Mainos
Mainos
Atsaleoiden alkukesän kukinta on uhkeinta auringossa. Istuta pensaat kuohkeaan, happamaan ja tur­ve­pi­toi­seen maahan. Help­po­hoi­tois­ten atsaleoiden suomalaisia lajikkeita kannattaa kokeilla.

Atsaleat ovat helppohoitoisia ja runsaskukkaisia oikeassa kasvupaikassa. Kun ostat taimia, huomioi kasvuvyöhyke ja pihasi pienilmasto, joka voi olla ympäristöään suotuisampi tai kylmempi.

Ainoastaan lounaisrannikolla voi kokeilla lähes mitä tahansa atsalealajiketta. Jo II-vyöhykkeellä on syytä kiinnittää huomiota lajikkeen kestävyyteen.

Suomalaiset lajikkeet ovat varma valinta IV-vyöhykkeelle asti. Lisäksi meillä menestyvät minnesotalaiset Lights-sarjan lajikkeet eli niin sanotut revontuliatsaleat. Ne on nimetty yleensä kukkien värin mukaan: esimerkiksi 'Golden Lights' on keltakukkainen ja 'Rosy Lights' on roosa.

Varhaisimpien atsaleoiden kukat puhkeavat lehdettömille oksille toukokuun puolivälin tienoilla, myöhimmät lajikkeet puolestaan avaavat kukintonsa kesäkuun alukupuolella. Lehdet varisevat ensimmäisten pakkasten aikaan.

Atsaleoiden alkukesän kukinta on uhkeinta auringossa ja aivan kevyessä varjossa. Maaperävaatimukset ovat samat kuin alppiruusulla: kuohkea ja hapan turvepitoinen maa, jonka seassa on hyvä olla kivennäismaatakin. Voit istuttaa taimia myös metsänreunaan.

Muista!

  • Kastele juuripaakku ja kuoppa kunnolla ennen istuttamista.
  • Atsalean juuret kasvavat lähellä maanpintaa. Älä istuta tainta nurmikolle, pidä rikkaruohot poissa. Pensaan seuralaiseksi sopivat matalat ja hillittykasvuiset kasvit, kuten ketunleipä – sen siirto luonnosta vaatii aina maanomistajan luvan.
Juttu jatkuu mainoksen jälkeen

Atsalean Suomessa jalostettuja lajikkeita

'Adalmina'

Suomalainen lajike. Menestyy vyöhykkeillä I–IV.

'Tarleena'

Suomalainen lajike. Kestävyyssuositus vyöhykkeille I–IV.

'Onnimanni'

Suomalainen lajike. Kestävyyssuositus I–IV.

'Illusia'

Suomalainen lajike. Menestyy vyöhykkeillä I–IV.

Asiantuntijana MMT Anu Väinölä, Helsingin yliopisto.

Lue lisää:

blogs.helsinki.fi/avainola

Lajikekuvat: Anu Väinölä

Kommentit

Kysy, tai kerro miten onnistuit!
Kommentit (0)