Mainos
Mainos
Makea mansikka, mehevä mustikka, vallaton vadelma vai kenties komea kar­hun­va­del­ma? Istuta vaikka kaikkia ja luo mökin pihapiiriin ikioma marjapaikka.

Monet marjakasvit ovat kauniita koristepensaita. Jos mökkipihassa on tilaa, hanki sinne vaikkapa herukoita, vadelmia, karviaisia, mustikoita ja mansikoita.

Marjapensaat kaipaavat pääsääntöisesti valoisan paikan, mutta mustaherukka viihtyy pihan varjoisallakin puolella. Pensaiden kasvualustaa on hyvä kalkita. Älä kuitenkaan kalkitse pensasmustikan, puolukan ja muiden metsäisten kasvien maa-alaa. Istuta nämä kasvit mieluiten havuille ja rodoille tarkoitettuun multaan.

Vaivattomin mökkipuutarhan marjakasvi on ahomansikka. Se leviää rönsyjen avulla itsekseen tiiviiksi matoksi.

Jos pidät mustikan mausta ja haluat pihalle korkeita pensaita, kokeile marjatuomipihlajaa. Se on itsestään pölyttyvä, joten saat satoa yhdestäkin pensaasta. Marjat maistuvat myös linnuille, joten ole nopea sadonkorjuussa.

Merenrannan tuulisten ja kallioisten paikkojen omistajat voivat huoletta istuttaa tyrniä. Piikikäs pensas ei ole vaativa kasvualustan suhteen. Jotta tyrnistä saa marjoja, pitää pihalle kuitenkin hankkia emi- ja hedekasvit.

Mökin marjapensaat

Muhkeaa satoa

Tutun punaisen karviaisen lisäksi voit kasvattaa esimerkiksi ’Hinnonmäen keltainen’ -lajiketta, jonka marjat ovat vihreänkeltaiset. Pensas selviää vaatimattomassakin maassa ja sitä leikataan vähemmän kuin muita marjapensaita.

Upea ruskaväritys

Pensasmustikan juuristo kasvaa lähellä maanpintaa, joten se ei kestä pitkää kuivuutta. Pensaalla on hieno punertava syysväri. Se vaatii aurinkoisen, lämpimän ja tuulensuojaisen kasvupaikan. Pensasmustikka ei hätkähdä hallaa, mutta maistuu jäniksille.

Kirpeitä marjoja

Punaherukkapensas kasvaa kookkaaksi, mutta sen versot ovat mustaherukkaan verrattuna tukevammat eivätkä ne välttämättä kaipaa tukea. Herukoita saa myös rungollisina, jolloin ne muistuttavat pikkupuita, eivätkä tarvitse juuristoalueelta niin suurta tilaa.

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen

Varsinainen vitamiinipommi

Herukoista ja karviaisista leikataan keväällä vanhimpia oksia. Myös kuivat, kuolleet ja toisiaan vasten hankaavat oksat on hyvä poistaa. Varsinkin mustaherukkaa on syytä leikata vuosittain. Mustaherukka menestyy varjoisallakin paikalla.

Valkoisena makeampi

Valkoherukka on samantapainen pensas kuin punaherukka. Valkeat marjat ovat punaherukoita makeampia ja miedompia. Jos haluat isoja valkoherukoita, valtse lajike ’Valkoinen Jüterbog’.

Merenrantojen kasvatti

Tyrni tarvitsee aurinkoisen kasvupaikan. Ellet halua poimia piikikkään pensaan marjoja, voit puristaa mehun oksista tyrnipuristimella. Osa lajikkeista menestyy myös Pohjois-Suomen VI-vyöhykkeellä.

Kukkiessa kaunis

Karhunvadelman valkoiset kukat houkuttelevat pölyttäjiä. Sen pariin metriin hujahtavat versot tuetaan säleikköön. Versot ovat vadelman tapaan kaksivuotisia. Karhunvadelma tekee runsaasti juurivesoja, joten rajaus juurimatolla on suositeltavaa.

Satoa vattumaalta

Vadelma tuottaa satoa vasta toisen vuoden versoilla. Syksyllä sesongin aikana marjoneet versot leikataan matalaksi. Myös liialliset juurivesat kannattaa poistaa, ja tehdä sopuisasti kasvustolle tilaa. Keltaisen vadelman maku on miedompi kuin punaisten.

Pelätti suojelee marjasatoa

Linnut saattavat sotkeentua jaloistaan marjapensaiden verkkoihin, joten niiden käyttöä kannattaa välttää. Pelätti vahtii marjasatoa joskus huonommalla menestyksellä, mutta onhan sitä hauska katsella.

Kommentit

Kysy, tai kerro miten onnistuit!
Kommentit (0)