Mainos
Mainos
Humala on paitsi upea köyn­nös­kas­vi, myös oluen maustaja. Nuoria versoja voi myös syödä. Humala kasvaa parhaiten kosteahkolla paikalla.

Kasvupaikka

Aurinkoinen–puolivarjoinen. Eniten käpyjä auringossa. Suora auringonpaahde ja kuivuus altistavat tuholle, kuten kirvoille, vihannespunkeille, humalayökkösen toukille ja härmälle.

Tuenta

Tarvitsee tuen, koska kasvaa 4–6-metriseksi köynnökseksi. Sopivia ovat sisalnarut, säleikkö tai humalasalot.

Maa

Syvämultainen 50–70 sentin syvyinen kasvualusta, kostea, keskiravinteinen tai vahva maa. Savimaa ei sovi humalalle.

Kasvuvyöhyke

I–VII (VIII).

Taimiväli

60–100 cm.

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen

Hoito

Leikkaa kuivat versot maata myöten viimeistään keväällä. Kastele kuivana kesänä. Lannoita keväällä ja syksyllä. Jos ötökät iskevät, köynnöstä voi suihkutella kylmällä vedellä aamuin illoin tai yleistorjunta-aineella.

Käyttö

Nuoret versot parsan tavoin keitettynä. Kuivat emikävyt oluen maustamiseen. Kävyistä voi tehdä tyynyntäytteen, jonka sanotaan auttavan unentuloa. Yrttilääkinnässä samaan tarkoitukseen on valmistettu teetä tai uutetta. Varsista voi punoa kransseja. Ennen aikaan humalan kuitua on käytetty köysiin ja kankaisiin.

Erityistä

Kaksikotinen kasvi, emi- ja hedekukat eri yksilöissä. Emikasveihin tulee käpymäinen hedelmä. Suomessa on lukematon määrä vanhoja humalakantoja, siksi suuri mahdollisuus löytää erilaisia makuvivahteita oluen maustamiseen.

Kommentit

Kysy, tai kerro miten onnistuit!
Kommentit (0)