Mainos

Kultapiisku – loppukesän näyttävä kukkija

Mainos
Kultapiisku on luon­non­kas­vi, joka menestyy koko Suomen alueella. Sitä kannattaisi kasvattaa myös puu­tar­ha­kas­vi­na, sillä se on komea ja näyttävä perenna.

Kultapiisku (Solidago virgaurea) on luonnonkasvi, joka kasvaa kaikkialla Suomessa. Aiemmin sitä hyödynnettiin lääkekasvina etenkin virtsatievaivojen hoidossa. Nykyisinkin se on kauppayrtti ja koeviljelyssä lääkekasvituotantoa varten. Kultapiiskua voi käyttää myös lankojen värjäykseen.

Kultapiiskun keltaiset mykerökukat houkuttelevat paljon perhosia ja pölyttäjähyönteisiä. Kukinta-aika on yleensä heinä–syyskuussa. Korkeus on kasvupaikasta riippuen 60–100 senttiä.

Puutarhaan istutettuna kultapiisku kasvaa muutamassa vuodessa komeaksi, reheväksi ja monihaaraiseksi. Sopivia seuralaiskasveja ovat esimerkiksi päivänhatut, väriminttu, kellopeippi ja päivänkakkarat.

Pohjankultapiisku (Solidago virgaurea subsp. minuta) on kultapiiskun alalaji ja yleinen Pohjois-Suomessa. Se on matalampi ja suurikukkaisempi kuin kultapiisku. Tuntureilla se voi jäädä vain 2–20 sentin korkuiseksi, mutta etelässä puutarhakasvina korkeutta voi tulla 30–40 senttiä.

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen

Kultapiiskun ohella puutarhan perennapenkkiin kannattaa valita tarhapiiskun (Solidago Canadensis-ryhmä) lajikkeita. Myös ne tuovat upeaa loppukesän ja syksyn kukintaa perennapenkkiin.

Kasvupaikka

Aurinkoinen paikka. Varjossa kukinta jää olemattomaksi.

Maa

Kultapiisku on hyvin sopeutuvainen kasvi, joka menestyy monenlaisilla kasvupaikoilla. Puutarhassa tavallinen puutarhamulta sopii hyvin. Menestyy myös kuivassa ja hiekkapitoisessa maassa. Kitke rikkaruohot huolellisesti.

Lannoitus

Ei tarvitse säännöllistä lannoitusta.

Lisäys

Kultapiiskua voi lisätä siemenistä ja pistokkaista. Siemenet itävät valossa eli niitä ei peitetä. Ensimmäisenä kasvuvuonna kasvaa lehtiruusuke, kukinta alkaa toisena kasvuvuonna.

Lisätietoja:

Luontoportti.com: kultapiisku

 

Lue lisää:

9 x säkenöivän keltainen perenna

Kerää perennojen siemenet talteen

 

Kommentit

Kysy, tai kerro miten onnistuit!
Kommentit (0)