Mainos
Mainos
Help­po­hoi­toi­sen maa-artisokan kasvatus onnistuu aloit­te­li­jal­ta­kin. Mukulat korjataan talteen näpit kohmeessa myöhään syksyllä tai vasta varhain keväällä maan sulettua.

Maa-artisokkaa voi viljellä kuten perunaa, mutta se on huolettomampi ja terveempi hoidokki. Maa-artisokan kasvustoon ei iske sen enempää rutto kuin rupikaan. Mukulat selviävät ankarienkin talvien yli. Kylmänkestävyyttä voit hyödyntää istuttamalla muhkuraiset juurekset maahan jo syksyllä.

Näin onnistut maa-artisokan kasvatuksessa

Kasvupaikka

Aurinkoinen paikka. Vaatimaton maan suhteen. Paras sato vettä läpäisevässä, multavassa maassa. pH 6,5–7.

Esikasvatus

Pidentää kasvukautta. Mukulat voi myös idättää perunan tapaan, kunhan varoo niiden nahistumista. Hauraat idut katkeilevat helposti.

Istutus

Varhain keväällä huhti–toukokuussa tai syksyllä syys–lokakuussa tasamaalle tai harjuun 10–15 sentin syvyyteen. Riviväli noin 70–80 senttiä, istutusväli noin 30–50 senttiä. Suuria mukuloita voi istuttaa neliölle 5–6, pieniä 7–8. Syysistutus pidentää kasvuaikaa, mutta vaarana ovat vesimyyrät.

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen

Kastelu

Pärjää syväjuurisena vähällä kastelulla. Kuivuus verottaa satoa.

Lannoitus

Annetaan useassa erässä. Vaatii melko paljon ravinteita. Typen määrä arvioidaan versoston kasvuvoimakkuuden perusteella. Liiallinen typpi voimistaa versokasvua mukuloiden kustannuksella.

Kate

Ruohokate eduksi. Rikkaruohojen kitkeminen keskittyy etenkin kevääseen ja alkukesään.

Tuenta

On tarpeen korkeaksi kasvavilla ja lakoontuvilla kannoilla.

Kasvintuhoojat

Terve kasvi. Versojen kuihtumisen syynä voi olla pahkahome. Pahin ongelma ovat vesimyyrät, jotka ilmaantuvat kasvimaalle yleensä satoaikaan.

Sadonkorjuu

Syys–lokakuusta lähtien keväiseen kasvuunlähtöön saakka aina, kun maa on sulaa. Voit myös peitellä penkin jäätymistä hidastavalla katteella, kuten puiden lehdillä tai styroksilevyllä.

Varastointi

Lyhyt säilyvyysaika. Juures nahistuu herkästi ihanteellisissakin oloissa.

 

Lue lisää:

Vinkit maa-artisokan ja 13 muun hyötykasvin sadonkorjuuseen

Ohjeet kasvimaan kunnostamiseen

Näin onnistuu kasvimaan vuoroviljely

 

Kommentit

Kysy, tai kerro miten onnistuit!
Kommentit (0)