Mainos

Näin istutat pionin oikein – ja se kukkii jo ensi kesänä

Mainos
Istuta pioni aurinkoiseen kas­vu­paik­kaan. Ojita kasvupaikka hyvin, sillä seisova vesi mädättää juuret. Poista alueelta kaikki monivuotiset juu­ri­rik­ka­kas­vit ennen is­tut­ta­mis­ta, niin pioni saa hyvän alun kasvulleen.

Yleensä pionille suositellaan syysistutusta. Silloin taimi kasvattaa uusia juuria. Paras istutusaika on alkusyksystä.

Talvenarat pionit, kuten esimerkiksi puupionit, kannattaa kuitenkin istuttaa keväällä, jotta kasvi ehtii kesän aikana sopeutua uusiin kasvuoloihin ennen talvea. Keväällä ruukussa myytävien taimien kanssa on oltava tarkkana. Jos taimi on juurtunut kunnolla, juuripaakku pysyy koossa, kun ruukku poistetaan. Jos paakku hajoaa, taimi ei ole vielä juurtunut kunnolla. Silloin se on paras istuttaa ruukkuineen ja kastella kesän ajan säännöllisesti. Syksyllä, kun taimi on varmasti juurtunut ja juuripaakku pysyy koossa, ruukku otetaan pois ja taimi istutetaan kunnostettuun maahan.

Pioni muodostaa syksyn aikana kukkasilmut, joilla se kukkii seuraavana kesänä. 

Kitke keväällä rikkakasvit pois ja lisää tarvittaessa hiekkaa kasvupisteen päälle. Pidä pionin tyvi avoimena ja ilmavana. Se ehkäisee tyvimätää, jota aiheuttaa pionien homesieni (Botrytis paeoniae).

Näin onnistuu pionin istutus

1. Tee maahan 50 senttiä syvä ja miltei yhtä leveä kuoppa. Muotoile kuopan pohja reunoiltaan loivan kaltevaksi. Sekoita pohjamullan joukkoon lannoitetta, esimerkiksi kanankakkarakeita. Laita sitten kerros tavallista puutarhamultaa.

2. Laita pionin juurakko mullan päälle istutuskuoppaan ja katso, että kasvupiste tulee oikealle korkeudelle. Kaiva kasvupiste varovasti esiin. 

3. Ota muoviruukusta pohja pois. Sujauta ruukku pionin lehtiä ja varsia vahingoittamatta pionin tyvelle. Kasvupiste jää ruukun sisään suojaan. 

4. Täytä istutuskuoppa mullalla ruukun ympäriltä.

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen

5. Kaada ruukun sisään puhdasta, karkeaa hiekkaa. Se suojaa kasvupistettä, sillä siinä ei ole homeitiöitä eikä muita taudinaiheuttajia. Karkeus on hyvä, kun hiekasta ei saa tehtyä hiekkakakkua. Laita hiekkaa ruukun reunaan asti.

6. Ota ruukku varovasti pois niin, ettet vahingoita lehtiä tai varsia.

7. Lisää vielä hiekkaa niin, että kasvupiste tulee 4–5 sentin syvyyteen ja tiivistä se kevyesti pionin tyvelle. Laita taimen nimilappu paikoilleen.

Kommentit

Kysy, tai kerro miten onnistuit!
Kommentit (0)