Mainos
Mainos
Kukkien ja muiden kasvien loma-ajan kasteluun on saatavilla monenlaisia apu­vä­li­nei­tä. Kun opit kastelemaan kasveja harkiten, säästät vettä, vaivaa ja aikaa.

Mökkipihan istutusten kastelusta ei kannata ottaa stressiä. Perennat, puut ja pensaat selviävät kasvukaudesta yleensä sadeveden ja maan vesivarantojen turvin.

Hopea- ja harmaalehtiset kasvit tarvitsevat vettä vähemmän kuin vihreälehtiset. Kovapintaiset ja kapealehtiset kasvit kestävät kuumuutta ja kuivuutta hyvin.

Yksivuotiset kasvit, ruukkukasvit ja keittiötarha kaipaavat kuitenkin säännöllistä kastelua.

Kastele kasvit aamulla tai illalla, jolloin maasta haihtuu kosteutta vähiten. Vältä kastelua tuulisena päivänä, sillä tuuli kuivattaa. Käytä mullan peittona katetta, joka pidättää kosteutta. Anna kerralla kunnolla vettä, jotta kosteus imeytyy  syvälle maahan. Kaada vesi kasvin tyvelle, josta se siirtyy juuriston käyttöön. Vältä kylmä kaivo- tai vesijohtovettä, joka on kasveille shokkihoitoa. Kerää vettä lämpenemään ja hapettumaan tynnyreihin.

Jos maa on rutikuiva ja luvassa on sadekuuro, suuntaa kastelukannun tai letkun kera pihamaalle. Kuiva maa muodostaa kovan pintakerroksen, jota pitkin vesi valuu pois imeytymättä maahan. Kosteaan pintamultaan sadevesi imeytyy paremmin.

Näin helpotat kastelua lomalla

  • Käytä istutuksissa katetta, joka vähentää kosteuden haihtumista. Tiiviis ja rehevä istutus suojaa multapintaa auringolta.
  • Kasveille on saatavilla tippukastelulaitteita ja ajastimella varustettuja kasteluautomaatteja.
  • Yksinkertaisimmat kastelujärjestelmät toimivat ilman verkkovirtaa.
  • Keraamiset anturit työnnetään multaan, ja ne reagoivat maan kosteuteen ja lämpötilaan. Vedenotto sujuu vesisäiliöstä tai suoraan painevesiliitännästä.
  • Kastelujärjestelmiä on esimerkiksi Gardenalla ja Blumatilla.
Juttu jatkuu mainoksen jälkeen

Omatekoinen kastelujärjestelmä syntyy puuvillakankaasta kuten vanhasta t-paidasta. Leikkaa kangassuikaleita, letitä ne ja työnnä letin toinen pää ruukun multaan. Laita toinen pää vedellä täytettyyn ämpäriin. Vesi imeytyy letin avulla ruukun multaan.

Ruukkupuutarhan kasteluapu syntyy pulloista. Täytä pullo vedellä ja käännä se nopeasti ylösalaisin ruukkuun. Silloin vesi imeytyy pullosta multaan pikkuhiljaa. Voit myös laittaa ruukun vedellä täytettyyn pesuvatiin, jos sääennuste lupaa hellettä.

Hyväkuntoiset taimet kestävät kuivuutta paremmin kuin huonokuntoiset. Kun kastelet kasveja, on se parempi tehdä pihistelemättä. Anna vettä ensin varovasti niin, että pintamulta kostuu. Kastele alue sitten reilusti, jotta vesi imeytyy syvemmälle maahan.

Istutusvuonna kasvit kaipaavat erityishuomiota juurtuakseen. Kastelukiteet vähentävät veden tarvetta. Sujauta kiteitä multaan kasveja istuttaessasi. Myös kasteluveden mukana annettava lannoite auttaa kasvit kasvuun ja tekee niistä vastustuskykyisiä.

Näin helpotat kastelua ja lannoitusta

Kommentit

Kysy, tai kerro miten onnistuit!
Kommentit (0)