Mainos

Pelargonin lisäys pistokkaasta

Mainos
Pelargonit ovat kesällä muhkeita ja elin­voi­mai­sia. Juurruta pelargonista pis­to­kas­tai­mia, jotka vaativat vain vähän tal­ve­tus­ti­laa.

Kaipaako tuoksupelargonisi muotoilua? Herättääkö komea vyöhykepelargonisi ihailua? Leikkaa muodosta kasvaneet versot pistokkaiksi ja ilahduta ystävääsi pelargonin alulla.

Rakkaista pelargoneista kannattaa muutenkin juurruttaa pistokastaimia. Jos emotaimi menehtyy talven pimeydessä, saattaa pieni kesäpistokas hyvinkin selviytyä talven yli. Elokuun alkupuolella otetut pistokkaat ehtivät vielä juurtua ennen valon vähenemistä.

Näin onnistuu pelargonin lisäys pistokkaasta

1. Leikkaa verso emokasvista, joka on hyvässä nestejännityksessä. Poista nuput ja kukat, jotta kasvi keskittyy juurien kasvattamiseen. Hyvä pistokas on puutumaton, noin 10 senttiä pitkä, ja siinä on 3–4 lehtiparia. Ota pelargonin pistokas elokuussa tai syyskuun alussa.

2. Katkaise pistokas pari milliä lehtihangan alapuolelta. Poista alimmat lehdet korvakkeineen, jolloin pistokkaaseen jää paljas varsi ja 2–3 lehteä. Paras työväline on terävä, ohutteräinen ja puhdas veitsi.

3. Käytä juurruttamiseen puhdasta, ilmavaa kasvualustaa, kuten kylvömultaa. Joukkoon sekoitettu perliitti kuohkeuttaa multaa ja edistää juurtumista. Juurruta pistokas pienessä, esimerkiksi yhdeksän sentin ruukussa. Kastele multa ja pistä siihen istutusreikä tikulla.

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen

4. Tuikkaa pistokas niin syvälle, että se pysyy pystyssä. Älä upota lehtiä tai korvakkeita multaan. Tiivistä pistokkaan ympärys.

5. Nosta ruukku valoisaan, lämpimään paikkaan. Kuumuus ja suora auringonpaiste nuuduttavat taimet. Varaudu tappioihin ja juurruta ylimääräisiä alkuja. Juurrutusaineet nostavat jonkin verran onnistumisprosenttia.

6. Peittele kasvi ilmavasti muovipussilla, johon on tehty reikiä. Tuuleta tainta noin viikon kuluttua vähän kerrallaan. Kastele ja sumuta tarvittaessa, mutta varo kastelemasta multaa litimäräksi. Pelargonin pistokas on altis homeelle. Hävitä mustuneet ja nuupahtaneet taimet saman tien.

Kun juuria alkaa näkyä pohjareiästä, tuuleta tainta niin pitkään kuin se pysyy virkeänä ja poista lopuksi muovi. Vaihda juurtunut taimi hieman entistä isompaan ruukkuun. Voit antaa sille kahden viikon kuluttua ruukutuksesta mietoa lannoiteliuosta. Vähennä kastelua ja lannoitusta talvea kohti.

Talveta juurtunut taimi valoisassa, mieluiten +5–10-asteisessa paikassa. Pidä multa kuivahkona, mutta varo alapuolella paahtavaa patteria, joka näännyttää pelargonin talven aikana. Vaihda taimi maaliskuussa entistä isompaan ruukkuun ja typistä versoja. Kasvi tuuhistuu, ja saat uusia pistokkaita.

Video: Näin otat pistokkaita pelargonista

Asiantuntija: puutarhuri Aija Nieminen, Helsingin Kaupunginpuutarha, Stara

Lue lisää:

Ikisuositun pelargonin 21 lajiketta

Ohjeet pelargonin talvetukseen sisätiloissa

8 kaunista pelargoni-istutusta – katso ideat

 

Kommentit

Kysy, tai kerro miten onnistuit!
Kommentit (0)