Mainos
Mainos
Maukas ja rapsakka herne kylvetään sitten, kun maa on lämmennyt. Kuohkea maa ja pa­rin­kym­me­nen asteen lämpötila saa her­ne­kas­vus­ton kukoistamaan ja tuottamaan runsaasti herkullista syötävää. 

Liota siemeniä vain niin kauan, että ne turpoavat. Yön yli liottaminen heikentää itävyyttä ja saa siemenet halkeilemaan. Voit myös esi-idättää siemenet kostean talouspaperin välissä. Ripottele siemenet maahan, kun sirkkajuuret putkahtavat esiin.

Kylvä siemenet touko- tai kesäkuussa, kun maa on lämmennyt vähintään viisiasteiseksi. Saat aikaista verso- ja palkosatoa, kun kylvät osan siemenistä kuohkeaan multaan lavaan tai viljelylaatikkoon. Uusi kylvös pari kolme kertaa tai valitse kasvatukseen aikaisia ja myöhäisiä lajikkeita. Jos lajikkeen kasvutapa on päättyvä, koko sato valmistuu lyhyen ajan sisällä. Osa lajikkeista kasvattaa palkoja pitkään, mutta vähän kerrallaan. Kun satoaika päättyy, herneen kasvusto kellastuu.

Tue rento kasvusto. Korkea lajike vaatii esimerkiksi köynnöstuen tai säleikön. Matala lajike voi pysyä pystyssä ilman tuentaa tai muutaman maahan tökätyn risun avulla.

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen

Kerää satoa vähitellen. Paras korjuuaste löytyy maistelemalla. Kerää palkoineen syötävät herneet, kun siemenet ovat vielä keskenkasvuisia. Anna silpo- ja silpoydinherneen siemenien pyöristyä ennen korjuuta.

Käytä myös nuoria versoja, jotka maistuvat makeilta ja maukkailta. Valkoiset tai punaiset kukat ovat herkullisia koristeita.

Kommentit

Kysy, tai kerro miten onnistuit!
Kommentit (0)