Mainos
Mainos
Ruusupapu on re­he­vä­kas­vui­nen ja ko­ris­teel­li­nen köynnös aurinkoiseen paikkaan. Voit istuttaa sen ruukkuun tai penkkiin. Ne tuottavat kesän aikana rop­pa­kau­pal­la mureita palkoja. Sama kasvatusohje sopii myös sal­ko­pa­vuil­le.

1. Jouduta ruusupavun satoa lyhyellä 2–3 viikon esikasvatuksella. Tue taimet ajoissa tukikepillä, sillä pavun versot kietoutuvat nopeasti sotkuiseksi vyyhdiksi.

2. Totuta taimet ulkoilmaan kaksin- tai kolminkertaisen harson alla. Pavut ovat keväällä kylmänarkoja, ja ne voivat vioittua jo, kun lämpötila laskee lähelle nollaa. Juuristo nauttii kuohkeasta ja lämpimästä kohopenkistä.

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen

3. Tue köynnös jämäkästi, sillä kasvustosta kehittyy kesän mittaan painava. Sopivia tapoja ovat esimerkiksi kota, salko, ristikkäisistä seipäistä tehty rivi, säleikkö ja tukinarut. Versot kasvavat kesästä ja lajikkeesta riippuen 2–4 metrin mittaisiksi.

4. Kerää miedonmakuisia kukkia ruokien somisteeksi. Korjaa palot säännöllisesti ja keskenkasvuisina, kun niiden sisällä olevat siemenet ovat vielä litteitä. Ruusupavun palon pintaa peittää karhea pinta, jonka kypsentäminen silottaa. Jätä taimeen muutama palko pullistumaan, jos haluat kerätä omia siemeniä. Seuraavan vuoden kylvöön kelpaavat kovat ja kuivatetut siemenet.

Kommentit

Kysy, tai kerro miten onnistuit!
Kommentit (0)