Mainos

Pilkkulehden hoito

Mainos
Pilkkulehti on pen­sas­ta­vas­ti kasvava huonekasvi, josta on myynnissä useita erivärisiä lajikkeita. Pilkkulehti viihtyy parhaiten itä- tai länsi-ikkunalla, liialta paahteelta suojassa.

Pilkkulehti (Hypoestes phyllostachya) on hieman hankala kasvatti. Pysyäkseen mahdollisimman kirjavalehtisenä se vaatii paljon valoa, mutta ei kestä suoraa auringon paahdetta. Luonnossa laji on pensastava, ja voi kasvaa yli puolimetriseksi. Kasvaessaan se kuitenkin ränsistyy nopeasti varistamalla alimpia lehtiään. 

Kasvupaikka

Valoisa itä- tai länsi-ikkuna on paras kasvupaikka pilkkulehdelle. Liian voimakkaassa auringossa pilkkulehden lehdet palavat. Liian niukassa valossa puolestaan lehtien väritys heikkenee ja kasvi kasvattaa pitkiä honteloita varsia. Talvella eteläikkuna on paras.

Kastelu

Älä päästä multaa koskaan täysin rutikuivaksi, sillä se johtaa varmuudella alimpien lehtien varisemiseen. Multa ei kuitenkaan saa olla jatkuvasti märkä, sillä se mädännyttää juuret. Oikea kasteluaika on silloin, kun pintamulta on kuivahtanut, mutta ruukussa on vielä kosteutta jäljellä.

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen

Lannoitus

Lannoita säännöllisesti parin viikon välein keväästä syksyyn viherkasveille tarkoitetulla lannoksella. Annostele lannoite kasteluveteen lannoitepurkin ohjeen mukaan.

Suihkutus

Pilkkulehti kärsii kuivasta huoneilmasta, etenkin talvella, joten sumuta lehtiä mahdollisimman usein. Parhaiten pilkkulehti viihtyy korkeassa ilman kosteudessa, kuten terraariossa tai lasikaapissa.

Leikkaus

Jotta kasvi pysyisi mahdollisimman kauniina, sen latvoja pitää leikata säännöllisesti. Silloin kasvi haaroo ja haarat peittävät lehdettömäksi tulleet alaosat.

Lisäys

Vähintään viisisenttiset latvat kannattaa käyttää pistokkaiksi. Pistokkaita kannattaa ottaa loppukesästä ja alkusyksystä, sillä ne talvehtivat vanhoja yksilöitä paremmin. Ne juurtuvat helposti vesilasissa tai suoraan multaan pistettynä muovipussin alla.

Lue lisää:

Huonekasvien hoito talvella

Huonekasvien lisäys

29 vinkkiä viherkasveilla sisustamiseen

 

Kommentit

Kysy, tai kerro miten onnistuit!
Kommentit (2)
Viherpiha
17.10.2016

Onneksi olkoon kukinnasta! Pilkkulehti saattaa tosiaan kukkia, mutta kasvia kasvatetaan kauniin lehdistön vuoksi. Voi olla, että kukinta rasittaa kasvia. Voit halutessasi nyppiä kukat pois tai sitten jättää ne paikoilleen ja hoitaa kasvia huolellisesti. Voit ottaa kasvista myös pistokkaita.

Kipa
04.10.2016

Meillä tämä kasvi kukkii. Tuli pieniä liiloja kukkua. harvinasita??