Mainos

Pilvikirsikka ja tarharaunioyrtti

No image
Mainos
Puu­tar­ha­kau­pun­ki Tapiola vietti viime vuonna 50-vuo­tis­juh­laan­sa. Täällä on vanhoja kasveja, joita ei enää tun­ne­ta.­Ku­vas­sa 1 on puu, joka kukkii keväisin valkeana ryöppynä. Syksyllä ilmaantuvat punaiset marjat, joita linnut syövät innokkaasti. Mikä puu se on? Sopivatko marjat ih­mis­ra­vin­nok­si? Kuvassa 2 on si­ni­kuk­kai­nen perenna, jonka nimeä emme tiedä.
Juttu jatkuu mainoksen jälkeen

Ensimmäisessä kuvassa oleva puu on pilvikirsikka Prunus pensylvanica, joka kukkii keväällä valkoisin kukin. Niitä onkin niin runsaasti, että pilvikirsikka-nimi on aivan oikeutettu. Tätä pikku puuta on nykyäänkin myynnissä, ja sen suosio on yhä nousussa. Marjat ovat syötäviä, mutta niitä ei yleensä käytetä ravinnoksi. Ne ovat kovin ohutmaltoisia ja kirpeän makuisia.

Toisessa kuvassa olevaa tarharaunioyrttiä Symphytum asperum sen sijaan näkee nykyään yhä harvemmin. Kasvi on isokasvuinen, sinikukkainen perenna. Kuvassa kukinta on lopullaan, minkä vuoksi kasvi on oudon näköinen. Laji poikkeaa edukseen meillä tavatuista ja monin paikoin villiytyneistä rohtoraunioyrtistä S. officinale ja ruotsinraunioyrtistä S. x upplandidum. Tarharaunioyrtti ei vaella ympäristöönsä ja valloita puutarhaa samalla tavalla kuin sen sukulaiset usein tekevät.

Kommentit

Kysy, tai kerro miten onnistuit!
Kommentit (0)