  • pystyoksainen, latvus kartiomainen 
  • hede- ja emikukat eri yksilöissä
  • jää Suomessa yleensä 5–8-metriseksi
  • lähes pyöreät, herttatyviset lehdet vastakkain pareina
  • nuoret oksat ja silmut kirkkaanpunaiset
  • lehdet vaihtavat väriä moneen kertaan
  • pudonneet lehdet tuoksuvat paahdetulle sokerille
  • kotoisin Japanista ja Kiinan Sichuanista
  • sopii japanilaistyyliseen puutarhaan
  • menestymisvyöhyke II (III).

Lue lisää:

Näin loihdit puutarhaasi japanilaista tunnelmaa

Istutussuunnitelma: tasaisen pihan kasvit

Miten ruukkukatsuran talvetus onnistuu?

 

Kommentit

Kysy, tai kerro miten onnistuit!
Kommentit (0)