Mainos

Sisävessa mökkiin

No image
Mainos
Meillä on vapaa-ajan asuntona toimiva vanha puu­ra­ken­tei­nen mökki, jonka olemme kunnostaneet lattiasta kattoon. Kunnostuksen yhteydessä 1990-luvulla päätimme, että ulkovessa riittää meidän tar­pei­siim­me. Nyt elä­köi­dyt­tyäm­me olemme ryhtyneet viettämään mökillä enemmän aikaa, ja siksi sisävessan rakentaminen on alkanut pyöriä mielessä.

Mökin nurkassa on nyt komerona toimiva tila. Sopisiko vessa siihen? Minkä tyyppistä vessaa suo­sit­te­let­te kahden hengen taloudelle, jossa kuitenkin käy usein sukua yökylässä? Jos ryhdymme urakkaan, haluaisimme kuitenkin samaan tilaan myös suihkun. Riittääkö tila? Entä läm­min­ve­si­va­raa­jan sijoitus; mihin se mahtuisi? Toinen vaihtoehto vessalle olisi yläkerrassa portaiden vieressä. Se olisi lähempänä makuutilaa, mutta tilan sisäkorkeus jäisi pienemmäksi ja katto viistoksi. Toivomme vinkkejä pää­tök­sen­teon tueksi.

Tila on sellaisenaankin oikein sopiva wc-käyttöön. Sinne mahtuu allaskalusteen ja wc-istuimen lisäksi myös suihku. Kun suihkuun kuitenkin on saatava lämmintä vettä, lämminvesivaraajalle on löydettävä oma tilansa. Toinen varuste, joka tässä vaiheessa on hyvä ottaa huomioon, on pesukone. Vaikka se juuri tällä hetkellä ei mielessä vielä olisikaan, voi mahdollisuuden pois jättäminen harmittaa myöhemmin.

Aprikoituani eri vaihtoehtojen välillä päädyin esittämään ratkaisua, jossa nykyinen seinä eteisen ja komeron välillä puretaan ja uusi seinä tehdään lähelle kuistin ovea. Pienen siirron avulla entiseen komeroon saadaan sijoitettua tason alle pieni pesukone, allaskaluste, peilikaappi, suihku ja wc-istuin. Muutoksen myötä komerosta tulee märkätila, joka on rakennettava niitä koskevien määräysten mukaisesti. Märkätilan ja jätevesijärjestelmän tekeminen ovat rakennuslupaa edellyttäviä toimenpiteitä.

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen

Lämminvesivaraajalle on useita sijoituspaikkoja. Tilan lattian on kuitenkin oltava vesieristetty ja lattiakaivolla varustettu. Yksinkertaisinta on sijoittaa lämminvesivaraaja kylpyhuoneeseen pesukoneen yläpuolella olevaan nurkkaukseen. Kovin isoa varaajaa nurkkaan ei voi mahduttaa, mutta säästeliäällä käytöllä pienikin takaa kahdelle ihmiselle riittävän suihkuveden. Varaaja voidaan sijoittaa myös eteisen puolelle tehtävään komerotilaan. Kolmas mahdollisuus on sijoittaa makaavamallinen varaaja yläkerran seinän vierellä olevaan matalaan tilaan; sielläkin varaajaa varten pitää tehdä erillinen vesieristetyllä lattialla varustettu komerotila.

Vessana huolettomin on ehkä tavallinen vesivessa, mutta vaihtoehtojakin on olemassa; erotteleva sähkötoimintainen, kompostoiva, haihduttava jne. Vessavalintaa ei kuitenkaan voi ratkaista erikseen, vaan sen kanssa pitää pohtia, miten käsitellään suihkuvedet, varaudutaanko pesemään vaatteet ja astiat koneella jne… Nämä kysymykset vaikuttavat siihen, millainen jätevesijärjestelmä pitäisi tehdä. Ohjeita ja neuvoja, ja mahdollisesti vielä vinkit paikkakunnalla toimivista tekijöistä, saa kunnan ympäristöviranomaisilta ja rakennustarkastuksesta.

Kommentit

Kysy, tai kerro miten onnistuit!
Kommentit (0)