Mainos
Mainos
Persiljan kasvatus siemenistä vaatii aikaa, mutta palkitsee. Persiljan maku tuntuu sopivan kaikkiin ruo­ka­kult­tuu­rei­hin, myös suomalaiseen keittiöön. Se on myös mainio rohto moneen vaivaan.

Koska persilja itää hitaasti, se kannattaa kylvää syksyllä. Etenkin yksivuotisena kasvatettava juuripersilja on paras kylvää syksyllä, jotta sen juuri ehtii kunnolla vahvistua ennen sadonkorjuuta.

Jos kylvö jää kevääseen, itäminen vauhdittuu huomattavasti, kun siemeniä liotetaan lämpimässä vedessä yön yli. Myös kylvövaon kasteleminen lämpimällä vedellä edistää itämistä. Siemenet kylvetään hiekkaan sekoitettuna. Viiden sentin levyisen kylvövaon pohjallekin laitetaan hiekkaa, samoin kylvöksen päälle, jotta se pysyy kosteana.

Itäminen vie kolme neljä viikkoa. Kun taimia alkaa nousta, ne harvennetaan aluksi viiden sentin välein. Myöhemmin väliä suurennetaan.

Ilman syyskylvöä, esikasvatusta tai itämisen nopeuttamista kunnon satoa saadaan vasta loppukesällä. Siksi ainakin muutaman valmiin taimen osto kesän alussa on paikallaan.

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen

Persilja x 3

  1. Kähärälehtinen persilja Petroselinum crispum var. crispum on suomalaisille tutuin. Siitä on muutamia lajikkeita, joiden maku vaihtelee. Ruokien koristeluun se on paras valinta.
  2. Silopersilja Petroselinum crispum var. neapolitanum on suosittu Keski-Euroopassa ja Välimeren maissa. Sitä saa meilläkin taimimyymälöistä ja ruokakaupoista. Silopersilja on pehmeän makuista ja aromaattista.
  3. Juuripersilja Petroselinum crispum var. radicosum on myös viljelyn arvoinen. Se viihtyy hiekkaisessa multamaassa, joka on hieman emäksinen. Jos pH on alle 5,5, maa kannattaa kalkita. Juuripersiljan sileitä lehtiä voi nauttia kuten tavallista persiljaa. Niitä kannattaakin syödä jatkuvasti, jotta kasvi kohdistaisi energiansa juuren kasvattamiseen. Juurisato korjataan myöhään syksyllä ja sitä käytetään palsternakan tavoin keitoissa tai raakana raasteena esimerkiksi salaatissa. Juuristo koostuu ruskehtavan keltaisesta pääjuuresta, jossa on ohuita sivujuuria. Juuri on persiljan aromaattisin osa.

Persilja Petroselinum crispum

  • Kaksivuotinen, kasvatetaan usein yksivuotisena.
  • Sopii ruukkuun, kasvimaalle ja kasvihuoneeseen.
  • Etenkin ruukussa vaatii paljon vettä ja ravinteita.
  • Ravinteikas, syvämultainen, kostea maa.
  • Aurinkoinen tai lievästi varjoisa paikka.
  • Kestää hyvin kylmää.
  • Siemenet itävät hitaasti.

Kommentit

Kysy, tai kerro miten onnistuit!
Kommentit (2)
Meilläkotona.fi:n toimitus
25.08.2016

Hei Arto,

vaikea sanoa tarkasti, mutta vaaleanruskeat pilkut voivat olla merkki jostakin kasvitaudista. Ne voivat olla myös joidenkin tuhohyönteisten aiheuttamaa imentävioitusta.

arto.virta@elisanet.fi
24.08.2016

Terve olen omaksi ilokseni yrittänyt yrttejä kasvattaa.Paremminkin olisi voinut mennä.
Pulmana minulla persilijan lehiin ilmestyvät vaaleanruskeat pilkut.Lähemmin tarkasteltuani
ne ikäänkuin näyttäisivät kuivuvan.Siitä ei kuitenkaan voi olla kyse sillä olen pitänyt huolta niiden
kosteudesta.Kysyisinkin mistä luulisitte niiden johtuvan.